Torsdag ventes ny rentestigning at ramme: - Der er et enormt pres på ECB
Onsdag styrtdykkede Credit Suisses aktiekurs, og det kan få indflydelse på ECB's udmelding senere i dag.
I eftermiddag ventes Den Europæiske Centralbank (ECB) at præsentere sin sjette rentestigning i træk.
Før onsdag i sidste uge regnede markedet fuldt og fast med, at centralbanken ville hæve renten med 0,5 procentpoint, men siden har en række voldsomme rystelser i de amerikanske og europæiske banksektorer mudret forventningerne.
- Der er et enormt pres på både ECB i dag og Den Amerikanske Centralbank (FED) i næste uge, når de har rentemøde. Det skyldes det meget store pres på bankerne, som vi ser både i USA og Europa, siger Otto Friedrichsen, der er aktiechef og partner i Formuepleje.
I øjeblikket er indlånsrenten hos ECB på 2,50 procent, hvilket er det højeste siden 2008.
Svært dilemma for ECB
Onsdag mistede Credit Suisse næsten en fjerdedel af sin værdi. I sidste uge krakkede amerikanske Silicon Valley Bank og Signature Bank.
Og selvom Credit Suisse torsdag igen er steget i værdi, efter at den blev tilbudt hjælp fra den schweiziske nationalbank, er skaden sket.
Usikkerheden påvirker i høj grad de europæiske markeder, som bliver svingende. Og det stiller i dag ECB i et svært dilemma, mener Otto Friedrichsen:
- Skal man fortsætte med at bekæmpe inflationen, som er årsagen til, at man det sidste års tid har hævet renterne så kraftigt, som man har? Eller skal man holde igen for at sikre den finansielle stabilitet?
I øjeblikket forventer markedet, at ECB har justeret rentehævningen en smule og hæver med 0,25 procentpoint i stedet for de 0,50 procentpoint, man regnede med i sidste uge.
Men med de usikkerheder, der er på markedet lige nu, ville det så være en mulighed for centralbanken at aflyse rentestigningerne i denne omgang?
- Nej, for centralbankens fornemmeste opgave er – udover at sikre prisstabilitet – ikke at overraske markedet.
Nationalbanken følger trop
Det forventes, at Nationalbanken senere på dagen følger trop med rentestigninger.
Værdien af den danske krone er kort fortalt låst fast til euroen, og derfor er Nationalbankens rente i store træk nødt til at følge ECB's.
Hidtil har banken ikke hævet renten i samme omfang som ECB.