Alle vil have del i lønposen – men hvor meget tjener de forskellige faggrupper egentlig?
I artiklen kan du også læse, hvordan du slår andre faggruppers løn op, og hvad tallene helt konkret dækker over.
Hvem, hvor meget og hvornår?
Det er tre af de store spørgsmål, der er fulgt i kølvandet på et meget omtalt udspil fra Socialdemokratiet, der vil hæve lønnen for visse offentligt ansatte.
Partiet har nemlig ikke sagt, hvem der skal have del i de 2,5 milliarder kroner, som lønningerne i det offentlige skal hæves med om året. I stedet har Socialdemokratiet fremlagt syv principper, som skal afgøre, hvilke faggrupper der skal have mere i lønposen, og hvem der må undvære.
Eksperter har allerede spået risiko for et rivegilde, hvor alle vil kræve mere i løn, men hvor meget tjener forskellige faggrupper egentlig, som tingene er i dag?
Det kan du blive klogere på i denne artikel.
Hvad er "løn"?
Først og fremmest er det vigtigt at vide, at løn ofte kan være en svær størrelse helt at definere.
Da tusindvis af sygeplejersker sidste år stemte nej til den aftale, som deres eget forbund, Dansk Sygeplejeråd, havde indgået med arbejdsgiverne og derfor nedlagde arbejdet, fløj det rundt med tal og beregninger af, hvad en sygeplejerske egentlig tjener.
Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan man udregner det.
Nogle var optaget af grund- eller basislønnen. Andre mente, at man var nødt til at medtage pension og genetillæg.
Andre igen mente slet ikke, at man kunne lave et retvisende billede af løn på tværs af faggrupper, når for eksempel sygeplejersker arbejder i ydertimerne og weekenderne, mens andre måske kun skal være der i almindelig kontortid.
I den følgende tabel har TV 2 taget udgangspunkt i den såkaldte standardberegnede timefortjeneste. Det er et beløb, der opgøres af Danmarks Statistik, og som er defineret af Lønkommissionen, der blev sat til at give en fast definition af begrebet ”løn” for mere end et årti siden.
Hvis du vil læse mere om metoden, kan du gøre det i bunden af denne artikel. Der kan du også se, hvordan du slår andre faggrupper op end dem, TV 2 har valgt at fokusere på i denne artikel.
- Det skal jeg sige
Forslaget om milliardhjælp til de offentlige lønninger kommer på et tidspunkt, hvor løn- og arbejdsvilkår for visse grupper fylder meget.
Det så man ikke mindste sidste år, da en strejke blandt sygeplejersker blev afsluttet efter ti uger med et indgreb fra regeringen.
Eksperter har advaret mod, at det kan blive et problem for selve den danske model, hvis politikerne begynder at blande sig direkte i lønniveauet for offentligt ansatte. Det vil desuden kunne føre til flere faglige konflikter og større utilfredshed, fordi alle vil have en del af kagen, har flere fagforeninger advaret.
Da TV 2 eksempelvis spurgte Jesper K. Hansen, som er formand for Centralforeningen for Stampersonel, der organiserer størstedelen af ansatte i Forsvaret, sagde han, at også hans medlemmer burde få del i pengene:
- Du får mig ikke til at sige noget andet som formand for fagforeningen. Det skal jeg sige, og jeg mener det også.