Politik

Megafon: Venstre stormer frem

Venstre brager frem efter weekendens landsmøde. En Megafon-måling fra dagene efter landsmødet giver V en tilslutning på 31,1 pct. Det giver flertal til VK-regeringen, selv om både Konservative og Dansk Folkeparti går tilbage

Venstre-formand Anders Fogh Rasmussens meget omtalte tale på Venstres landsmøde i søndags, ser ud til at give kontant bonus. Venstre ligger i novembers Megafon for TV 2/NYHEDERNE til en vælgertilslutning på 31,3 pct., hvis der kom valg i morgen. Megafon har spurgt 1000 vælgere fra den 23.-25. november.

Det er en klar fremgang i forhold til oktobers 28 pct., og tilslutningen ligger på højde med valgresultatet fra 2001 på 31,2 pct. Venstre tager ganske vist fra sine politiske venner i Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti, men der er fortsat flertal til de tre partier.

Rohde: Vælgerne stoler på Anders

Venstres politiske ordfører Jens Rohde er sikker på, at den gode måling skyldes Anders Fogh Rasmussens næsten halvanden time lange tale på Venstres landsmøde, hvor statsministeren fremlagde sine visioner for Danmark.

"Mange har set, at Anders er en statsminister med visioner for fremtiden. Og alle ved godt, at når Anders siger noget, så bliver det også til noget," siger Jens Rohde.

Derudover tror han også, at vælgerne tager positivt imod, at Venstre uddelte en frihedspris til Ayaan Hirsi Ali, der er somalisk født og har skrevet manuskriptet til filmen "Submission" af Theo van Gogh, som blev myrdet på grund af filmen.

"Mange synes, at der var rigtigt at give frihedsprisen til Ayaan Hirsi Ali. Ytringsfrihed er noget, vi skal kæmpe for. Og ikke mindst kvinders ligestilling skal vi kæmpe for," tilføjer Jens Rohde.

Kristendemokraterne i medvind

Megafon-målingen er overvejende i de borgerlige partiers favør. Kristendemokraterne, der længe har vippet omkring spærregrænsen på 2 pct., ligger komfortabelt over med 3 pct.

Imens ligger Enhedslisten til at ryge helt ud af Folketinget med kun 1,9 pct.s tilslutning.

S laveste i 11 måneder

Socialdemokraterne ser ifølge Megafon-målingen ud til at få svært ved at erobre regeringsmagten. Opbakningen på 28,8 pct. er den laveste siden december 2003.

Og dengang lå alliance-partneren Radikale til en betydelig højere tilslutning på 9,2 pct. Men De Radikale dykker jævnt til nu 7,6 pct.

SF går ligeledes tilbage og med Enhedslistens exit, ser det svært ud for Mogens Lykketoft.

Mimi stadig ude

November-målingen ser heller ikke lys ud for Centrumdemokraterne og Mimi Jakobsen. Det lille parti har siden sidste måling holdt landsmøde. CD tog kraftigt afstand fra Dansk Folkeparti.

Men ifølge Megafon-målingen har det ingen effekt, CD ligger fortsat langt under spærregrænsen.