Erhvervsminister vil pristjekke smør, æg og energi: - Er der nogle priser, der bliver skruet for langt i vejret?

Simon Kollerup (S) er bekymret for, om nogle virksomheder udnytter situationen og hæver priserne unødvendigt meget.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil skærpe tilsynet med prisstigningerne på dagligvarer i ly af den stigende inflation.

Det oplyser ministeren på et pressemøde torsdag.

Den skærpede prisovervågning skal være med til at sikre, at "eventuelle urimeligheder" kommer frem i lyset.

- Inflationen har en årsag. Det forstår vi godt, men kan alle prisstigninger forklares med det, der sker ude i verden? Eller er der nogle priser, der bliver skruet for langt i vejret under dække af de stigende omkostninger?, lød det fra Kollerup på pressemødet.

Vi er bekymret for, om priserne kommer til at følge med ned

Simon Kollerup (S), erhvervsminister

Her pegede han blandt andet på, at det "særligt er de varer, vi putter i kurven, når vi handler", samt energipriserne, der er steget i pris.

- Det er noget, der kan mærkes på pengepungen for rigtig mange mennesker. Det kan for nogle blive en næsten umuligt opgave at få økonomien til at hænge sammen i hverdagen, lød det videre fra ministeren.

Et "omfattende pristjek"

Ifølge ministeren skal pristjekket være "omfattende", og myndighederne skal både tjekke energipriserne samt dagligvarepriserne.

Dermed bliver det eksempelvis prisen på smør, der nu skal holdes ekstra øje med.

Ifølge de seneste inflationstal fra Danmarks Statistik, er smørprisen steget med 50 procent det seneste år, ligesom der i medierne har været flere historier hen over sommeren om, at en Lurpak kan købes til det halve i udlandet.

Samtidig vil regeringen og myndighederne holde øje med, om virksomhederne sænker priserne, når det igen er muligt, siger ministeren:

Som supermarked prøver man at sætte priserne så lavt som muligt

Lars Aarup, analysechef i Coop

- Vi er bekymret for, om priserne kommer til at følge med ned, som de nu er fulgt op. Vi vil gerne undgå, at danskerne risikerer at betale for meget for længe, sagde Simon Kollerup.

Priserne var i juli 8,7 procent højere, end de var et år tidligere. Så høj en inflation er ikke set i næsten 40 år.

Coop afviser: Det gælder om at have konkurrencedygtige priser

Med på pressemødet var også Anja Phillip, der er formand for Forbrugerrådet Tænk.

Ifølge hende har Tænk gennemført en undersøgelse denne sommer, hvor tre ud af fire adspurgte svarede, at de var meget eller særdeles meget bekymret for prisstigningerne.

- Vi risikerer, at privatøkonomien kollapser for en del af de her mennesker. (...) Derfor sætter vi pris på det her tiltag, for det betyder at vi får et mere systematisk og analytisk fokus på de her prisstigninger, vi alle sammen oplever, sagde Anja Phillip på pressemødet.

Efterfølgende har TV 2 været i kontakt med Coops analysechef Lars Aarup, der afviser at priserne på dagligvarer skulle være pustet unødvendigt op:

- Som supermarked prøver man at sætte priserne så lavt som muligt. Det gælder om at have mange kunder – især i krisetider. Og det får man ved at have konkurrencedygtige priser.