Penge

Skal du have penge tilbage i skat? Nu kan du få svar

Gennem weekenden kører Skattestyrelsen en testfase, hvor der typisk opstår lange digitale køer, når danskerne kan se resultatet af deres årsopgørelse.

Nu kan du se årsopgørelsen på Skats hjemmeside. Det skriver Skat i en pressemeddelelse. Klokken 18 fredag blev den digitale dør hos Skat åbnet til de omkring 200.000 danskere, der har stået i kø til at se deres årsopgørelse.

Traditionen tro har Skattestyrelsen tyvstartet og nu åbnet døren på klem til, at man kan se, om man skal have penge tilbage i skat eller ej.

Officielt er det ellers først mandag 13. marts, at millioner af skattepligtige danskere kan se deres årsopgørelse. Men typisk åbner Skattestyrelsen for en såkaldt betaperiode henover weekenden, hvor nysgerrige sjæle kan se, om årsopgørelsen er i plus eller minus for dem.

Fordi der er tale om en testperiode indtil mandag, er der ikke fri adgang. I stedet kan man stille sig i en digital kø for at komme ind til sin egen årsopgørelse.

Ofte bliver køen dog timelang, og det er ikke usædvanligt, at mere end 100.000 danskere på samme tid venter på at komme igennem.

Hvad er årsopgørelsen fra Skat?

  • Årsopgørelsen er en oversigt over din skat for sidste år. Den kigger bagud og viser, hvad du har haft af indkomst og fradrag og betalt i skat.  
  • Årsopgørelsen kommer hvert år i marts, hvor du kan se, om du skal have penge tilbage eller har betalt for lidt i skat sidste år. 
  • Skattestyrelsen danner din årsopgørelsen ud fra de oplysninger, de har om dine indtægter, fradrag, banklån og andre forhold, som for eksempel om du har ejerbolig.
  • Skattestyrelsen modtager cirka 92 procent af alle deres oplysninger fra såkaldte tredjeparter. I praksis er det kun cirka otte procent du selv skal indberette.

Store skattesmæk i Hovedstaden

Selvom de fleste nok er bevidste om, at det er deres egne penge, der kommer retur, er der altid enorm interesse for årsopgørelserne.

Og det med god grund: Sidste år var det i omegnen af 3,7 millioner danskere, der skulle have samlet set 19,9 milliarder kroner retur. På tværs af hele landet lå gennemsnittet på 5000 til 6000 kroner i overskydende skat per person.

For nogle er årsopgørelsen dog ikke kun gode nyheder. Sidste år skulle flere end 880.000 personer betale restskat, og det beløb sig til i alt 8,4 milliarder kroner.

Modsat den overskydende skat var der her væsentligt større regionale forskelle, og særligt i Region Hovedstaden ramte skattesmækket hårdt.

Selvom man nu kan se, om man får penge tilbage, eller om det modsatte er tilfældet, slutter årsopgørelsen ikke helt endnu. Der er nemlig stadig flere vigtige datoer i spil.

Dem kan du læse om her:

Har du spørgsmål til din egen årsopgørelse, kan sidder forbrugerøkonom Ida Marie Moesby fra Nordea og skatteekspert Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent i BDO, klar lørdag.

Det foregår på TV2.dk, og du kan allerede nu stille dine spørgsmål lige her: