Penge

Danskerne kan se frem til betydeligt mindre gaver i år

Mens danskerne ventes at bruge færre penge på gaver, er der andre traditioner, som vi prioriterer højt.

Normalt går 53-årige Dorthe Ørn Altofte ud og køber adventsgaver til sine børn og børnebørn.

I år bliver det dog anderledes.

Hendes fire børn, tre svigerbørn, to børnebørn samt et bonusbarn og bonusbarnebarn kan se frem til hjemmelavede gaver.

- De får hjemmesyet og hjemmestrikket tøj, vores voksne børn får ting, de kan bruge til boligen samt hjemmelavede småkager og knækbrød, fortæller Dorthe Ørn Altofte, der bor med sin mand og deres fire schæferhunde i Lundby på Sydsjælland.

Det gør de for at spare penge – ligesom mange andre danskere.

Stigende priser betyder mindre gaver

Nye tal fra Yougov lavet for Nordea viser, at danskerne i år vil bruge 3490 kroner i gennemsnit på gaver til familie og venner, hvor vi i 2021 brugte 3707 kroner.

Dermed bliver der enten lagt færre eller mindre gaver målt på budget under juletræerne i de danske stuer. Det vurderer Ida Marie Moesby, der er privatøkonom i Nordea.

- Gavebeløbet vil vi sætte ned. Oveni skal det lægges, at priserne er steget. Så det er nok betydeligt mindre gaver, vi får i år, siger hun.

Selvom danskerne forventer at bruge færre penge på julegaverne, er det en anden sag med de øvrige juleindkøb.

Inflation på over 15 procent på fødevarer

Undersøgelsen fra Yougov viser, at danskerne i gennemsnit brugte 1772 kroner på julearrangementer, mad og pynt sidste år.

I år ligger det forventede forbrug på 1920 kroner, og det stemmer overens med, at forbrugerpriserne siden sidste år er steget med 10,1 procent.

Budgettet kan ikke holdes nede

Dorthe Ørn Altofte, omsorgsmedhjælper

- På fødevarer ligger inflationen på over 15 procent, og derfor skal man jo så ud og bruge mere på at få det samme, fortæller Ida Marie Moesby.

Hun har et bud på, hvorfor danskerne trodser inflationen og alligevel bruger flere penge på julemiddagen og julefrokoster.

- Traditioner er noget, danskerne prioriterer højt, siger Ida Marie Moesby.

Julemiddagen bliver dyrere

En af de danskere, der føler, at pengene skal række længere, og som derfor har sat budgettet op i år, er Dorthe Ørn Altofte.

- Vi tænker meget over, hvad vi køber, og hvor vi køber det henne. Og det betyder, at når tilbudsaviserne kommer, så sidder man jo nærmest og læser dem fra ende til anden for at være sikker på, at vi får de bedste tilbud, fortæller Dorthe Ørn Altofte.

På gården i Lundby, hvor Dorthe Ørn Altofte bor, bliver julemiddagen dyrere i år end sidste år.

- Vi kommer til at bruge lidt mere på mad. Budgettet kan ikke holdes nede. Du skal jo bare købe en liter mælk, så kommer du af med 15 kroner, fortæller Dorthe Ørn Altofte.

I år har Dorthe Ørn Altofte og hendes mand budgetteret med 350 kroner per næse for julemiddagen. Sidste år lød kuvertprisen på cirka 200 kroner.

Og det er ikke kun i julen, at det vil blive dyrere at købe ind i supermarkederne. Næste år vil det koste en dansk familie bestående af to voksne og to børn 23.000 kroner ekstra, viser tal fra Danske Bank.

- Vi er begyndt at spise grød og hjemmelavet suppe uden kød i for at spare. Heldigvis er det også sundt, fortæller Dorthe Ørn Altofte, der er begyndt og vil blive ved med at finde gode tilbud.