Penge

Snart er der store penge at spare på benzin i Tyskland

Ifølge Forbrugerrådet Tænk, er der ikke nødvendigvis den store besparelse at hente på tysk brændstof.

Mens benzinpriserne stiger dag for dag i Danmark, bliver det nu billigere at tanke de dyre dråber i Tyskland.

Fra 1. juni har vores naboland mod syd indført en afgiftsrabat på benzin og diesel, der kan hakke 2,62 kroner af prisen for en liter benzin og 1,24 kroner af en liter diesel.

Priserne på benzin er i forvejen lavere i Tyskland. Mens prisen for en liter benzin i Danmark ligger på knap 18 kroner, er prisen i Tyskland før nedsættelsen på omkring 15,5 kroner.

Prisnedsættelsen kan resultere i, at flere danskere krydser grænsen for at fylde brændstof på bilen. Og når de alligevel er i Tyskland, supplerer de måske benzinen med billige bajere. Det er i hvert fald forventningen hos flere grænsebutikker som Fleggaard og Fakta.

Forventer travl weekend

Derfor forbereder grænsebutikkerne sig på en travl pinseweekend.

Hos Fleggaard er butikkerne gjort klar til de potentielle ekstra kunder.

- Vi er godt forberedte, skriver Lars Mose Iversen, administrerende direktør for Fleggaard og Calle, i en skriftlig kommentar til TV 2.

Også Fakta har taget forholdsregler.

- Vi har sørget for ekstra bemanding og købt ekstra varer ind til weekenden, så vi er klar til eventuelle flere kunder, siger Per Boesen, salgsdirektør i Fakta, til Flensborg Avis.

Dog kan den billige benzin lade vente på sig.

Tanken skal tømmes

Afgiftsrabatten gælder nemlig først på benzin indkøbt af benzinforhandlerne 1. juni. Og før den billige benzin kan blive solgt, skal det brændstof, der i forvejen ligger i tanken, tømmes.

Derfor kan der gå noget tid, før de lavere priser slår igennem på benzinstanderne. Af samme årsag kan det variere fra tankstation til tankstation, hvornår priserne ryger ned.

Men det har ikke afskrækket danskerne fra at prøve lykken.

En af de danskere, der allerede tog turen over grænsen onsdag for at tanke billigt brændstof, er webdesigner Andreas Møller fra Aabenraa.

- Det er simpelthen, fordi prisen er steget så meget. Vi tager turen fra Danmark til Tyskland bare for at kunne tanke billigt, siger Andreas Møller til TV SYD.

For tidligt at se effekt

Også grænsebutikken Poetzsch har noteret sig, at der onsdag var flere kunder ved den tankstation, der ligger ved butikken. Dog har de endnu ikke mærket en tilsvarende udvikling i butikken. Det fortæller prokurist hos Poetzsch-koncernen Dirk Rosenthal til Flensborg Avis.

Hos konkurrenten Fleggaard er meldingen, at det endnu er for tidligt at sige noget om effekten af de lavere tyske brændstofpriser.

Lars Mose Iversen peger på, at afstemningen om forsvarsforbeholdet også kan have haft betydning.

- Vi ved, at der på valgdage er en del kunder, der bliver hjemme for at stemme, siger han.

Og lige netop at blive hjemme kan danskerne med fordel overveje.

Ikke den store besparelse

Bor man langt fra grænsen, bør man regne på tallene en ekstra gang, inden man sætter kursen mod Tyskland. Ifølge Forbrugerrådet Tænk er der nemlig ikke nødvendigvis den store besparelse at hente på det tyske brændstof.

- Det kommer helt an på, hvor langt man skal køre efter det. Man sætter jo noget til for at køre derhen. Både brændstof og tid, så hvis man har langt at køre, giver det nok ikke den store besparelse i sidste ende, siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk, til TV 2 ØST.

Tysklands rabat på brændstof gælder frem til 1. september og er indført som resultat af de voksende energipriser forårsaget af krigen i Ukraine.