Tak for i dag.
Interviewet med Christian Kettel Thomsen er nu afsluttet og livebloggen lukker ned for i dag. Tak, fordi I fulgte med!
Hvad skete der? Den schweiziske storbank UBS har opkøbt sin kriseramte rival Credit Suisse, efter banken den seneste uge har udløst massiv uro på det europæiske aktiemarked, fordi dens kunder har trukket store pengebeløb ud.
Nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen var gæst i 'Business Class' på TV 2 News og TV 2 Play.
Interviewet med Christian Kettel Thomsen er nu afsluttet og livebloggen lukker ned for i dag. Tak, fordi I fulgte med!
En ”afdæmpning” af det ellers varme arbejdsmarked er nødvendig for at få inflationen ned, siger nationalbankdirektøren.
- Vi har kørt med meget høj fart i dansk økonomi. Udfordringen er at undgå en opbremsning, men at vi blot tager farten af, så ikke alt for mange oplever det her (afdæmpningen, red.) for meget. Men at det har nogle konsekvenser, det kommer vi ikke til at komme udenom, understreger han.
Langt de fleste danske boligejere vil på grund af de stigende renter opleve, at værdien af deres bolig "falder tilbage, hvor den var for et par år siden, men hvor der stadig er friværdi og luft", siger Kettel Thomsen.
- Der, hvor det kan gøre ondt, er, hvis man har købt en bolig et af de sidste år, hvor priserne toppede. Der kan man stå med en bolig, som er mindre værd end det, man købte til. Det kan blive en udfordring for privatøkonomien, hvis man bliver nødt til at flytte, fortæller han.
- Vi er i nyt farvand, hvor vi ikke har så meget erfaring. Det er rigtig mange år siden, vi har været i en situation som det her og brugt renteinstrumentet med den styrke, som vi gør nu, siger han:
- Inflationen bliver ved med at være meget vigtig og bliver central for, hvor meget renten stiger.
Christian Kettel Thomsen roser de europæiske centralbanker for at hæve renterne.
- Det, man kan sige, er, at både Fed (den amerikanske centralbank, red.) og ECB (den europæiske centralbank, red.) siden sidste sommer virkelig har demonstreret, at nu er inflationen vigtig. I hvert fald i Europa er det hurtigere og mere, end de har gjort før, siger han og tilføjer:
- Jeg er enig i, at inflationen er for høj, og vi skal gøre meget for at få den ned. Inflationen har den karakter, at jo længere, man lader den være høj, jo sværere bliver det at få den ned igen.
- Det er ikke vores vurdering, at udviklingen udfordrer den finansielle stabilitet i Danmark, fastslår Christian Kettel Thomsen.
- Den helt centrale forskel fra dengang (finanskrisen i 2008, red.) er, at bankerne siden da er pålagt at holde langt større kapitalreserver og have en bedre styring af deres likviditet.
Han tilføjer, at man jævnligt laver stresstest af bankerne og tjekker, hvordan den enkelte bank vil modstå forskellige finansielle problemer.
Adspurgt, om der er grund til at være bekymret for de danske banker i en tid med finansiel uro, svarer nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen, at ”Nationalbanken altid er bekymret som princip” og ”følger udviklingen tæt”.
- Men når vi ser det, der skete i USA de seneste uger og i weekenden i Schweiz, er det ikke noget, der udfordrer robustheden i den danske finansielle sektor. Det skal ses i lyset af, at der de senere år for at undgå, at sektoren kommer i problemer, er kommet krav om, at bankerne skal have langt mere kapital, og der er stillet større krav om, hvordan de styrer deres likviditet. Vores billede er, at bankerne er godt rustet til at imødegå tab, de måtte løbe ind i, siger han i 'Business Class'.
TV 2 interviewer nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen i ’Business Class’ klokken 18.20. Interviewet omhandler blandt andet den uro, der de seneste dage har præget de finansielle markeder.
Du kan følge det her i livebloggen, på TV 2 News eller på TV 2 Play.
Aktiekursen for kriseramte Credit Suisse lukker i dag med et dramatisk fald på 56,48 procent.
Amerikanske First Republic Bank er i dag faldet med voldsomme 40,60 procent (i skrivende stund).
Det var da også netop First Republic Bank som Per Hansen, der er investeringsøkonom hos investeringsplatformen Nordnet, gættede på ville volde vanskeligheder.
- Jeg håber ikke, der kommer flere, for så ville det finansielle system blive noget presset. Men en amerikansk bank, der hedder First Republic, så allerede i sidste uge sin aktiekurs skælve noget, sagde han til TV 2 i morges.
Den amerikanske banksektor er i god form på trods af den nuværende uro på de finansielle markeder.
Det siger Lori Bettinger, der er tidligere finansøkonom for Securities and Exchange Commission (SEC), til CNN.
- Jeg tror, vi bliver nødt til at komme igennem de næste dage og uger for at vide det med sikkerhed, siger hun og tilføjer:
- Det modsatte af frygt er tillid. Og vi taler så meget om den rolle, tillid spiller i vores økonomi, og ingen steder tror jeg, at den er vigtigere end banksektoren.
SEC er et uafhængigt administrativt organ i USA, der skal sikre, at udstederne af værdipapirer lever op til omfattende informationskrav over for potentielle investorer.
Den indflydelsesrige Wall Street-bank Goldman Sachs har, som et resultat af problemerne i Credit Suisse og resten af den europæiske banksektor, nedskåret sine forventninger til den økonomiske vækst i eurozonen og Storbritannien.
Det skriver britiske BBC.
I eurozonen forventer banken nu en vækst i 2023 på 0,7 procent i stedet for den ene procent, som banken forventede før. I Storbritannien forventer Goldman Sachs nu en vækst på 0 procent for 2023.
Både eurozonens og Storbritanniens banksystemer "ser fortsat modstandsdygtige ud", understreger banken.
En af årsagerne til, at der i løbet af eftermiddagen ser ud til at være kommet lidt ro på de europæiske bankmarkeder er, at der ikke er kommet nye negative overraskelser.
Det siger Frank Øland, der er chefstrateg hos Danske Bank.
- Der er ikke nye dominobrikker, der er faldet. Så må vi se, om det holder. Man kan godt være bekymret for, at der kommer flere overraskelser, men for nu er det selvfølgelig positivt, at der er kommet lidt ro på, fortæller han.
Aktiekursen på den schweiziske storbank UBS, der opkøbte Credit Suisse søndag, faldt i morges dramatisk med 11,75 procent.
Nu ser banken ud til at være på fode igen og er i skrivende stund oppe med omkring 6 procent.
Uroen på de europæiske finansielle markeder ser ikke ud til at påvirke de største amerikanske aktieindeks.
Dow Jones, S&P 500 og NASDAQ ligger på henholdsvis plus 0,80 procent, plus 0,34 procent og minus 0,20 procent (i skrivende stund). Det amerikanske marked åbnede cirka 14.30 dansk tid.
Der kan indgives bud på amerikanske Silicon Valley Bridge Bank indtil på onsdag og på dens datterselskab Silicon Valley Private Bank indtil på fredag. Det oplyser amerikanske Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).
Der kan indgves seperate bud på både moder- og datterselskabet.
Banken krakkede i forrige uge og sendte chokbølger gennem både den amerikanske og europæiske banksektor.
Den schweiziske proxy-rådgiver Ethos, som repræsenterer aktionærerne i landets to største banker, udtaler, at de håber, at Credit Suisses schweiziske arm bliver skilt ad fra resten af UBS.
Det skriver Ethos i en erklæring offentliggjort mandag ifølge Reuters og tilføjer, at de beklager, at opfordringen ikke kom, "da det stadig var muligt", og før fusionen mellem Credit Suisse og UBS blev annonceret.
En talsperson fra den tyske regering udtaler ifølge BBC, at "kansler Scholz glæder sig over de schweiziske myndigheders beslutsomhed", og at "situationen ikke kan sammenlignes med 2008/2009".
- Det tyske banksystem er velpositioneret, siger han.
Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, har ifølge nyhedsbureauet Reuters talt med Schweiz' præsident om Credit Suisse.
En talsperson for premierministeren udtaler, at det britiske banksystem er sikkert og velkapitaliseret, og at det er godt, at en løsning er blevet sikret, efter at UBS har overtaget Credit Suisse.
Efter en hård morgen for aktiekurserne ser det nu ud til at gå lidt bedre for de danske banker.
Hvor Sydbanks aktier i løbet af morgenen var faldet med 5,86 procent, er kursen nu kun nede med 1,78. Jyske Banks aktier var før nede med 5,22 procent men er nu kun faldet med 0,77 procent. Danske Banks aktiekurs var i morges faldet med 4,94 procent men er nu kun nede med 1,22 procent.