Penge

Udskældt mægler anklages for svindel – igen

Mægler Daniel Busch Hansen afviser over for TV 2 at stille op til interview om sagen.

Advokatfuldmægtig Jeannette Würtz har i månedsvis været på jagt efter 200.000 kroner, som på mystisk vis er forsvundet.

Det er penge, som blev deponeret hos mægleren Daniel Busch Hansen tilbage i januar i forbindelse med salget af en restaurant i Sjællands Odde.

- Daniel Busch Hansen har lovet flere gange at udbetale dem til os. Og nu er manden gået under jorden, og vi kan ikke komme i kontakt med ham, siger hun.

Derfor virkede historien særdeles bekendt for Jeannette Würtz, da TV 2 tidligere på sommeren fortalte om en nybagt mor, som Daniel Busch Hansen havde snydt for knap 400.000 kroner samtidig med, at han poserede på Instagram med kunst, privatchauffør og andre dyre vaner.

Forsvundet fra deponeringskonto

Tilbage i januar stod Daniel Busch Hansen og Restaurationssalg.dk for salget af restauranten Den Gyldne Hane. I den forbindelse deponerede køberen 200.000 kroner hos erhvervsmægleren.

Da sælgeren efterfølgende gik konkurs, har kuratoren, advokatfirmaet Nielsen og Østergaard, forsøgt at inddrive beløbet. Men uden held.

- Der er intet sket. Vi har ikke modtaget noget dokumentation fra ham. Vi ved simpelthen ikke, hvor pengene er, og om han er i besiddelse af dem, fortæller advokatfuldmægtig Jeannette Würtz fra Nielsen og Østergaard.

Hvad er deponering?

Ofte foregår deponering i forbindelse med handler, som involverer et større kontantbeløb. Det vil tit være fremgangsmåden for betaling i forbindelse med en bolighandel.

At pengene er deponeret betyder, at de ikke bliver udbetalt til sælger, før handlen er endelig afsluttet.

I praksis foregår deponering ved, at eksempelvis en ejendomsmægler eller et pengeinstitut opbevarer summen, indtil den frigives.

TV 2 har set dokumentation for, at køberen Mogens Buur Thunbo har overført de deponerede midler. Han har også siden januar forgæves forsøgt at opklare, hvor de 200.000 kroner er blevet af.

- Han er jo bare en svindler. Det er vel den bedste måde, jeg kan beskrive ham på, når han stjæler folks penge, siger Mogens Buur Thunbo om den københavnske erhvervsmægler.

Han er jo bare en svindler. Det er vel den bedste måde, jeg kan beskrive ham på

Mogens Buur Thunbo, virksomhedsejer

- Senest på fredag

Sidste gang advokatfuldmægtig Jeannette Würtz hørte fra Daniel Busch Hansen var i en e-mail 7. juni i år, hvor han lovede at overføre pengene til advokatfirmaet. Dermed bekræftede han indirekte, at de var deponeret hos ham.

- Har snakket med min advokat, og pengene bliver udbetalt i denne uge senest på fredag. Skal bare lige have ham til at gennemgå sagen, skrev mægleren.

Beskeden blev dog den sidste fra Daniel Busch Hansen, og pengene dukkede aldrig op.

Dagen efter lagde han ellers et billede på Instagram, hvor han signalerede økonomisk fremgang.

- Salg er mit drug, og ingen kan følge med.. Big news to come, lød det.

Det har dog ikke gjort det store indtryk på advokatfirmaet, der nu har stævnet ham og Restaurationssalg.dk. Ud over de mange brudte løfter, er der også noget andet, der undrer Jeanette Würtz.

- Han har henvist til sin advokat, men han har ikke villet fortælle, hvad vedkommende hedder. Det er jo meget usædvanligt og gør alting ret svært.

Hun fortæller, at sagen nu ligger hos Københavns Byret, men fordi Daniel Busch Hansen ikke har kvitteret for modtagelsen af stævningen, er der endnu ikke sket noget i sagen.

- Deponeringskonto er jo ikke låst

Tilbage i juni fortalte Caroline Carlsen, hvordan hendes liv som nybagt mor var plaget af, at pengene fra hendes cafésalg blev tilbageholdt. Helt præcist var det 360.000 kroner, der var forsvundet i Daniel Busch Hansens varetægt.

- Jeg synes, det er grotesk. Han brænder penge af, som egentlig skulle have stået på min konto, sagde hun dengang.

For mens hun sad i sin toværelseslejlighed og ventede på sine penge, kunne hun på Instagram følge med i, hvordan Daniel Busch Hansen levede et luksusliv i København og i Spanien.

Da TV 2 dengang fangede ham ved hans bopæl på Islands Brygge i København, afviste han dog at have brugt kunders penge på sig selv. Men han fortalte, at han ikke anser en deponeringskonto for at være låst.

Man kunne godt få den tanke, at du har taget Caroline Carlsens penge og så brugt dem på dig selv?

- Det har jeg i den grad ikke. Og vi bruger ikke privatøkonomi. Vi bruger ikke privat. Vi lever altså i 2022, hvor krisen kradser ad helvedes til overalt. Vi gør, hvad vi kan, siger Daniel Busch Hansen.

Men "krisen kradser" det er jo en deponeringskonto?

- Jo. Men en deponeringskonto er jo ikke låst, jo, lød det dengang.

TV 2 har opsøgt Daniel Busch Hansen ved hans bopæl på Islands Brygge i København. Video: Jakob Hohlmann Villumsen & Niels Lykke Møller

Ifølge formanden for Danske Boligadvokater, Niels Erlandsen, er det dog lodret forkert.

- En deponeringskonto er jo til pengene fra køber, og derfra skal de udbetales til sælger. Så den er i høj grad låst, for man kan ikke bare disponere frit over de midler. Det kan man slet ikke, sagde han og tilføjede, at der dermed kan være tale om et strafbart forhold, hvis pengene er overført til andre konti.

Holder øje med Daniel Busch Hansen

Det er da også langtfra første gang, at Daniel Busch Hansens selskaber har haft problemer med at betale sine kreditorer.

Som TV 2 tidligere har fortalt, viser en aktindsigt, at statskassen adskillige gange har måttet dække tab efter hans konkurser. I alt er der tale om knap en halv million kroner.

I boregnskabet efter Daniel Busch Hansens selskab Gastro-Partner ApS, som han ejede sammen med tre andre, fandt kuratoren ud af, at der ikke var indleveret korrekte regnskaber. Ifølge regnskabet var der på et tidspunkt krav fra kreditorer på hele 2,9 millioner kroner.

Forhistorien og de to nye eksempler med Den Gyldne Hane og Caroline Carlsen betyder, at interesseorganisationen Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC) også er begyndt at interessere sig for sagen og ikke mindst for, om flere af deres medlemmer også er kommet i klemme efter at have brugt Restaurationssalg.dk og Daniel Busch Hansen.

Som organisationen fortalte tidligere på sommeren, oplever de nemlig for tiden, at flere forretningsfolk forsøger at udnytte den livstruende situation blandt mange restauratører på grund af corona og begyndende økonomisk krise.

- Der er nogle mennesker, som desværre har lugtet, at vi er i en situation lige nu, hvor folk er desperate, og det prøver de så at udnytte, forklarede Freja Brandhøj, der er politisk chef i DRC.

Klampenborg Galopbane og tavshed

TV 2 har forsøgt at kontakte Daniel Busch Hansen for at få svar på, hvor de 200.000 kroner fra Den Gyldne Hane er blevet af.

Tilbage i juni fortalte han nemlig i interviewet foran sin bopæl, at sagen med Caroline Carlsen var den eneste af sin slags.

- Caroline er 100 procent den eneste sag, vi har, sagde han.

Tidligere på ugen gav han et livstegn fra sig, da han lagde et billede af sig selv på Instagram fra Klampenborg Galopbane.

Og han besvarede da også opkaldet, da TV 2 ringede til ham og bad om et interview. Men kort efter samtalen sendte han en sms:

- Jeg har tænkt over det hele og ønsker ikke at stille op til et interview, skrev han.

På et opfølgende spørgsmål på sms om, hvorvidt han kunne hjælpe med at opklare, hvor de 200.000 kroner er blevet af, er han aldrig vendt tilbage.

Hemmeligt forlig

På Restaurationssalg.dk's Facebook-side har han til gengæld lagt en lang tekst op, hvor han fortæller om et forlig, som han nu har indgået med Caroline Carlsen i sagen om de 360.000 kroner.

Her fremgår det, "at Caroline får alle sine penge tilbage".

Ifølge Caroline Carlsen og hendes advokat indeholder forliget en tavshedsklausul, og derfor kan de ikke længere udtale sig om sagen.

Daniel Busch Hansen har også afvist at svare på spørgsmål om forliget, og derfor har det ikke været muligt at få svar på, hvornår hun får alle sine penge tilbage, om tilbagebetalingen sker i afdrag, og hvor de deponerede midler har været i de mange måneder, hvor Caroline Carlsen forgæves har forsøgt at få dem udbetalt.