Penge

Torsdag ventes ny rentestigning at ramme: - Der er et enormt pres på ECB

Onsdag styrtdykkede Credit Suisses aktiekurs, og det kan få indflydelse på ECB's udmelding senere i dag.

I eftermiddag ventes Den Europæiske Centralbank (ECB) at præsentere sin sjette rentestigning i træk.

Før onsdag i sidste uge regnede markedet fuldt og fast med, at centralbanken ville hæve renten med 0,5 procentpoint, men siden har en række voldsomme rystelser i de amerikanske og europæiske banksektorer mudret forventningerne.

- Der er et enormt pres på både ECB i dag og Den Amerikanske Centralbank (FED) i næste uge, når de har rentemøde. Det skyldes det meget store pres på bankerne, som vi ser både i USA og Europa, siger Otto Friedrichsen, der er aktiechef og partner i Formuepleje.

I øjeblikket er indlånsrenten hos ECB på 2,50 procent, hvilket er det højeste siden 2008.

Svært dilemma for ECB

Onsdag mistede Credit Suisse næsten en fjerdedel af sin værdi. I sidste uge krakkede amerikanske Silicon Valley Bank og Signature Bank.

Hvorfor kan det være nødvendigt at hæve renten?

  • Nationalbankerne har flere værktøjer, de kan bruge til at regulere økonomien. Renten er en af dem.
  • Renten er prisen for at låne penge, og hvis den er lav, er det billigt at investere og billigt at øge sit privatforbrug.
  • En nationalbank kan sænke renten i et forsøg på at stimulere økonomien. Men på et eller andet tidspunkt må den så også op igen. Det skete efter finanskrisen i 00'erne.
  • Renten kan hæves igen, når økonomien er kommet tilstrækkeligt i omdrejninger og kan stå på egne ben.
  • Hvis ikke man hæver renten, er der risiko for overophedning af økonomien, blandt andet i form af bolig- og aktiebobler, der bliver pustet for højt op for lånte penge.
  • Hæves renten, bliver det dyrere at låne og investere, og det skulle gerne lægge en dæmper på økonomien. Faren er i den forbindelse, at man dæmper den så meget, at den går i stå.

Og selvom Credit Suisse torsdag igen er steget i værdi, efter at den blev tilbudt hjælp fra den schweiziske nationalbank, er skaden sket.

Usikkerheden påvirker i høj grad de europæiske markeder, som bliver svingende. Og det stiller i dag ECB i et svært dilemma, mener Otto Friedrichsen:

- Skal man fortsætte med at bekæmpe inflationen, som er årsagen til, at man det sidste års tid har hævet renterne så kraftigt, som man har? Eller skal man holde igen for at sikre den finansielle stabilitet?

I øjeblikket forventer markedet, at ECB har justeret rentehævningen en smule og hæver med 0,25 procentpoint i stedet for de 0,50 procentpoint, man regnede med i sidste uge.

Men med de usikkerheder, der er på markedet lige nu, ville det så være en mulighed for centralbanken at aflyse rentestigningerne i denne omgang?

- Nej, for centralbankens fornemmeste opgave er – udover at sikre prisstabilitet – ikke at overraske markedet.

Nationalbanken følger trop

Det forventes, at Nationalbanken senere på dagen følger trop med rentestigninger.

Værdien af den danske krone er kort fortalt låst fast til euroen, og derfor er Nationalbankens rente i store træk nødt til at følge ECB's.

Hidtil har banken ikke hævet renten i samme omfang som ECB.

Perspektiv

Credit Suisses dramatiske fald

15. marts mistede Credit Suisse næsten en fjerdedel af sin værdi.

I løbet af dagen blev handel med bankaktien flere gange stoppet, fordi kursen faldt brat på kort tid.

Det kom som en reaktion på, at banken 14. marts offentliggjorde sit årsregnskab for 2022.

Her oplyste Credit Suisse, at kunder havde forladt banken og trukket 120 milliarder dollar med sig i sidste kvartal af sidste år.

De blodrøde regnskabstal fik storaktionæren Saudi National Bank til at meddele, at man ikke ville lægge flere penge i banken.