Tvangsægteskaber skal forbydes

Et direkte forbud mod tvangsægteskaber skal skrives ind i loven, mener et kæmpemæssigt flertal af vælgere fra alle partier.

Det er ikke nok, at den nuværende lovgivning forbyder brug af tvang. Det skal fremhæves særskilt i straffeloven, at tvangsægteskaber er forbudt.

Det mener hele 75,8 procent af danskerne, mens 18,5 procent mener, at den nuv√¶rende lovgivning er tilstr√¶kkelig. Tallene fremg√•r af en A&B meningsm√•ling udf√łrt for Altinget.

I k√łlvandet p√• Ghazala-retssagen markerer det store flertal dermed, at de √łnsker en pr√¶cisering af lovgivningen, der g√łr det krystalklart, at det er en forbrydelse at tvinge et andet menneske ind i et √¶gteskab.

Og det er en sag, der samler vælgerne lige fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti. Således går næsten 75 procent af Enhedslisten ind for et specifikt forbud, mens der er 83 procent tilhængere blandt Dansk Folkepartis vælgere.

Mindst tilslutning er der blandt de radikale vælgere, men selv her går 61 procent ind for et forbud, mens 32 procent er imod.

Trusler på livet

Resultatet af m√•lingen modtages med begejstring af debatt√łr og forfatter Mohammad Rafiq, der har skrevet bogen "K√¶rlighed kan ikke arrangeres":

"Det er jeg overlykkelig over. Jeg har i mange år arbejdet på at få belyst, hvor slemt det her egentlig er for de unge piger. Så sent som i fredags modtog jeg en SMS fra en pige, der fortalte, at hendes far havde truet med at slå hende ihjel, hvis hun finder en kæreste med en anden nationalitet," fortæller Mohammad Rafiq.

"Den nuværende lovgivning er svær at bruge, med mindre man kan se på pigen, at hun rent fysisk er blevet slået. Hvis man skriver et forbud mod tvangsægteskaber ind, vil det være lettere at skride ind, så snart en pige går til myndighederne og fortæller, at hendes familie vil presse hende ind i et ægteskab," fortsætter Rafiq.

Signalværdien

"Et direkte forbud vil v√¶re et meget klart signal til for√¶ldrene, samtidig med det vil give politiet nogle bedre redskaber. Og s√• skal man huske, at det her ikke kun er problem for de unge etniske piger, det kan ogs√• ramme drengene," tilf√łjer Mohammad Rafiq.

I Folketinget har den samlede opposition presset på for, at et forbud mod tvangsægteskaber skrives ind i lovgivningen, mens regeringspartierne har været afvisende.

P√• det seneste har justitsminister Lene Espersen(K) dog udsendt mere im√łdekommende signaler.

Opbl√łdning fra DF

I Dansk Folkeparti har man ligeledes betvivlet nytten af et specifikt forbud mod tvangsægteskaber i lovgivningen, men også herfra lyder der nu nye toner. Således siger partiets formand for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup:

"Justitsministeren er for tiden ved at f√• vurderet sagen, og det afventer vi forel√łbig. Men mener politi og anklagemyndighed, at der er behov for det, vil vi i Dansk Folkeparti gerne v√¶re med til at skrive det ind i straffeloven. "

"Det er ikke sikkert, det vil √¶ndre s√• meget, for det vil stadig v√¶re sv√¶rt at bevise, at der er tale om tvang. Men kan en pr√¶cisering af loven f√łre til blot √®n sag mere mod dem, der st√•r bag tvangs√¶gteskaber... s√• skal vi g√łre det," tilf√łjer Peter Skaarup.

Målingen fra A&B Analyse er foretaget på nettet blandt 1106 repræsentativt udvalgte svarpersoner.