Politik

Pia K. giver partifæller skideballe for sommeragurk

Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, afviser tanker fra en gruppe fremtrædende partimedlemmer, som vil gøre op med partiets holdning til reformer på velfærdsområdet.

Velfærdsområdet har hidtil været fredet i Dansk Folkeparti, men blandt andet EU-ordfører Morten Messerschmidt og EU-parlamentariker Mogens Camre advarer om, at partiets velfærdspolitik truer velfærdsstaten.

De kræver blandt andet ændringer af efterlønnen, ligesom de foreslår udlicitering af opgaver til privathospitaler.

Pia Kjærsgaard siger imidlertid til Ritzau, at de to politikere nu har fået en "skideballe".

"Jeg må blankt afvise den sommeragurk, de to er kommet med," siger Dansk Folkepartis formand.

Til til reformer og udlicitering

Mogens Camre og Morten Messerschmidt slår i dag i en kronik i Jyllands-Posten til lyd for, at solidariteten i velfærdssamfundet har nået sin grænse.

"Reformer på området for overførsler til de aktive aldersgrupper er derfor uomgængelige," skriver de i kronikken, der samtidig skitserer omfattende udlicitering af sundhedsvæsnet:

"Hvorfor ikke lade det offentlige købe langt flere sengepladser på privathospitaler - ja måske helt nedlægge de afdelinger, som privathospitalerne kan overtage?", hedder det.

Morten Messerschmidt siger samtidig til avisen, at han ikke mener, at den nuværende efterlønsmodel er "holdbar".

Folketingsmedlem Søren Krarup erklærer sig enig i, at "de trusler, som Messerschmidt og Camres ser ude i horisonten, hvis vi fortsætter ufortrødent, ikke er til at komme uden om".

Hold så inde

Pia Kjærsgaard siger imidlertid, at hun nu har givet Mogens Camre og Morten Messerschmidt en regulær "skideballe".

"Ja, det kan du roligt regne med, at jeg har. Jeg har bedt dem om at holde inde med den slags og lade være med at profilere sig selv på partiets bekostning. Det er det, de gør, og jeg skal tage afstand fra deres synspunkter, som jeg på ingen måder deler. Mogens Camre har lov til at have sine økonomiske analyser, men han skal ikke gøre det til Dansk Folkepartis politik. Det er jo åbenlyst, at det er Mogens Camre, som har skrevet den kronik, og som så - for at drage folketingsgruppen ind i det - så har han fået et nyt medlem, Morten Messerschmidt, til også at ligge navn til," siger Dansk Folkepartis formand.

Hun opfatter Søren Krarups udtalelser som spekulationer om, at "engang om 100 år kan tingene se anderledes ud".

Selv om Pia Kjærsgaard understreger, at også Dansk Folkeparti vil deltage i de kommende forhandlinger om en velfærdsreform i kølvandet på anbefalingerne fra VK-regeringens Velfærdskommission, så freder hun allerede nu efterlønnen.