Penge

Første større banker dropper minusrenterne

Renten stiger formentlig igen om kort tid, og derfor forsvinder minusrenterne helt til september, forventer ekspert.

Som den første større bank har Nykredit valgt at droppe minusrenter på privatkunders indeståender.

Det skriver banken i en pressemeddelelse fredag morgen.

Få timer senere har Arbejdernes Landsbank annonceret, at de også hæver indlånsrenten til 0 procent for privatkunder og dermed fjerner minusrenterne.

Ændringerne sker fra dags dato og kommer, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) og Nationalbanken har hævet sine renter med et halvt procentpoint.

- Med den seneste justering fra Nationalbanken og endnu en forventet justering på vej i september har vi i Nykredit besluttet, at det nu skal være slut med negative indlånsrenter for vores privatkunder, siger Henrik Rasmussen, bankdirektør i Nykredit.

Også for bankens erhvervskunder kan det blive billigere at have sine penge stående.

Alle forventer, at renten bliver hævet i september, og så vil negative renter forsvinde uanset

Mikael Mogensen, vicedirektør i Mybanker

Skal få inflationen ned

Torsdag hævede ECB renten med 0,50 procentpoint. Det er første gang i 11 år, at banken hæver renterne.

Renten i Danmark er i høj grad bundet op på ECB's rente, og torsdag eftermiddag oplyste Danmarks Nationalbank da også i en pressemeddelelse, at banken fra fredag hæver renten med et halvt procentpoint fra -0,6 til -0,1.

Tiltagene sker for at få bugt med den tårnhøje inflation, der i juni blev målt til 8,2 procent. Det at hæve renten er et af de mest gængse værktøjer, hvis man vil presse inflationen ned.

Når renten hæves, bliver det dyrere at låne penge, hvilket vil lægge en dæmper på de stigende priser.

Omdiskuterede minusrenter

Minusrenter har været et omdiskuteret emne, lige fra de blev introduceret i Danmark.

Det har været nærmest naturstridigt for mange danskere, at de skulle betale for at have en opsparing i banken, men ofte har de danske banker begrundet minusrenterne med, at de også betaler minusrenter til Nationalbanken.

At Nationalbanken har hævet renten, kan derfor være med til at bane vejen for et farvel til minusrenterne.

Det vil dog ikke være helt slut, eftersom renten hos Nationalbanken stadig er i minus, og beslutningen er i sidste ende op til den enkelte bank selv.

Flere mindre og mere utraditionelle banker, herunder Saxo Bank, har dog allerede annonceret, at de fjerner minusrenterne.

Andre storbanker har også indikeret, at de formentlig vil følge i Nationalbankens fodspor. Torsdag hævede blandt andet Jyske Bank, Nordea og Danske Bank eksempelvis sine indlånsrenter.

Ingen af dem flyttede dog indlånsrenten helt op til nulpunktet, som Nykredit nu gør.

God omtale

At Nykredit fjerner minusrenterne allerede nu, kommer dog ikke til at have den store effekt ifølge Mikael Mogensen, der er vicedirektør i rådgivningsvirksomeden Mybanker.

Han mener, at Nykredit har gjort behovet for at fjerne minusrenterne netop nu større, end det måske reelt er.

I starten af september har Den Europæiske Centralbank nemlig sit næste rentemøde, og her venter eksperter endnu et rentehop.

- Alle forventer, at renten bliver hævet med minimum et kvart procentpoint i september, og så vil negative renter forsvinde uanset. Så de er kommet noget i forkøbet, som de uanset hvad ville komme til at gøre, siger han til TV 2.

Kan vi forvente, at andre banker nu kommer til at følge med Nykredit og fjerner minusrenten?

- Man skal nok forvente, at nogle af dem, der endnu ikke har meldt noget ud, sikkert også benytter lejligheden til at få lidt god omtale ved at hæve renten, halvanden måned før de ellers ville gøre det.

Mikael Mogensen mener da også, at man skal have rigtigt mange penge stående på kontoen, før det kan betale sig at flytte sine penge til Nykredit, eftersom alle banker ifølge ham vil fjerne minusrenterne i september.

Opdateret klokken 11:21: Også Arbejdernes Landsbank fjerner sine minusrenter.