Penge

Boligmarkedet er kommet i modvind – og det er sundt, mener økonom

I to år har boligmarkedet kørt i høj fart under coronakrisen. Men det er ved at ændre sig, mener flere økonomer.

Luften er så småt ved at fise ud af boligmarkedet.

Efter to år med rekorder gik det den anden vej i sidste måned, når man kigger på antallet af boligkøb og -salg. 7790 boliger skiftede således ejer i maj, og så få handler har der ikke været i forårsmåneden siden 2016.

Det viser nye tal fra Boligsiden, der er ejet af landets ejendomsmæglere.

Kommunikationsdirektør Birgit Daetz peger på faktorer som stigende renter, stigende inflation og generelt stigende usikkerhed som nogle af forklaringerne.

En opbremsning, men ingen tung fod

Hos Nordea Kredit følger chefanalytiker og boligøkonom Lise Nytoft Bergmann markedet tæt.

Hun understreger, at der ikke er tale om et boligmarked, der er gået helt i stå, men hendes vurdering er, at der ”blæser nye vinde”.

- Der er tale om en opbremsning, men det er ikke nogen tung fod på bremsen endnu. Vi er på vej ned, men det spændende bliver, hvad der sker fremadrettet. Det kan godt være, at den modvind, der er på boligmarkedet, bliver endnu hårdere, siger hun til TV 2.

Ligesom Birgit Daetz fra Boligsiden hæfter Lise Nytoft Bergmann sig ved, at renterne er steget ganske betragteligt i 2022.

Sidste år var det således ikke ualmindeligt med en rente på ned mod 0,5 procent på boliglån. Ved årsskiftet var lån med en rente på 1,5 procent den mest gængse, men i de seneste uger er der åbnet for lån på både 4 og 5 procent i rente.

Går ned i gear – og det er sundt

I sidste uge kunne Boligsiden fortælle, at tempoet også var gået noget ud af prisstigningerne på boligmarkedet.

Fra april til maj var der således kun set en samlet prisstigning i huspriserne på 0,1 procent. Men når man tog højde for sæsonen – og sæsonkorrigerede tallene, som det hedder – var der ligefrem tale om en lille tilbagegang, viste beregninger.

- Det er nok sundt, at boligmarkedet ikke kører videre i samme tempo, som vi så under coronakrisen. Der var alt for meget fart på, og vi så stigningstakter på 10 procent eller mere, og der kan førstegangskøbere simpelthen ikke være med. Så det er sundt, at boligmarkedet nu går ned i gear, siger Lise Nytoft Bergmann på baggrund af dagens tal.

En ny virkelighed

Det er særligt de historisk lave renter og historisk store opsparinger, der har givet danskerne mulighed for at købe dyrere boliger de seneste år.

Men med stigende inflation og stigende renter forventer de fleste eksperter, at boligmarkedet kan gå en mere turbulent tid i møde.

- Boligmarkedet står i en ny virkelighed med markant højere renter, højere energipriser og en øget økonomisk usikkerhed. Det vil ikke gå ubemærket hen, og vi forventer, at både handler og priser trækker ned, skriver Arbejdernes Landsbanks cheføkonom Jeppe Juul Borre i en kommentar til salgstallene fra Boligsiden.

Han fremhæver samtidig det lave udbud af boliger som én af de ting, der kan være med til at holde hånden under boligpriserne.

Man skal således helt tilbage til tiden inden finanskrisen for at finde en periode med lige så få ”til salg"-skilte, men data fra de seneste måneder indikerer, at dette kan være på vej mod en ændring.

Samlet set kan resultatet, ifølge Jeppe Juul Borre, blive, at boligpriserne skal en smule ned.