Politik

VU driller Thorning i ny annonce

Venstres ungdomsorganisation vil - forud for demonstrationerne onsdag - minde Helle Thorning-Schmidt om, at hun selv har foreslået efterlønnen afskaffet. Det sker med en stor annonce i flere aviser. Spild af gode penge, siger Henrik Sass Larsen (S). VU erkender mindre fejl i annoncen.

"Kære Helle. Stå fast - vi støtter dig!"

Ordene står skrevet på en liberal blå baggrund med Venstres Ungdoms logo i nederste venstre hjørne under et stort billede af Helle Thorning-Schmidt med citatet "Vi, der er under 40, skal indstille os på, at vi ikke skal gå på efterløn".

Og det vil VU'erne frygteligt gerne minde den socialdemokratiske partiformand om.

"Vi regner med, at vi på denne måde kan få sendt et budskab til Helle om, at hun skal have mod til at stå imod og følge sin overbevisning. For når der måske onsdag står flere hundrede tusinde demonstranter, så kan vi da godt frygte, at Helle vil bruge det til at slippe ud af de nødvendige velfærdsreformer," siger landsformand for Venstres Ungdom, Karsten Lauritzen, der mener, at det vil være "løftebrud," hvis Socialdemokraterne trækker sig.

Henrik Sass Larsen, politisk ordfører for Socialdemokraterne, mener ikke, at annoncen "på nogen måde" kan skabe tvivl om Socialdemokraternes holdninger til efterlønnen.

"Vi har været meget klare på, hvad det er for nogle positioner, som Helle har indtaget - og som vi også har indtaget forud for velfærdsforhandlingerne. Annoncen er da en meget skæg værtshus-joke, men de skulle nok have nøjes med at indrykke den i deres eget medlemsblad. Så havde de da sparet pengene," siger Sass Larsen til TV2 | Politik.

Fejl i datoen

Ifølge annoncen stammer citatet fra Weekendavisen den 14. juni 2002, men en hurtig søgning på avisdatabasen Infomedia viser, at citatet i virkeligheden er fra den 13. september 2004 - og fra Dagbladet Information.

Det sagde Helle:

"Det handler om, at os, der er under 40, skal indstille os på, at vi ikke skal gå på efterløn. Det er ikke noget, der skal ske over natten. Men derfor er det ikke desto mindre vigtigt, at vi begynder at tage diskussionen nu. Ellers ender vi med at stå i den samme situation, som vi stod i 1998, hvor indgrebet kom helt bag på befolkningen."

Helle Thorning-Schmidt i Information 13. september 2004.

VU-formand Karsten Lauritzen afviste tirsdag eftermiddag gentagne gange, at VU havde begået en fejl med dateringen.

Kort efter ringede han dog tilbage og erkendte, at der var tale om en "ærgerlig fejl," som VU'erne ikke kan nå at ændre, inden annoncerne bliver trykt.

"Og vi har faktisk også fået trykt nogle løbesedler, som vi nu overvejer om vi skal trykke om. Men budskabet er jo det samme - det er det vigtigste," siger Karsten Lauritzen.

Onsdag bringes annoncen - inklusiv den forkerte dato - som helsides annonce i Ekstra Bladet og metroXpress.