Inflation

Truende tørke kan gøre dine madvarer dyrere

Krigen i Ukraine har en betydning for prisen på din mad. Men det har priserne på diesel og gødning også.

Hvis der ikke snart falder noget mere regn, kan du risikere at skulle betale mere for dine varer, når du er i supermarkedet eller på restaurant.

Sådan lyder advarslen fra flere eksperter, som TV 2 og dagbladet Børsen har talt med.

- Vi har lige nu en krig i Ukraine, som har medført forstyrrelser i råvaremarkederne, men hvis vi får en tørke oveni, kan det få alvorlige betydninger i opadgående retning. Det kan blive rigtig, rigtig vildt, siger Anders Mortensen, der er råvareanalytiker ved Agrocura, til Børsen.

Hvis vi får en høst, hvor udbyttet ikke er så højt, vil det presse priserne i vejret

Ole Sloth Hansen, råvareranalytiker hos Saxo Bank

Krig, gødning og diesel

Fødevarepriserne er allerede steget betydeligt.

Da Danmarks Statistik tirsdag offentliggjorde inflationen for april, kunne man læse, at priserne i samfundet generelt var steget med 6,7 procent det seneste år. Men kigger man isoleret på fødevarerne, er prisen i samme periode vokset med 7,7 procent.

Det vil kort fortalt sige, at hvis du i april 2021 gav 100 kroner for en række fødevarer, skulle du i april 2022 give 107,70 kroner for de samme varer.

Ifølge Ole Sloth Hansen, råvareanalytiker ved Saxo Bank, er der flere årsager til, at fødevarepriserne stiger i øjeblikket.

Dels peger han på krigen i Ukraine, da landet fra tid til anden bliver omtalt som ”Europas kornkammer”. Faktisk står Rusland og Ukraine til sammen for mellem en tredje- og en fjerdedel af den globale eksport af hvede, og derfor presser det priserne op, når landene bekriger hinanden.

Der er dog også andre, mere lavpraktiske problemer, fortæller Ole Sloth Hansen. Stigende udgifter til traktordiesel og gødning er nemlig også med til at presse fødevarepriserne op, siger analytikeren fra Saxo Bank til TV 2:

- Det er nogle omkostninger, som bønderne må døje med. Prisen på gødning har nok også betydet, at man i nogle dele af verden har brugt mindre gødning, og så bliver produktionen også mindre af den grund.

30 kritiske millimeter

Ifølge både Agrocura, Saxo Bank og interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer bliver de kommende ugers vejr afgørende for, hvordan fødevarepriserne bevæger sig.

I øjeblikket mangler man cirka 100 millimeter regn i Danmark, vurderer Finn Eskelund Andersen, der er landmand og med i bestyrelsen hos Centrovice under Landbrug & Fødevarer.

- Man siger, at det begynder at koste udbytte i visse jordtyper, når der mangler 70 millimeters regn. Så vi vil da gerne snart have noget vand, siger Finn Eskelund Andersen, der har en gård og marker ved Slude syd for Nyborg.

Alligevel er han forholdsvis optimistisk.

- Hvis der ikke kommer en pæn del regn inden for de næste to-tre uger, så betyder det mindre udbytte (af høsten, red.). Men får vi noget regn inden for de næste uger, så ser det faktisk rigtig godt ud, synes jeg, siger Finn Eskelund Andersen til TV 2.

En fødevarekrise

Det er dog langtfra alle steder i verden, at udsigterne er lige så gode.

I øjeblikket truer en tørke både i Nordamerika og Europa, ligesom Indien, der også er en stor producent af fødevarer, netop nu gennemgår en ”ekstrem hedebølge”.

Ifølge TV 2 VEJRs meteorolog Thomas Mørk kan situationen faktisk blive endnu værre i Sydeuropa, hvor det nærmest kun vil være områder med høje bjerge, der kan se frem til vand fra oven.

Tidligere har Palle Jakobsen, der er markedsanalytiker hos landbrugsvirksomheden Agrocom, advaret om, at en fødevarekrise særligt vil ramme hårdt i ”en lang række udviklingslande i Asien, Mellemøsten og Nordafrika, som i forvejen står i en svær situation”.

Situationen kan dog fortsat nå at vende, understreger Ole Sloth Hansen. Hvis regnen begynder at sile, vil priserne formentlig også falde – eller i hvert fald stige mindre markant – lyder det, og samtidig har for eksempel Danmark også en ”buffer” i form af lagre med fødevarer.

- Fra det ene år til det det andet kan man ikke gøre så meget. Hvis vi får en høst, hvor udbyttet ikke er så højt, vil det presse priserne i vejret. Men heldigvis har fødevarer korte cyklusser, så hvis vi ser høje priser i år, vil der nok være en stigende produktion næste år, siger Ole Sloth Hansen til TV 2.