Ekspert forudsagde det allerede for flere måneder siden – efter enorme stigninger falder råvarepriserne
Om to år vil vi være tilbage til normale priser på forbrugsvarer, vurderer chefanalytiker.
I løbet af de seneste måneder har priserne på råvarer nået hidtil usete højder, men det slutter snart.
Sådan lyder analysen fra Tom Bundgaard, chefanalytiker hos den britiske råvareanalysevirksomhed Mintec, i et interview med Politiken.
Priserne på en række råvarer er allerede faldet de seneste uger, og en del af dem har nu en pris, som ligger på samme niveau som før Ruslands invasion af Ukraine.
Prisfaldet vil ifølge Tom Bundgaard fortsætte – med mindre stigninger undervejs – de næste to år.
- Det er det, der sker, hver gang. Når priserne kommer så sindssygt højt op, så er de nødt til at falde igen, siger Tom Bundgaard til TV 2.
Allerede tilbage i april forudsagde han, at råvarepriserne generelt ville falde i andet kvartal – altså omtrent nu.
- Det er ligesom at se den første dominobrik vælte – så er det bare at vente på, at de næste falder. Så det er ikke, fordi jeg er særligt klog, jeg har bare set det mange gange før, siger Tom Bundgaard.
Rekordhøj inflation
Ifølge Tom Bundgaard var priserne allerede før krigen i Ukraine kørt op til unaturlige højder – og krigen gav priserne et ekstra nøk opad.
Men i takt med at forbrugernes købekraft mindskes som følge af prisstigninger på eksempelvis el, varme og benzin, vil udbuddet af råvarer ifølge Tom Bundgaard overstige efterspørgslen, og derfor falder priserne.
Det, der kaldes demand destruction, er ved at ske, vurderer han:
- Lagerbeholdningerne rundt omkring i verden er fyldt til det højeste niveau nogensinde, fordi indkøberne i virksomhederne indtil for nylig købte alt, hvad de kunne få fat i. Nu brænder de inde med det, fordi forbrugerne køber mindre.
Prisfaldene kommer på et tidspunkt, hvor inflationen i juni netop har sat rekord med en stigning i forbrugerpriser på 8,2 procent sammenlignet med året før.
Ifølge Tom Bundgaard vil prisfaldet for råvare også komme til at påvirke forbrugerpriserne.
- Forbrugerpriserne vil ændre sig, men det vil kun være med små procenter ad gangen. Så det er ikke sådan, at du i morgen kan gå ud og pludselig købe en hel masse mere. Men om to år vil forbrugeren mærke, at priserne er tilbage på et normalt niveau.
Analytiker: Ingen grund til panik
Også hos Danske Banks chefanalytiker, Jens Nærvig Pedersen, er der optimisme at spore, når det kommer til den voldsomme inflation, vi ser i øjeblikket.
- Vi ser nogle tendenser på finansielle markeder, der giver et håb om, at den høje inflation begynder at normalisere sig, så vi kan komme tilbage til de 2 procent inflation, som vi ikke skal bekymre os om, siger han.
Jens Nærvig Pedersen tilskriver hovedsageligt centralbankernes pludselige og voldsomme rentestigninger som årsag til de faldende råvarepriser.
Han påpeger yderligere, at priserne er blevet forhøjet af, at de finansielle markeder har svært ved at prissætte de forskellige råvarer blandt andet på grund af usikkerhed i forhold til leverancer – blandt andet på grund af krigen i Ukraine.
- Samtidig er Kina, verdens største råvareforbruger, ikke sluppet helt ud af de økonomiske problemer forårsaget af coronapandemien, siger han.
Om det bliver enden på inflationen, er det ifølge Jens Nærvig Pedersen dog for tidligt at sige.
Tom Bundgaard opfordrer til at slå koldt vand i blodet, selvom inflationen er på sit højeste i 39 år.
- Når nogen siger, det er forfærdeligt, at priserne stiger så meget, så er det altså at puste til panikken. De skal nok falde igen, og det er det, vi ser begynde nu, siger han.
Tom Bundgaard understreger, at priserne for olie og gas er i en kategori for sig, fordi disse varer i så høj grad påvirkes politisk.
I grafen nedenfor kan du se fødevareprisernes stigning i Danmark.