Penge

Storbank er 'too big to fail' – investorer frygter gentagelse af 2008

Den danske banksektor er "yderst stabil", siger eksperter.

Et amerikansk bankkollaps og en schweizisk storbank i problemer danner tilsammen en farlig cocktail for aktiemarkederne.

I sidste uge krakkede amerikanske Silicon Valley Bank, og onsdag eftermiddag styrtdykkede den schweiziske storbank Credit Suisses aktier til det laveste niveau nogensinde.

Der er tale om en potentiel tillidskrise til banksektoren

Mikkel Emil Jensen, senioranalytiker i Sydbank

Det har sendt massive rystelser gennem hele den europæiske banksektor.

- Lige nu er der klar frygt og usikkerhed at spore i markederne på grund af den nervøsitet og den potentielle krise et krak i Credit Suisse kan generere, siger Mikkel Emil Jensen, der er senioranalytiker i Sydbank, til TV 2 og fortsætter:

- Det, som blæser igennem hovedet på investorerne nu, er, at man er bange for en gentagelse af 2008, siger han med henvisning til finanskrisen.

Blandt andet er Nordea, Jyske Bank og Danske Bank onsdag eftermiddag ramt af kursfald på 5 til 6 procent.

Uheldigt sammenfald

Sammenfaldet mellem Silicon Valley Banks krak og Credit Suisses kursfald er "uheldig", mener Mikkel Emil Jensen.

- Der er tale om en potentiel tillidskrise til banksektoren, som er startet i USA, siger han.

Det kraftige kursfald hos Credit Suisse skyldes, at bankens hovedaktionær, det saudiske finanshus Saudi National Bank, onsdag meldte, at de "absolut ikke" kommer med friske penge til Credit Suisse.

En bank som Mikkel Emil Jensen kalder "en mastodont" i bankverdenen.

- Vi har at gøre med en stor bank, som er strukturelt vigtig for det finansielle system. Det der populært kaldes too big to fail. Hvis en bank af den kaliber kommer i problemer og potentielt krakker, er der problemer for resten af sektoren, understreger han.

Kursfaldet hos Credit Suisse onsdag er voldsomt, men den schweiziske storbank har været i problemer længe.

- Der har været bekymringer om, at banken ikke er så stærk i lang tid. Den havde store milliardtab sidste år og udsigt til nye tab i år, og hvis der så ikke længere er nogen, der vil putte penge i den, så giver det selvfølgelig noget nervøsitet, siger Frank Øland, der er chefstrateg i Danske Bank.

Bør ikke frygte finanskrise

Selvom investorerne ifølge Mikkel Emil Jensen i øjeblikket er nervøse for at havne samme sted som i 2008, bør man ifølge ham ikke frygte en ny finanskrise lige nu.

For i Danmark er man langt bedre rustet end i USA, hvis kunderne begynder at trække deres penge ud af bankerne.

- Lige nu er det egentlig kun frygten, der har smittet af på det europæiske marked. Sektoren herhjemme er yderst stabil og meget stærk, og det er vigtigt at understrege, siger han men tilføjer, at investorerne ikke er nervøse uden grund, for det er usædvanligt, at en bank på størrelse med Silicon Valley Bank krakker så hurtigt.

Frank Øland giver ham ret.

- Vi er et helt andet sted i dag, end vi var før finanskrisen. Der er en helt anden grad af regulering, og vi har især i Europa nogle meget mere robuste banker. At tro at det næste, der sker, er, at vi får en fuldskaleret finanskrise, det, synes jeg stadigvæk, er rigtig svært at se, siger han.

Der kan dog opstå flere ubehagelige overraskelser på bankmarkederne som følge af de massive rentestigninger, mener han.

Påvirker ikke dansk økonomi

Nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen udtalte på et pressemøde onsdag, at det amerikanske bankkollaps ikke for nuværende kommer til at påvirke dansk økonomi.

- Indtrykket er, at bankerne herhjemme er relativt solide. Vi ser ikke for os, at der ligger noget og ulmer, der fører til en egentlig krise herhjemme, sagde han.

Samtidig understregede han, at Nationalbanken følger det, der sker i USA tæt.

Pressemødet fandt dog sted før det dramatiske kursfald i Credit Suisse.