Priserne stiger

Se listerne: Her er danskernes bedste og værste spareråd

Er det en god idé at skrue op for køleskabets temperaturer? Og bør du stille din fryser i et koldt udhus? Bliv klogere på sparerådene her.

I en tid med stigende priser er danskerne begyndt at fokusere på, hvor der kan spares og skæres i husholdningsbudgettet.

Det kan være en jungle at navigere og sortere i alle de mange velmenende råd.

Derfor har TV 2 rakt ud til danskerne for at kortlægge de mange spareråd.

Det har resultereret i to lister. Den første er en liste med de spareråd, eksperterne fremhæver som gode og værd at overveje.

Længere nede i artiklen finder du de råd, som du måske skal passe på med at følge

Listerne er lavet i samarbejde med Bolius' eksperter:

- Tue Patursson, ekspert i byggeteknik, klima og energi

- Tine R. Sode, ekspert i huseftersyn og forsikring

- Henrik Bisp, ekspert i arkitektur, byggeteknik og huseftersyn

I køkkenet

Hold din kaffemaskine afkalket

Helles råd: Sørg altid for, at din kaffemaskine er afkalket.

- Det er en god idé at holde din kaffemaskine fri fra kalk. En tilkalket kaffemaskine bruger mere strøm, da det tager længere tid at varme vandet. Og så kan det desuden også påvirke smagen.

Udskift din gamle kummefryser

Annes råd: Overvej at skille dig af med din gamle kummefryser og anskaf dig en ny skabsfryser med lavt energiforbrug i stedet.

- Du bør altid undersøge din kummefrysers nuværende strømforbrug, inden du udskifter den. Men er forbruget højt  sammenlignet med en tilsvarende ny  er det en god idé. Overvej i den sammenhæng, om du kan klare dig med en, der er mindre, så du også sparer på energien ved "kun" at skulle holde en mindre fryser i gang.

Fryseren skal være afrimet

Helles råd: Sørg for, at din fryser er afrimet. 

- En fryser, der ikke er afrimet, bruger mere strøm og kan også have sværere ved at sikre den rette temperatur.

Spis kun sæsonvarer

Toves råd: Brug ikke din fryser, men spis i stedet kun sæsonvarer, der ikke skal nedfryses.

- Kan du klare dig uden en fryser, er det kilowatttimer tjent. Du kan måske også låne plads i din nabos fryser, eller du kan tilbyde plads i din.

 

Overvej alternativer til ovnen

Anjas råd: Brug en airfryer i stedet for at lave mad i ovnen. Den har en kortere opvarmningstid og reduceret tilberedningstid sammenlignet med en ovn.

- Både en airfryer, men også en mikrobølgeovn eller miniovn kan være et bedre alternativ til ovnen. Der kan dog være udfordringer med, hvilke ting du skal lave og mængden af mad. Det kan derfor ikke generaliseres, at ovnen kan droppes til fordel for de andre i alle situationer. 

Udnyt ovn og kogeplades for- og eftervarme

Andreas' råd: Sæt din mad ind, inden ovnen er varmet op. Og sluk for ovnen, inden tilberedningstiden er nået.

- Ja, det er oplagt at bruge både for- og eftervarmen i ovnen. Omvendt kan du også effektivisere brugen af kogepladen, så du slukker nogle minutter før og bruger eftervarmen. Skal pastaen koges i ti minutter, kan du slukke efter syv til otte minutter og først hælde vandet fra efter ti minutter.

Kog kun lidt vand i elkedlen

Lasses råd: Kog kun den mængde vand i elkedlen, du rent faktisk skal bruge. Alternativt kan du hælde dit overskydende vand over i en termokande og gemme det til senere, så det ikke går til spilde.

- Fint at optimere brugen og ligeledes fint at gemme overskydende, så der kan spares lidt strøm senere.

 

Frys brød ned

Olivias råd: Køb brød og rugbrød, når det er sat ned på grund af dato, og frys det herefter ned i fryseren. Tag så kun enkelte brød eller skiver op i god tid, når du har bug for det.

- Det kan være med til at afhjælpe madspild, men er også en god måde at spare penge på i husholdningsbudgettet. 

Hold køleskabet på 5 grader

Lasses råd: Skru op for temperaturen på dit køleskab. 

- Strømforbruget stiger med 2-5 procent for hver grad, at køleskabet køler nedEr temperaturen i dit køleskab lavere end 5 grader - og tilsvarende i fryseren lavere end -18 grader - er der altså penge at spare, da der bruges el på at køle til mindre end nødvendigt. På grund af bakterier er det dog vigtigt, at temperaturen i køleskabet ikke overstiger 5 grader. Læg et termometer i køleskabet for på den måde at sikre, at temperaturen rent faktisk er på de 5 grader.

Udnyt overskudsvarme fra ovnen

Peter Dahlgaards råd: Udnyt overskudsvarme fra ovnen efter madlavning til at opvarme. Eller kan det være risikabelt at lade den stå åben i nogle hjem?

- Du kan med fordel lade ovnen stå åben. Du skal dog huske, at madlavning kræver ventilation fra emhætten, da næsten al madlavning producerer partikler, som skal ud  enten ved udluftning med gennemtræk eller via emhætten.

Fyld opvaskemaskinen helt op

Anonymt råd: Kør kun opvaskemaskinen, når den er helt fyldt.

- I stedet for at køre en tur med opvaskemaskinen hver dag, når den ikke er fuld, vil du samlet kunne spare nogle ture om ugen ved at fylde den helt op. Ligeledes vil du også kunne spare på ture med opvaskemaskinen, hvis du bruger dit service flere gange i stedet for at sætte det i maskinen, når det kun har været brugt en gang.

På badeværelset

Skru ned for gulvvarmen

Henriks råd: Det kan svare sig at slukke for elektrisk gulvvarme i badeværelset. Som alternativ kan du sætte en elblæser op på badeværelset, der kan køre i et par minutter, hvorefter den slukkes.

- Hvis der på badeværelset kun er elektrisk gulvvarme, kan der nemt spares på forbruget ved at skrue ned for varmen eller slukke helt. Da det er et vådrum, er det dog samtidig vigtigt, at rummet opvarmes.

Kortere tid under bruseren

Anonymt råd: Forkort dine bade, så du i stedet for 15 minutter kun bruger 5 minutter.

- Du sparer både på energien og på vandforbruget ved at forkorte dine bade. Det er derfor altid en god idé at tænke over varigheden under bruseren. 

Tøjvask

Fravælg tørretumbleren

Lasses råd: Undgå så vidt muligt at tørre dit tøj i tørretumbler. Brug i stedet hellere dit tørrestativ.

- Det er absolut et af de bedste råd, der er, når det drejer sig om at spare. Har du en A+ tørretumbler, vil prisen for en tørring være på 9,50 kroner per vask (ved en elpris på 5,68 kroner per kilowatttime). Tager du en tiårig afskrivning på maskinen ved brug tre gange om ugen, vil prisen per brug være cirka 15 kroner. Har du en B tørretumbler, vil prisen være det dobbelte.

Se Bolius' beregner til, hvad det koster at bruge en tørretumbler.

Vask tøj ved lavere grader

Anonymt råd: Klar tøjvasken ved lavere temperaturer. Du kan spare over halvdelen af dit strømforbrug, hvis du vasker dit tøj på 20 grader i stedet for 40 grader.

- Du kan rigtigt nok spare penge ved at vaske dit tøj ved lavere temperaturer, men det er vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad du kan vaske ved lavere temperaturer,og hvad det kræver.

I stuen

Undlad standby på tv'et

Thomas' råd: Sluk dit tv på kontakten, og sørg for, at det ikke står på standby.

- Standbyforbrug står for 10-15 procent af en gennemsnitlig families strømforbrug. Så fjernsynet er et af steder, der i den grad kan spares. Her kan du se, om det er muligt at placere en spareskinne, hvor du med et enkelt tryk på en rød knap slukker for alle de ting, der sidder i spareskinnen. Så kan du få slukket for tv, spillekonsoler, og hvad der ellers ofte er tilknyttet tv’et.

Sluk din Playstation

Lasses råd: En Playstation er en af de største strømsyndere. Hvis du sørger for at holde den slukket det meste af dagen, kan du spare rigtig meget.

- Det er rigtigt, at en Playstation bruger meget strøm. Og ja, standbyforbruget kan koste op mod 900 kroner. Bruges den hver dag i tre timer, vil det ’blot’ koste 350 kroner om året. 

Læs Bolius' artikel om, hvordan du sparer på strømmen, når du streamer.

Udnyt brændeovnens varme overflade

Annettes råd: Har du en brændeovn, kan overfladen på toppen bruges til kogning af vand, optø brød og så videre.

- Ja, det kan du sagtens. Det er nok ikke det helt vilde, du samlet set sparer. Men mange bække små gør en stor å.

Byt om på batterierne

Johns råd: I de fleste fjernbetjeninger er der to batterier. Når fjernbetjeningen ikke længere virker, kan du bytte de to batteriers plads. I de fleste tilfælde vil der komme liv i fjernbetjeningen igen. Det skyldes, at batterierne ikke "slides" ens.

- Hos Bolius bruger vi talemåden, at ”mange bække små, gør en stor å”. Det vil nok ikke betyde det store i ens økonomi, men hvorfor ikke også få det sidste ud af batterierne.

Skru ned for lysstyrken på tv'et

Johnnys råd: Skru ned for lysstyrken og kontrasten på dit tv. På den måde kan du halvere energiforbruget fra dit tv.

- Ligesom du kan forlænge batteritiden på smartphones ved at ændre på lysstyrken, er det også muligt at spare på energien ved at gøre det samme med tv'et. Hvor meget, du sparer, vil afhænge af fjernsynets alder, størrelse og hvor meget du skruer ned.

I soveværelset

Træk stikket i elevationssengen

Majbritts råd: Pil din elevationsseng ud af stikkontakten.

- Det er et godt råd, hvis funktionen ikke bruges. Her kan en spareskinne også komme til sin ret. Så kan du tænde for skinnen, når du vil benytte elevationssengens funktioner. Ældre senge kan koste op til 1000 kroner på et år. De nyere er en del bedre, men vil hurtigt koste et par hundrede kroner i strøm.

Belysning

Drop udendørs julelys

Sandra Mouritzens råd: Tænk over mængden af de udendørs julelys i år.

- Skal du have rensdyr, julemænd og alle verdens farver ud i forhaven og på taget, kan det godt blive en dyr omgang. Men har du en enkelt eller to lyskæder i forhaven, går det nok. Du kan dog med fordel sætte en timer på, så du blot har lys om aftenen og morgenen. På den måde kan der spares op mod 70 procent. En 10 meter lang lyskæde med 100 lys vil koste omkring 100 kroner, hvis den er tændt hele døgnet i 3 måneder.

Brug bevægelsessensorer

Anonymt råd: Investér i bevægelsessensorer til dine udendørslys.

- Både bevægelsessensorer og timere kan være med til at sænke forbruget markant på udendørs belysning. Og faktisk er bevægelsessensorer også et godt råd, når det kommer til at skræmme indbrudstyve væk fra din bolig. 

Opvarmning

Brug radiatorfolie

Gerts råd: Brug radiatorfolie på dine radiatorer, så du udnytter den varme, der kommer fra din radiator.

- Er der en tynd væg bag radiatoren, vil folie kunne hjælpe til at reflektere varmen. Er huset velisoleret, vil effekten dog være beskeden, da muren vil fungere som en del af opvarmningen, når den er varmet op.

Skru lidt ned for gulvvarme og radiatorer

Anonymt råd: Skru ned for gulvvarme og radiatorer, når du går i seng.

- Her skal du være opmærksom på, at især gulvvarme i betongulv vil tage en del timer at få op i temperatur igen. Og så skal du hellere nøjes med at sænke temperaturen 3-5 grader, da det ellers kan være dyrere at skulle starte anlægget op mange gange i løbet af døgnet.

Udskift din gamle cirkulationspumpe

Kristians råd: Udskift din cirkulationspumpe, hvis den er af ældre dato.

- En cirkulationspumpe, der er fra før 2005-2010, kan bruge 4-5 gange mere strøm end en ny. Og de helt gamle kan bruge op mod 10 procent af en husstands elforbrug, hvis den kører hele året. Det svarer altså til op mod 2000 kroner.

Skru ned for varmen, og luft ud

Peter Vittings råd: Overvej, om du i din bolig kan nøjes med lavere temperaturer. Så længe du sørger for, at kold luft kommer ind, og varm luft bliver lukket ud.

- En lavere temperaturforskel på inde- og udetemperaturer gør desuden, at der er mindre risiko for, at kondens opstår på inder- og ydervægge. Vi anbefaler, at man skruer ned for varmen. Men dog ikke mere end til 17-18 grader, da man så begynder at risikere, at der kommer skimmelsvamp.

Skift til smarte termostater

Jannicks råd: Skift radiatorventiler ud med ventiler, der selv regulerer varmen op og ned på bestemte tidspunkter på dagen, når du ikke er hjemme. Så skrues varmen automatisk selv ned.

- Intelligente termostater kan være en god idé for mange. Bruges de rigtigt, og overtager de pladsen for de helt gamle radiatortermostater, kan de måske hjælpe med helt op mod 40 procent. Er det relativt nye termostater, de erstatter, er det nok nærmere 5-10 procent.

Få gode råd om smarte termostater til dit hjem fra Bolius her.

Træk tykke gardiner for

Sandra Mouritzens råd: Du kan investere i lange gardiner med varme- og kuldeisolering. På den måde kan du udsætte at skulle tænde for radiatorerne. 

- Tykke gardiner, som er trukket for om natten, kan holde på varmen indenfor. Er der blot en smule sol om dagen, så træk dem fra, da solen er gratis varme, du får ind i huset.

Generelle råd

Anskaf dig en energimåler

Helles råd: For at tjekke, hvor meget strøm dine apparater reelt bruger, kan du anskaffe dig en energimåler og sætte den mellem en stikkontakt og dine apparater.

- Det er klart en god måde at skabe overblik over, hvor meget strøm de forskellige apparater i boligen egentlig bruger. Både det konkrete forbrug, men også standbyforbruget. Der findes mange typer af energimålere. Sparometeret er et bud på en energimåler, men der findes mange andre.

Læs Bolius' guide til tre måder, du kan måle dit energiforbrug på.

Sluk alle standbyapparater om natten

Tinos råd: Sluk for dine standbyapparater om natten, eller når du ikke er hjemme. Kun køleskab og fryser er nødvendigt at stå tændt.

- Hver en kilowatttime sparet er en kilowatttime tjent. Et nyt fjernsyn har ikke et særligt højt forbrug i standby, men tænk mere på, at du slukker helt for alle ting, når du ikke bruger dem mere, frem for at tænke, at det ikke batter noget. Og så kan standbyforbruget på dit gamle fjernsyn godt være højt, ligesom at din internetrouter også bruger strøm ved hele tiden at udsende wi-fi-signal  også når du ikke bruger det.

Brug hjemmesider til forbrugsoverblik

Carstens råd: Hjemmesider som www.eloverblik.dk er gode til at tjekke, hvordan dit forbrug ser ud.

- Der findes mange hjemmesider og apps, der kan hjælpe med at skabe overblik over dit forbrug. Nogle apps kan også sende dig beskeder, hvis for eksempel dit forbrug stiger. Du kan derfor både se udviklingen, men også blive påmindet, hvis nogle forhold ændrer sig. Find den hjemmeside eller app med de funktioner, du har brug for.

Brug en timer til dine apparater

Benny Christiansens råd: Anskaf dig en timer, der kan sættes i en stikkontakt til dine apparater, så de for eksempel er slukket i tidsrummet 22.00-6.00, hvor du alligevel ikke bruger dem.

- Du kan både vælge at slukke for stikkontakten, når du er færdig med at bruge et apparat, eller når du forlader din bolig. Men det kan klart også være en god idé at sætte en timer på, som slukker i de perioder af døgnet, det passer ind.

I køkkenet

Ryk fryseren ud i udhuset

Susannes råd: Sørg for, at din fryser står koldt i et udhus.

- Fryserens placering har ikke så meget indflydelse på, hvor meget strøm den bruger. Øsker du, at fryseren skal stå ude i et udhus eller et koldt skur, skal det være en fryser, der er egnet til dette. For det er langt fra alle frysere, der kan tåle det.

Kog først grydevandet i elkedel

Sheilas råd: Koger du pasta, er det mere energieffektivt at koge vandet i en elkedel og så hælde det i gryden efterfølgende. Sammenlignet med at koge det op i en gryde på kogepladen kan du spare omkring halvdelen af strømmen.

- Du skal være opmærksom på, at hvis du har kogeplader med induktionsvarme, er det ikke billigere. Induktionspladerne opvarmer desuden vandet lige så hurtigt som en elkedel.

Lav mad på grillen

Majbritts råd: Lav mad på din grill, hvis vejret er til det.

- Det er svært at regne på, om det rent faktisk er billigere at bruge grillen. Uanset om det er gasgrill eller kulgrill, skal der også tænkes på de partikler, der udledes.

Invester i en trykkoger - eller andet udstyr

Maries råd: Lav mad i en god gammeldags trykkoger. Det er hurtigere, og du kan lave store portioner, der kan fryses ned.

- Der er ingen grund til at købe en masse nyt udstyr, selvom der måske til nogle typer af mad kan spares lidt på elforbruget. Har du ikke erfaring med at bruge for eksempel en trykkoger, vil du måske også være mere udfordret på dette.

På badeværelset

En balje til overskudsvand

Susannes råd: Jeg har i årevis stået i en stor balje for at opsamle badevand, som jeg efterfølgende bruger til toiletudskyl og tøjvask. Når badet er uden sæbe, bruger jeg det til at vande planter med.

- Det her råd er selvfølgelig meget individuelt, og det er derfor meget svært at vurdere, om det er et godt råd eller ej. Men for langt de fleste vil der være tale om en stor adfærdsændring, og det vil nok især være svært for børnefamilierne.

Belysning

Brug lyskæder som alternativ

Sheilas råd: Du kan bruge lyskæder som lyskilde. Det kan for eksempel være juletræskæder, men alternativt også lys og stearinlys med batteri. På den måde bruger du kun batterier.

- Her er det vigtigt at være opmærksom på, at batterier hverken er billige eller bæredygtige i længden. Og skal man op og have noget skarpere lys, der kan bruges fornuftigt, vil det kræve en stærk lyskæde eller elstearinlys. Så det punkt ville vi hos Bolius ikke gå efter.

Ventilation

Sluk for ventilationsanlægget

Anonymt råd: Sluk for dit genveksanlæg om natten. Det gør intet godt for din energiberegning at have tændt, når det ikke er ordentligt koldt, og spørgsmålet er, om det overhovedet betaler sig at have det tændt. Det gælder også om vinteren med de nuværende priser på el.

- Vi vil ikke anbefale, at du slukker for ventilationsanlægget på noget tidspunkt, medmindre du er væk i en længere periode. Genveksanlægget er en form for ventilationsanlæg, der forbedrer indeklimaet. Om natten producerer vi alle fugt og CO₂​, og hvis vi ikke får det ventileret væk, vil det lige så stille ophobe sig. Vi har haft en kampagne om indeklima på børneværelset, og der vil man kunne læse mere om, hvad dårlig eller ingen ventilation gør.

Læs mere på Bolius' hjemmeside her.

Opvarmning

Folie på vinduerne

Karins råd: Jeg har forsøgt at sætte folie fast med malertape på vinduerne på den nordvendte side af mit rækkehus, hvor jeg har el-varme. Måske sætter jeg også folie på nogle af vinduerne på sydsiden for at holde lidt bedre på varmen. 

- Man skal passe på med at lave løsninger, hvor der kan opstå kondens imellem vindue og folien. Er der meget kondens, risikerer man, at der kommer skimmelsvamp. Og mod syd vil det faktisk hindre solvarmen i at give gratis varme. Så her kan det slet ikke anbefales. Udluftning i flere timer kan blive en dyr vane.

_