Penge

Prisstigninger tager fortsat til i eurozonen - men er endnu værre andre steder

Prisstigninger i eurozonen svækker købekraften og tager livet ud af det økonomiske opsving, siger økonom.

I de lande, der har euro som møntfod, lå forbrugerpriserne i september 9,9 procent højere end for et år siden.

Det viser tal fra statistikkontoret Eurostat.

I august var priserne 9,1 procent højere end året før. Det viser, at prisstigningerne, også kaldet inflationen, tager til.

Højeste inflation i 40 år

For hele EU ligger de årlige prisstigninger på 10,9 procent, og det er altså med til at svække forbrugernes købekraft, påpeger Allan Sørensen, der er cheføkonom hos Dansk Industri (DI).

- Europa er ramt af den højeste inflation i mere end 40 år. Inflationen svækker europæernes købekraft og er ved at tage livet af opsvinget i europæisk økonomi.

- De fleste prognoser indeholder meget magre vækstudsigter for det kommende år, siger han i en skriftlig kommentar.

Inflationen ser værst ud i Baltikum, hvor den ligger over 20 procent i både Letland, Estland og Litauen.

- Den høje inflation hærger overalt i Europa. 18 lande i EU kæmper nu med to-cifrede inflationsrater, konstaterer Allan Sørensen.

Det svarer til to tredjedele af de 27 EU-medlemslande.

Rammer en økonomisk motor

Det er fortsat de stigende energipriser og fødevarepriser, som driver inflationen. Det fremgår af Eurostats opgørelse.

Energipriserne og fødevarepriserne er i eurolandene steget henholdsvis 41 og 11,8 procent over det seneste år.

Ifølge Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom ved Arbejdernes Landsbank, er der dog lys forude. Priserne på blandt andet fødevarer og energi er således faldet siden de værste pristoppe, og derfor tror han at inflationen kan have toppet eller være tæt på toppen:

- Der er flere forskellige ting, der tyder på, at vi godt kan begynde at se ind i en vending. Men det ændrer ikke på, at vi ser enormt store inflationstal i øjeblikket, og hvis du havde spurgt mig for et halvt eller et helt år siden havde jeg ikke forestillet mig en inflation på 10 procent, siger Jeppe Juul Borre til TV 2.

Alligevel forventer cheføkonomen ikke, at konsekvenserne af den høje inflation forsvinder med det samme. De høje priser rammer nemlig europærerne på pengepungen, og det betyder at privatforbruget bliver kørt ned.

- Vi får færre penge at bruge, så det påvirker privatforbruget, og privatforbruget fylder en enormt stor del af den europæiske økonomi og dermed er det også definerende for væksten.

For at få inflationen under kontrol, bliver Den Europæisk Centralbank (ECB) i Frankfurt derfor også nødt til at hæve sine renter yderligere, vurderer Jeppe Juul Borre. Samme pointe har Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv:

- Vi venter, at ECB vil hæve renten med yderligere 0,75 procentpoint ved det næste pengepolitiske møde i oktober.