Politik

Stor S-rokade på vej

Flere kilder bekræfter over for TV 2|Politik, at der allerede bliver S-rokade i løbet af denne uge.

Pia Gjellerup siger farvel til Folketinget, og dermed skal hendes to ordførerskaber - kommunal og politisk-økonomisk - overtages af andre.

Fire socialdemokrater står i følge en række kilder i partiet til nye udfordringer

Sophie Hæstorp Andersen, sundhedsordfører (nu Lone Møller) Magnus Heunicke, trafikordfører (nu Poul Andersen) Kirsten Brosbøl, PØ-ordfører (nu Pia Gjellerup) Karen Hækkerup, kommunalordfører (nu Karen Hækkerup).

Mette Frederiksen,Lise Von SelenogMogens Lykketoftnævnes som andre socialdemokrater, der kan være i spil til en mere fremtrædende ordførerpost i Helle Thorning-Schmidts bestræbelser på at styrke partiprofilen før næste valg.

Desuden mener en række kilder, som TV 2|Politik har talt med, sundheds-, trafik- og finansordførerposterne i spil, fordi de nuværende ordfører enten har markeret sig for lidt, eller er på vej ud af politik.

Samtidig kan Helle Thorning-Schmidt afprøve mulige ministeremner.

"Dem, der får en chance nu, får også en chance for at blive minister i en mulig S-regering," siger politisk kommentator Lotte Hansen.

"Det er ekstremt vigtigt, at ordførerne kan brænde igennem. Især op til et valg. Derfor er det tid til at skaffe sig af med dem, som ikke har præsteret nok, og der ligger en stor ledelsesopgave i at vurdere, hvem der har gjort det godt," tilføjer hun.

Effektiv valgmaskine

Ledelsen afviser at kommentere på rygterne. Men uofficielt fra kilder tæt på ledelsen lyder det, at rokaden allerede vil finde sted i løbet af ugen.

Her nævnes Sophie Hæstorp som ny sundhedsordfører, når hun får comeback som afløser for Pia Gjellerup, der stopper til februar. Den nuværende, Lone Møller, kritiseres for at have været for passiv i kræftsagen.

Samme kritik går mod trafikordfører Poul Andersen, der har været syg, og som sagtens kunne have været hårdere ved transport- og energiminister Flemming Hansen (K). Et muligt bud som ny trafikordfører er Magnus Heunicke, der imidlertid også nævnes som ny kommunalordfører.

Til den post kandidaderer en anden ung socialdemokrat, Karen Hækkerup, imidlertid også.

PØ-posten tippes til at gå til Kirsten Brosbøl, der som ligestillingsordfører og medlem af PØ-udvalget allerede er skygge-PØ-ordfører og derfor en oplagt kandidat. En del af PØ-udvalgets arbejde handler om ligestilling.

Finans vigtig i velfærdsdebatten

Jan Petersen er nuværende finansordfører og gør det godt, men han forlader Folketinget efter næste valg og vil kæmpe om at blive borgmester på Djursland. Men der er ikke umiddelbart noget andet oplagt valg til posten. Thomas Adelskov kunne være en mulighed, men han gør det godt som arbejdsmarkedsordfører.

"Det er vigtigt at have en på den post, som fortsætter, da der ligger mange velfærdsdebatter på området, som det bliver helt centralt for Socialdemokraterne at vinde," siger Lotte Hansen.