Penge

Nationalbankdirektøren forventer markante fald i boligpriserne - særlig gruppe boligejere kan blive hårdt ramt

Nationalbankdirektør roser centralbanker for at bekæmpe inflation gennem rentestigninger, selvom det gør ondt på de danske boligejere.

Langt de fleste boligejere vil opleve, at værdien af deres bolig falder tilbage til et niveau, hvor den var for et par år siden.

Sådan lyder vurdering fra Christian Kettel Thomsen, der er direktør for Nationalbanken.

I TV2-programmet Business Class fortæller han, hvordan den stigende rente vil påvirke især boligejernes økonomi.

Efter flere rentestigninger det seneste halve år offentliggjorde Nationalbanken onsdag forrige uge en prognose, der viser, at banken forventer et fald i boligpriserne for enfamilieshuse på 9,4 procent i 2023.

To dage senere hævede den Europæiske Centralbank (ECB) og derefter Nationalbanken renten med yderligere 0,5 procentpoint.

Ifølge Nationalbanken er det de markante rentestigninger i kombination med en forringet købekraft hos danskerne, der har ført til en "betydelig" tilbagegang på boligmarkedet.

Hårdest for danskere der har købt på toppen

Den stigende rente vil især ramme de danskere, der har købt bolig indenfor de seneste par år, mens priserne var på toppen. Det siger Kettel Thomsen til TV 2.

- Når der kommer et fald, så har der typisk tidligere været en stigning. Det er også det, vi har set nu, hvor der har været en del år med ret væsentlige stigninger, siger direktøren.

Derfor vil der for de boligejere, der har fulgt bølgen op, stadig være noget friværdi og noget luft i værdierne, vurderer han.

For de danskere, der har købt boliger på toppen af markedet, behøver dette ikke være et problem, hvis blot man bliver boende, siger direktøren. Men han anerkender, at de faldende boligpriser kan true privatøkonomien for dem, der bliver tvunget til at flytte.

Tvivl om de gyldne dage på boligmarkedet kommer igen

Om renteniveauet nogensinde kommer tilbage til et niveau omkring nul, som det var for nogle år tilbage, tør Christian Kettel Thomsen ikke at spå om.

- Vi er noget i tvivl i Nationalbanken. Vi er ikke helt sikre på hvilket niveau, vi kommer til at se fremadrettet, siger direktøren med henvisning til analyser fra Nationalbanken.

Her er der usikkerhed om, hvorvidt de lave renter, der tidligere har drevet boligmarkedet frem, kommer tilbage. Eller om det generelle renteniveau i fremtiden skal være højere.

Han understreger, at inflationen er den største udfordring for dansk økonomi, og her er renten det vigtigste instrument for at mindske den.

Derfor roser han også både den europæiske og amerikanske centralbank, der siden sidste sommer har bekæmpet inflationen via rentehævelser.

Se hele interviewet med nationalbankdirektøren på TV 2 PLAY her.