Penge

Historisk rentestigning rammer hele boligmarkedet - også dem med fast rente

Boligpriserne er blandt andet påvirket af, at stigende renter gør, at folk kan låne færre penge, lyder det fra to eksperter.

Et historisk stort rentehop på lån med variabel rente kommer ikke kun til at påvirke de boligejere, der har taget sådan et lån.

Det kommer til at påvirke hele boligmarkedet.

Sådan lyder der fra to eksperter, som TV 2 har talt med.

- Renterne er på vej op, og potentielle boligkøbere ser ind i helt andre lånemuligheder end for ét år siden, siger Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

Han uddyber:

- Det er blevet dyrere for boligkøbere at låne til drømmeboligen, og det ser vi allerede nu sætter sig i boligpriserne, der falder.

Det høje rentehop kan blive en realitet om få måneder, hvor der kan blive tale om mere end en 30-dobling af renten på nogle lån.

Huspriserne er faldet med 4 procent

Antallet af bolighandler i oktober var ifølge Boligsiden 4488.

Det viser, at det danske boligmarked ikke er gået i stå, men det er dog det laveste niveau for en oktober de seneste 11 år.

Tallene viser desuden, at huspriserne er faldet 4 procent de sidste fire måneder, mens lejligheder er faldet 7 procent de sidste fem måneder.

- Forventningen er, at de generelle boligpriser kommer til at falde. Det gør de, fordi det er blevet dyrere at låne til en bolig, fortæller Mikael Mogensen, der er cheføkonom hos Mybanker.

Faldende priser rammer også dem med fast rente

Selvom du har et fastforrentet boliglån, kan værdien af din bolig blive ramt af det historisk store rentehop.

Folk med fastforrentet lån kommer ikke til at betale mere for deres lån, men det kan til gengæld påvirke deres friværdi, lyder det fra Mikael Mogensen.

- Friværdien er et spørgsmål om, hvad andre mennesker vil købe ens bolig for, siger han.

Det betyder ikke nødvendigvis, at det bliver dyrere at have et lån, hvis det er fastforrentet. Men til gengæld risikerer ens bolig at blive mindre værd.

Dermed rammer det også folk med fast rente.

Boligsøgende må justere eller opgive boligdrømmen

Jeppe Juul Borre forklarer, at de boligsøgende kan inddeles i tre grupper, og at deres ageren alle vil være med til at påvirke boligmarkedet negativt – i forhold til antallet af handler og priser.

  • Nogle vil være nødsaget til at justere på boligdrømmen

- For at kunne være med økonomisk, så vil man enten købe en mindre lejlighed eller finde en billigere placering i den by, man søger i, siger cheføkonomen.

  • Nogle vil udskyde deres boligdrøm, men ændrer ikke på boligplanerne

- Det skyldes de usikre udsigter for økonomien, for hvor ender renterne henne? spørger Jeppe Juul Borre.

  • Nogle må trække sig helt fra deres boligdrøm

- Det skyldes de økonomiske forhold, da det simpelthen er blevet for dyrt. Denne gruppe erkender, at det ikke er muligt at købe bolig i øjeblikket, siger cheføkonomen.

Han påpeger, at der findes endnu en gruppe, som vælger at holde fast i deres boligdrømme, fordi de har luft i økonomien.

De køber bolig til samme pris eller endda billigere, og det påvirker ikke boligmarkedet nævneværdigt i negativ retning, lyder det.