Penge

Største rentehop på korte flexlån nogensinde

Det vil kunne mærkes på rådighedsbeløbet, men for langt de fleste er det endnu ikke kritisk, mener chefanalytiker i Totalkredit.

Det har været nogle gode år for dem, der har turdet tage en lille risiko på boligmarkedet.

De korte flexlån har sikret tusindvis af boligejere lukrative renter på deres lån – men nu er det slut.

Det største rentehop nogensinde er i vente om få måneder, når renten forventes at stige fra næsten nul til op mod 3,5 procent på et år, advarer blandt andet Totalkredit.

Det svarer til mere end en 30 dobling af renten.

Og det er en voldsom stigning, siger Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit:

- Vi har sådan set hele tiden vidst, at på et eller andet tidspunkt måtte de her 0-renter slutte, og at vi kom op på et højere niveau. Men at det er sket så hurtigt, det er nok kommet bag på de fleste.

Det betyder rentehoppet for din ydelse

Sune Malthe-Thaggaard oplyser på Totalkredits hjemmeside:

- Renterne er i dag højere, end de var, da du sidst fik rentetilpasset dit lån for tre eller fem år siden. Det betyder, at din månedlig ydelse efter skat stiger 580 kroner, hvis du har et F3-lån på 1 million kroner. Har du et F5-lån, stiger din ydelse efter skat 570 kroner. Der skal altså sættes flere penge af i dit månedlige budget til at betale dit boliglån, end du har været vant til.

Derfor vil boligejere med F3- og F5-lån, der skal refinansieres til januar, ende med en stor regning, forklarer han.

- Det er noget, der kommer til at kunne mærkes i ens rådighedsbeløb. Men vi vurderer ikke, at det bliver et problem at betale regningen for langt de fleste, siger chefanalytikeren.

Når man tager et flexlån, vurderes man nemlig til at kunne klare en rente, der er langt højere, end hvad man betaler. Derfor er rentehoppet ikke kritisk for lånerne, selvom det vil gøre ondt, forklarer han.

Intet behov for at omlægge lån

Selvom nogle boligejere måske ser på rentestigningerne med frygt i øjnene, så opfordrer Sune Malthe-Thagaard dem til at slå koldt vand i blodet:

- Hvis man har valgt variabel rente, så har man skullet være klar over, hvad det er, man er gået ind i, og at den har den usikkerhed. Så umiddelbart vil jeg mene, man skal holde fast i sin oprindelige strategi.

Han peger på, at der selvfølgelig kan være en fidus i at omlægge lån til fast rente, men han mener ikke, at det giver meget mening.

- Hvis man vil være helt sikker på, at renten ikke kommer til at stige til nogle meget store højder, så kan man vælge at gå over til fast rente. Den er på fem procent i øjeblikket, og så ved man, at den ikke kan blive højere.

Men alt peger på, at rentestigningerne og inflationen vil blive tvunget under kontrol indenfor en nogenlunde overskuelig fremtid.

For Den Europæiske Centralbank i Frankfurt har netop iværksat tiltag, som de stigende renter for at bekæmpe inflationen, og vi ser toppen af stigningerne nu, vurderer chefanalytikeren.

- Vi forventer, at det er en mission, der lykkes for dem (centralbanken, red.), og at rentestigningerne vil stoppe, siger han.

Til sidst rådgiver han boligejere til at tage kontakt til deres bankrådgiver omgående og finde en løsning, hvis de virkelig frygter for at kunne betale deres regninger.