Penge

Boligpriserne stiger for første gang siden juni

Huspriserne er løbende faldet måned for måned, men nu kan udviklingen være ved at vende, viser de seneste tal for boligpriser.

For første gang i månedsvis viser den månedlige prisudvikling på boliger en stigning. Det viser nye tal for boligpriserne, som Boligsiden har indsamlet.

Huspriserne er steget med 1,2 procent fra februar til marts. For ejerlejlighederne er stigningen i samme periode på det halve, nemlig 0,6 procent.

Det er typisk, at der er mere handelsaktivitet på boligmarkedet i foråret sammenlignet med vintermånederne, men selv hvis man korrigerer for sæsonudsving, er huspriserne steget med 0,6 procent i marts.

Huspriserne er løbende faldet måned for måned siden juni sidste år, hvilket svarer til et samlet fald på 10,6 procent fra juni 2022 frem til marts 2023.

Spirende optimisme

Birgit Daetz, der er boligøkonom hos Boligsiden, tolker tallene for marts som en svag optimisme på boligmarkedet.

- Umiddelbart er der flere indikationer på, at tingene bevæger sig i en retning, hvor der falder ro på boligmarkedet, siger hun til TV 2.

Ifølge hende er der flere nøgletal, som gør, at man hos Boligsiden tror på, at udviklingen nu kan vende.

Blandt andet er salgstiden faldende, ligesom antallet af gennemførte handler siden årsskiftet er kommet tættere og tættere på det niveau, som var før covid-19.

Forår og flere faktorer

En del af forklaringen på de stigende priser er årstiden, siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea, til TV 2.

- Når foråret melder sin ankomst, plejer der også at være mange købere, der melder sin ankomst på boligmarkedet, siger hun.

Der er også flere faktorer, der har påvirket udviklingen. Her nævner boligøkonomen nogle pæne overenskomster, der er blevet forhandlet hjem. Det har pustet noget optimisme ind i økonomien.

Derudover spiller det også en betydelig rolle, hvad de enkelte kan købe for. Derfor er det også væsentligt, at renten er faldet en smule til ro, påpeger boligøkonomen.

Hverken Birgit Daetz eller Lise Nytoft Bergmann vil dog afvise, at det nu er helt slut med prisfald.