Penge

Nationalbanken hæver renten

Nationalbanken følger direkte i hælene på Den Europæiske Centralbank, der tidligere torsdag hævede sin rente.

Danmarks Nationalbank hæver styringsrenten med 0,75 procentpoint til 0,65 procent. Samme stigning sker på renten på indskudsbeviser og på udlån.

Det oplyser Nationalbanken i en pressemeddelelse.

Det vil sige, at styringsrenten i Danmark går fra minus 0,10 til 0,65 procent.

Det er den største renteforhøjelse hos Nationalbanken siden 1998, og det betyder et farvel til de omdiskuterede minusrenter.

Renteforhøjelsen træder i kraft 9. september.

11 år uden rentestigning i Europa

Nationalbanken følger direkte i hælene på Den Europæiske Centralbank, ECB, der tidligere torsdag hævede sin styringsrente med 0,75 procentpoint.

Det skyldes, at Danmark har en fastkurspolitik over for euroen, så den altid koster omkring 7,5 kroner, og her er det renteforskellen, som er afgørende.

Rentestigningen hos ECB, der er den nok vigtigste pengekilde i hele i Europa, bygger ovenpå den stigning, som Centralbanken annoncerede i juli på 0,5 procentpoint.

Indtil da var der gået 11 år uden en rentestigning i Europa. Men nu er ECB's bærende rente for første gang i mere end ti år i plus.

Direkte konsekvens af inflationen

Renteforhøjelsen er et direkte modtræk mod den høje inflation, der har plaget store dele af Europa og verden de seneste måneder.

Gængs økonomiteori tilsiger nemlig, at højere renter betyder mindre vækst, fordi det bliver dyrere at låne penge, og at det kan bringe inflationen ned.

Omvendt kan centralbankerne ikke bare banke renten helt op, for så vil det kunne udløse en større økonomisk krise – en såkaldt recession.