Penge

Erhvervslivet holder vejret: - Principielt set ønsker ingen til at sætte priserne ned

Det danske erhvervsliv går nervøst ind i black friday efter flere måneder med faldende salg.

Normalt starter arbejdsdagen først klokken syv for pakkemedarbejderne på Imercos varelager i Vallensbæk.

Men fredag, eller skal man sige black friday, mødte de første medarbejdere allerede ind klokken fire for at være klar til de mange ekstra bestillinger fra tilbudsjagende danskere.

- Med den periode vi er i nu med stigende priser, så ønsker kunderne et godt tilbud, og så må vi jo give dem et godt tilbud. Derfor har vi trykket lidt ekstra til i år, og det vil man også kunne se resten af julen, siger Frederik Oluf Brønnum, administrerende direktør i Imerco, til TV 2.

Samlet set kan danskerne da også se frem til en smule flere tilbud end sidste års black week, tyder tal fra Pricerunner på.

Torsdag var 12 procent af alle varer sat på tilbud inden for den seneste uge, mens det gjaldt 11 procent sidste år.

Dog er der betydelig forskel, når man kigger på de varekategorier, forhandlere som Imerco sælger.

Eksempelvis er 14 procent af alt køkkentilbehør på tilbud, hvilket er en stigning på seks procentpoint fra sidste år. Samtidig er tilbudsmængden på brugskunst steget fra 13 til 22 procent.

Er man på jagt efter et billigt fjernsyn, må man dog lede lidt længere i år, viser tallene.

Kan ødelægge butikkers julehandel

Årets black friday kommer i en tid med bugnende lagerhylder i de danske butikker efter flere måneder med faldende salg.

Derfor sidder nervøsiteten ude på tøjet forud for årets store tilbudsdag og den kommende julehandel, lyder det fra Dansk Erhverv.

- Vi er utroligt nervøse i øjeblikket og sover ligesom vores medlemmer med støvlerne på. Det hele har udviklet sig til, at det er nu, varerne skal omsættes, siger Niels Ralund, e-handelsdirektør i Dansk Erhverv, til TV 2.

Bag de forretningsdrivende ligger nu en periode med coronakrise og besvær med at få varer hjem. Nu har tingene ændret sig, siger Niels Ralund.

- For et år siden var dem med varer på hylderne kongerne. Det er skiftet fuldstændig nu. I dag er likviditet blevet kongen, man vil for alt i verden sørge for ikke at have for mange varer liggende på hylderne.

Niels Ralund peger på, at konceptet black friday kan være med til at ødelægge noget af julehandlen, hvor butikkerne ellers traditionelt set har været dér, hvor man tjente pengene:

- Principielt set ønsker ingen at sætte priserne ned. Men man er nødt til at følge det spil, der er kommet.

Bliver black friday mere fornuftsbaseret?

På grund af de store rabatter ved begivenheder som black friday kan mange danskere føle det helt tosset at købe varer til fuld pris, siger forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby.

Derudover har mange danskere holdt igen med indkøbene den seneste tid med den høje inflation. Af de grunde forventer Ida Marie Moesby, at forbrugerne i højere grad vil kigge efter gode tilbud på black friday.

- Jeg tror, at mange familier vil kigge efter de varer, de i forvejen skulle købe – eksempelvis julegaver – og se på, om de kan få det billigere på black friday, siger hun til TV 2.

Derfor tror Ida Marie Moesby, at de danske black friday-indkøb bliver mindre impulsdrevede og mere fornuftsbaserede.

I Imercos varehal i Vallensbæk fortsætter de 120 pakkemedarbejdere med at klargøre papkasser med slagtilbud.

Og i år er der endnu flere varer at vælge mellem. Mens antallet af Imerco-varer sidste år lå omkring 10.000 varer, lyder det nu på omkring 25.000, siger administrerende direktør Frederik Oluf Brønnum.