Han har købt og solgt hundredvis af brugte sko – og der bliver flere som ham

Krise og kønsroller får flere mænd til at købe og sælge genbrug. Men det handler også om en mentalitetsændring, mener handelsplatform.

Philip Tu Duongs dyreste sæt sko kostede ham over 10.000 kroner.

Andre par har han betalt 5000-6000 kroner for, og alt i alt har han cirka 100 sæt sko eller sneakers, som de kaldes, stående i sin lejlighed. Fælles for dem er, at andre har ejet skoene, før de havnede hos Philip Tu Duong.

- Når man køber brugt, er det markant billigere. Det havde kostet i hvert fald 50 procent ekstra, hvis jeg skulle have købt dem nye, siger Philip Tu Duong til TV 2.

Og nye tal afslører, at han langtfra er den eneste, det ser mod genbrug. Ifølge Den Blå Avis (DBA) har omkring 80 procent af danskerne købt eller solgt genbrug det seneste år, og som noget nyt er det særligt mændene, der har taget trenden til sig.

Vi gør det en lille smule mere, når økonomien strammer

John Thøgersen, professor i forbrugeradfærd ved Aarhus Universitet, om danskernes køb af genbrug

Kønsroller og krise

Egentlig er det ikke nyt, at mange danskere køber og sælger brugt. De seneste år har udviklingen dog stået lidt stille, men med historisk høj inflation og en mangedobling i energipriserne er der sket noget, fortæller Julie Schoenn, der er presseansvarlig ved DBA.

- Mændene søger på træpiller, brænde og solceller. Men også elektronisk lir. Det er mændene, der køber iPhones, højtalere og legetøj som Lego. Kvinderne køber mere møbler. Det er tydeligt at se, at mændene sørger for, at hjemmet er varmt, og ellers hygger sig, mens kvinderne skal indrette hjemmet, siger Julie Schoen fra DBA.

Ifølge John Thøgersen giver det god mening. Han er professor i forbrugeradfærd ved Aarhus Universitet og peger på, at der grundlæggende findes to store årsager til, at folk køber genbrug: hensyn til miljøet og hensyn til økonomien.

- Vi ved fra forskellige undersøgelser, at både mænd og kvinder er drevet af begge dele, men mænd lægger lidt mere vægt på økonomi og lidt mindre på miljø. Så når vi har en stigning i genbruget, der er knyttet til en stor fokus på økonomi, så er det naturligt, at det er mændene, der stiger mest, siger John Thøgersen.

Ifølge professoren hænger det nok sammen med de traditionelle kønsroller, hvor mændene historisk set har haft en større del af ansvaret for familiernes økonomi. Han understreger, at begge køn tager hensyn til både miljø og økonomi i dag, men der er altså lidt statistisk forskel.

- Vi har i de seneste 30 år haft en stigende genbrugstrend, men i et par år har vi lidt været på et plateau. Nu ser vi et mindre hop, men det er et hop fra et højt niveau. Det er ikke sådan, at vi først nu er begyndt at fokusere på genbrug – det har vi gjort i mange år, og vi gør det en lille smule mere, når økonomien strammer, siger han.

Naturligt for de unge

Også på platformen Trendsales kan de genkende, at mændene nu går mere efter genbrug, fortæller Acquisition Manager Anders Berendt.

Det betyder både, at salgene sker hurtigere, og at der nu bliver sat mere herretøj til salg end tidligere.

Han peger også på inflationen som én af årsagerne til, at flere mænd har kastet sig ind i jagten på genbrugsguld. Men han mener også, at der er en anderledes tilgang blandt de yngste brugere.

- Vi ser, at de unge kommer med en helt anden kultur og købsadfærd. Tager man folk på over 30 år, er det stadig lidt en begivenhed at sælge og købe brugt. Er man i slutningen af sine teenageår eller starten af 20’erne, er det naturligt på en helt anden måde, siger Anders Berendt.

Det er stadig kvinderne, der driver langt det meste salg på Trendsales, men det har en selvforstærkende effekt, når andelen af mænd stiger. Når flere køber og sælger brugt, bliver den samlede mængde varer nemlig øget, og det skaber et ”community”, forklarer han.

Jordans til 10.000 kroner

Selvom Philip Tu Duong mest gør sig i køb og salg af brugte sneakers, er han langtfra ny inden for genren.

I et halvt årti har han købt nye sko, han måske ellers ikke kunne få fat i, og solgte gamle par, han er blevet træt af.

Et eksempel er hans dyreste sko: et par sko af mærket Air Jordan, der bliver fremstillet af Nike. Ifølge Philip Tu Duong var skoene ellers nærmest umulige at opdrive, fordi de kun blev fremstillet i en begrænset mængde og solgt fra én butik i Los Angeles.

- Det gør ikke noget, at skoene er brugt en eller to gange. For skoene er stadig i relativt god stand, så det er ligegyldigt for mig. Det er også nemmere, hvis man gerne vil have en bestemt sko, som der ikke er udgivet så mange af. Og hvis jeg så ikke gider at gå i et par sko mere, kan jeg bare sælge dem, siger Philip Tu Duong.