Tusindvis af danskere tjekker årsopgørelse – Vær på vagt, advarer ekspert

It-kriminelle lurer lige om hjørnet, når danskerne valfarter på nettet for at tjekke, om der venter dem en pose penge eller et skattesmæk.

På mange måder er det lidt ligesom juleaften for voksne, når man får adgang til at tjekke sin årsopgørelse hos Skat.

Danskerne sidder i kø i timevis for at se, om der venter dem en pose penge eller en mindre behagelig gave i form af et skattesmæk.

Men it-kriminelle ligger på lur for at forsøge at snyde de ivrige og utålmodige danskere. Sådan lyder advarslen lørdag fra it-sikkerhedsekspert i Ingeniørforeningen, IDA, Jørn Guldberg i en pressemeddelelse.

Kø sænker paraderne

Officielt er det først mandag 13. marts, at millioner af skattepligtige danskere kan se deres årsopgørelse. Men typisk åbner Skattestyrelsen for en såkaldt betaperiode henover weekenden, hvor nysgerrige sjæle kan få et smugkig. Og det skete også fredag aften.

Lørdag morgen klokken 08.30 har 650.000 danskere været logget ind på hjemmesiden. Det fortæller Jan Møller Mikkelsen, underdirektør i Skattestyrelsen, til TV 2.

Fordi der er så mange, der vil tilgå systemet samtidig, skal man stille sig i en digital kø for at komme ind til sin egen årsopgørelse.

Og det skaber gode betingelser for listige it-kriminelle:

- Når der er en mulig udsigt til, at den enkelte kan få penge tilbage, og tusindvis af danskere gladelig sidder i kø i timevis for at tjekke årsopgørelsen, vil paraderne også være sænket. Dermed falder man nemmere i, når de it-kriminelle sender e-mails og sms’er, der forsøger at ligne officielle meddelelser fra Skat, fortæller it-ekspert Jørn Guldberg.

Han opfordrer derfor til, at danskerne er ekstra opmærksomme henover weekenden. For de it-kriminelle er blevet meget dygtigere.

Ikke længere amatører

Ifølge Jørn Guldberg er de it-kriminelle nemlig ikke længere kun amatører i en mørk kælder. De er nu velinformerede og arbejder både professionelt og struktureret.

- Hvor det før var halvdårlige kopier af firmaers eller myndigheders logoer og tekster fyldt med stavefejl, ser angrebene mere ægte ud i dag, og det er derfor lettere at falde i fælden, siger Jørn Guldberg.

Hvad er årsopgørelsen fra Skat?

  • Årsopgørelsen er en oversigt over din skat for sidste år. Den kigger bagud og viser, hvad du har haft af indkomst og fradrag og betalt i skat.  
  • Årsopgørelsen kommer hvert år i marts, hvor du kan se, om du skal have penge tilbage eller har betalt for lidt i skat sidste år. 
  • Skattestyrelsen danner din årsopgørelsen ud fra de oplysninger, de har om dine indtægter, fradrag, banklån og andre forhold, som for eksempel om du har ejerbolig.
  • Skattestyrelsen modtager cirka 92 procent af alle deres oplysninger fra såkaldte tredjeparter. I praksis er det kun cirka otte procent du selv skal indberette.

Faktisk har det udviklet sig til en hel industri, som, man formoder, at blandt andet internationale karteller profiterer en hel del på.

At it-kriminelle er blevet dygtige, er for alvor blevet tydeligt med de mange hackerangreb, der den seneste tid har hærget både virksomheder og myndigheder. Blandt andet har både statens IT, butikskæden 7-Eleven, Nationalbanken og seks andre danske banker været ramt.

Lokker oplysninger ud

Den mest udbrede metode, som it-kriminelle forventes at gøre brug af i forbindelse med årsopgørelsen, er dog metoden phishing.

Her forsøger de kriminelle at få folk til at sende oplysninger over sms, telefon eller e-mail. Oplysninger som for eksempel kan give de kriminelle adgang til penge.

Men her skal man være på vagt, hvis man får en henvendelse, der ser ud til at være fra Skat.

For Jørn Guldberg understreger, at skat aldrig beder borgere om at afgive personoplysninger eller bankkonto- eller betalingskortoplysninger.

- Man skal desuden ikke klikke på eventuelle links i disse mails eller sms’er, der angiveligt kommer fra Skat. Det smarteste er, at man tålmodigt bliver i køen på skat.dk, hvis man ikke kan vente til næste uge, siger Jørn Guldberg.

Hvis du skal have penge tilbage i skat, bliver de udbetalt til din NemKonto 14. april.

Har du spørgsmål til din egen årsopgørelse, sidder forbrugerøkonom Ida Marie Moesby fra Nordea og skatteekspert Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent i BDO, klar lørdag fra klokken 13.

Det foregår på TV2.dk, og du kan allerede nu stille dine spørgsmål lige her: