Penge

Skal danskerne kompenseres for inflationen? - Ikke en superenkel situation, siger ekspert

Hvis alle danskere bliver kompenseret økonomisk for inflationen, vil det presse priserne yderligere i vejret, siger ekspert.

Danskerne skal ikke forvente at blive kompenseret med økonomiske hjælpepakker trods de stigende priser, sagde finansminister Nicolai Wammen (S) onsdag.

Men det er en "svær og kompliceret politisk beslutning", hvorvidt danskerne skal kompenseres yderligere for den rekordhøje inflation.

Det slår Birthe Larsen, der er ph.d. i økonomi og lektor på Økonomisk Institut ved Copenhagen Business School (CBS), fast i kølvandet på nyheden om, at inflationen i Danmark i juli nåede sit højeste niveau siden februar 1983.

Hvad er inflation?

Som regel opgøres inflationen som en årlig stigning i forbrugerpriserne. Hvis man snakker om en inflation på 7,6 % i februar, er priserne - bredt set - altså 7,6 % højere end de var for et år siden.

Inflation er en vedvarende stigning i det almindelige prisniveau.

Det betyder med andre ord, at prisen på varer og tjenester generelt set stiger, så pengene bliver mindre værd.

Den modsatte udvikling, hvor pengene bliver mere værd, kaldes deflation. Både inflation og deflation kan, hvis de er særligt høje, have store økonomiske konsekvenser for samfundet.

- Generelt kan man argumentere for, at alle skal have en eller anden hjælp, at alle skal kompenseres. Det har dog den ulempe, at det presser priserne endnu mere i vejret, siger hun til TV 2.

Hvis man ville kompensere alle danskere, skulle man ud fra en økonomisk betragtning hive penge ind et andet sted fra for at undgå, at priserne stiger endnu mere, forklarer Birthe Larsen.

For hvis priserne stiger, går det igen ud over landets fattigste, og så er vi lige vidt, siger hun videre.

- Så det er ikke en superenkel situation. Det er svært, hvis man både gerne vil hjælpe mange lige nu og samtidigt holde priserne i ro.

Ældrecheck og varmecheck

Sammenlignet med sidste år steg forbrugerpriserne i juli med 8,7 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Danskerne har allerede fået en økonomisk håndsrækning.

Den er målrettet folkepensionister, som modtager ældrecheck, og som derfor får 5000 kroner skattefrit fordelt på en check i år og en i 2023.

Samtidig får 400.000 hustande en midlertidig støtte – den såkaldte varmecheck – der bliver udbetalt i disse dage.