Priserne toppede hen over sommeren - så meget er de faldet siden

Inflation og høje renter får folk til at tøve med at købe ny bolig, og det får priserne til at falde, lyder det fra boligøkonom.

Det er efterår, men det er ikke kun bladene på træerne, der falder. Det samme gør boligpriserne.

Det har de faktisk gjort i flere måneder.

Oktober var således den fjerde måned i streg, at huspriserne på tværs af landet faldt. Samme tendens ses for ejerlejligheder landet over. Her er det femte måned i streg, at prisen er faldet.

Det viser friske tal fra Boligsiden, som også afslører, at det går værre til i nogle regioner end i andre.

Så meget er priserne faldet i din region

I maj toppede gennemsnitsprisen på ejerlejligheder, mens prisen på huse toppede i juni. Siden er de faldet med henholdsvis 6,9 procent og 4,3 procent på landsplan.

Et overblik over prisernes fald over de seneste fem måneder viser, at den især er gal i Region Hovedstaden. Her falder priserne markant mere end i resten af landet. Det gælder særligt for København, hvor lejlighederne har taget et stort prisdyk.

Du kan på kortet herunder se, hvor meget priserne på boliger er faldet i din region siden juni.

Når priserne falder, skyldes det ifølge realkreditinstituttet Nykredit både inflationen, og at nationalbankerne har sat renterne op. Det gør de i et forsøg på at tæmme inflationen så meget som muligt.

Men med højere renter, bliver det dyrere at låne penge, og det får boligpriserne til at falde.

Priserne er faldet mere end normalt i efteråret

Hos Nykredit har man regnet sig frem til, at priserne, på trods af at de almindeligvis falder i efterårs- og vintermånederne, er faldet mere end normalt.

Det betyder dog ikke, at flere får råd til at købe drømmeboligen, fordi renterne sætter en stopper for den økonomiske formåen, vurderer boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen.

- Mange vil formentlig gerne købe, men indkomsten rækker ikke længere, og priserne er derfor nødt til at give efter, hvis markedet skal låses op, lyder det i en pressemeddelelse i forbindelse med de nye tal Boligsiden.

Hun udtaler, at ”det er nu køberne, som har de bedste kort på hånden”.

De danskere, der lige nu forsøger eller overvejer at sælge deres bolig uden et for stort tab ser ind i svære tider.

I september udgav Nykredit eksempelvis en prognose, hvor konklusionen var, at danskerne kan forvente at priserne på boliger falder med 5,1 procent på tværs af landet i 2023.