Penge

I USA stiger frygten, men det vil kræve en politisk omvæltning, hvis kinesisk valuta skal true dollaren

Selvom udviklingen peger på, at Kina økonomisk fylder mere og mere på den globale scene, så har dollaren ikke noget at frygte, siger ekspert.

I USA stiger frygten for, at udviklingen for den kinesiske yuan kan true den amerikanske dollars rolle som den gængse globale møntfod.

USA kan altså miste dets økonomiske status som supermagt, mener blandt andre tidligere vicefinansminister Monica Crowley ifølge Fox News.

Den kendte journalist og politiske kommentator Fareed Zakaria advarer også i sit program på CNN om udviklingen.

Han advarer om, at den offensive brug af dollaren, som USA har udsat Rusland og Iran for gennem sanktioner, har fået flere lande til at undersøge muligheden for at bruge alternativer til dollaren.

Senest er det Saudi-Arabiens udmelding om, at landet overvejer at tage sig betalt for dets olie i yuan fra Kina i stedet for dollars, der har fået alarmklokkerne til at ringe.

Samtidig har den kinesiske præsident, Xi Jinpings, besøg i Moskva yderligere rykket den russiske og kinesiske samhandel tættere.

I den forbindelse sagde Ruslands præsident, Vladimir Putin, at Rusland går ind for at bruge den kinesiske yuan til handler mellem Rusland og landene i Asien, Afrika og Latinamerika.

Der er mange misforståelser om, hvor let det er at forstyrre den amerikanske dollars rolle i den globale økonomi

Luke Patey, seniorforsker ved DIIS

Og mens debatten raser i USA, så meddelte Brasilien onsdag, at al handel med Kina vil foregå i yuan.

Kina har brugt milliarder på redningsplaner

Tirsdag fastslog en rapport, at Kina mellem 2008 og 2021 har brugt 240 milliarder dollars på redningsplaner for 22 pressede økonomier, som landet tidligere har lånt store pengesummer til.

Fælles for størstedelen af landene er, at de er en del af Kinas bælte- og vejinitiativ, hvor Kina har støttet landene økonomisk til udbygning af infrastruktur.

Rapportens resultat understreger Kinas voksende rolle i det globale finansielle system, skriver forskerne bag.

At Kina i løbet af de seneste årtier i højere grad markerer sig på den internationale finansielle scene – senest med dets samhandelsaftale med Rusland – viser, ​at den kinesiske yuan har en god chance for at blive en vigtig global valuta. Det vurderer Luke Patey, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), over for TV 2.

USA har ikke noget at frygte

Alligevel bør USA ikke frygte for, at dollaren mister sin status som verdens mest anvendte møntfod, heller ikke selvom Saudi-Arabien skulle begynde at handle med yuan, mener han.

- Der er mange misforståelser om, hvor let det er at forstyrre den amerikanske dollars rolle i den globale økonomi, siger han.

Hvis Kina virkelig skal true dollaren, vil det ske på baggrund af store politiske ændringer. Det vil ifølge seniorforskeren kræve, at Kina åbner sit finansielle marked i sådan en grad, at folk nemt kan bringe penge ind og ud af landet.

Det vil betyde, at kineserne også meget nemt kan tage penge ud af landet, og det ønsker Kinas Kommunistiske Parti (KKP) ikke, understreger han.

Han forudser, at man i højere grad vil se en diversificering på det globale kursmarked, hvor flere valutaer i højere grad vil blive brugt. Dollaren vil dog ikke blive overhalet, forudser han.

- Der er en ændring i gang her, men udviklingen fortsætter nødvendigvis ikke i den retning, siger Luke Patey.

Rusland og Saudi-Arabien ændrer kun minimalt

Ruslands øgede handel med yuan – samt en potentiel tilkendegivelse fra Saudi-Arabien om at modtage betaling i møntfoden – er ifølge seniorforskeren et vigtigt skridt i retning af international anerkendelse af yuan.

Da begge aftaler i høj grad omhandler køb og salg af naturressourcer, vil det have en betydelig indflydelse på oliemarkedet, siger han.

Det vil nedbringe betydningen af dollars, men ikke fra dens position som den mest udbredte møntfod. Særligt fordi der i forhold til de her aftaler vil være et loft. For Saudi-Arabien vil stadig have et stort behov for dollars, og det gælder også for andre lande, der potentielt vil handle i yuan, påpeger seniorforskeren.

- Det handler ikke kun om at generere indkomst i yuan. Det handler også om, hvad du gør med de penge som land, siger Luke Patey.

For de yuan, som Saudi-Arabien modtager, kan det importere kinesiske varer. Det samme gælder i højere grad for Rusland, der på nuværende tidspunkt er underlagt forskellige sanktioner om import.

Men da omkring to tredjedele af verdens eksport foregår i dollars, vil behovet for møntfoden stadig være til stede, hvis Saudi-Arabien ønsker at importere fra andre lande, siger seniorforskeren.

Brasilien følger trop

Mens Saudi-Arabien overvejer, hvorvidt det vil sælge olie for yuan, så har Brasilien indgået en handelsaftale med Kina, oplyser den brasilianske regering onsdag ifølge AFP.

Den giver mulighed for, at landene kan handle og lave finansielle transaktioner direkte med hinanden ved at veksle yuan til brasilianske reais og omvendt uden først at gå igennem dollaren.

- Forventningen er, at det vil sænke omkostningerne, fremme endnu mere bilateral handel og gøre det lettere at lave investeringer, oplyser det brasilianske handels- og investeringsagentur, ApexBrasil.

Kina er Brasiliens største samhandelspartner. I 2022 nåede det samlede beløb for både import og eksport en rekordsum på 150,5 milliarder dollars, oplyser Apex Brasil.