Penge

Er der udsigt til en kommende finanskrise? Og ni andre spørgsmål om de rekordhøje forbrugerpriser

Du kan læse svarerne fra vores to eksperter her.

I løbet af det seneste år er forbrugerpriserne – også kendt som inflation – steget med 5,4 procent.

Det er den største stigning i mere end 35 år, viser tal fra Danmarks Statistik.

I den forbindelse inviterede TV 2 tirsdag to eksperter, som svarede på læsernes spørgsmål om de høje forbrugerpriser.

De to eksperter var:

  • Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank
  • Camilla Schjølin Poulsen, forbrugerøkonom i PFA.

Og de nåede at svare på 36 spørgsmål, som du kan læse i livebloggen her.

Herunder har vi samlet ti af spørgsmålene:

Hvordan skal jeg forholde mig som pensionist?

Når man ikke har mulighed for at øge sine indtægter, så er der kun tilbage at kigge på udgiftssiden. Afhængigt af hvordan man lever i dag, er det ikke sikkert, at man altid kan spare penge, men nogle gode råd kunne være:

  • Start gerne med at blive klog på, hvordan du bruger dine penge i dag.
  • Herefter kan man kigge efter besparelser – for eksempel vil mange kunne spare penge på deres abonnementer.
  • Prisen på de daglige indkøb kan minimeres ved at lægge en god ugentlig madplan med basis i, hvad der er på tilbud, og hvad man i forvejen har i fryseren og køleskabet.
  • I forhold til at spare penge på el og varme, så er de klassiske ting som at skrue lidt ned for varmen og slukke lyset efter sig noget, som man kan komme langt med.
Vil forskellen mellem rig og fattig stige?

Ja, man kan i hvert fald sige, at den høje inflation og de høje energipriser i større grad rammer de lavere indkomstgrupper. Det skyldes, at sådan noget som energi og fødevarer står for en større del af husholdningsbudgettet.

Vil priserne falde igen?

Jeg forventer, at inflationen kan komme højere op i den nærmeste fremtid, men at den er væsentligt lavere i slutningen af året, end den er i dag. Det betyder dog ikke, at priserne decideret falder  blot at prisstigningerne vil være langsommere.

Mange virksomheder forventer at hæve priserne over den kommende tid, og det, der bliver afgørende for den længeresigtede inflation, er, om lønstigningerne begynder at tage til, og det er de ikke for alvor begyndt på endnu.

Vil det ikke blot skubbe inflationen endnu højere op, at politikerne pumper penge ud til borgerne?

Med de økonomiske briller er der ikke behov for at pumpe flere penge ud bredt set. Når det er sagt, kan der være et kraftigt behov hos nogle familier. Så længe varmechecks går til et mindre udsnit af danskerne med de største behov og de mest trængte, så er det fint. Så vil det ikke påvirke det store økonomiske billede. 

Er der udsigt til en kommende finanskrise?

Nej, det forventer jeg ikke. Ikke dermed sagt at vi ikke kan ramme en ny krise. Men jeg tror simpelthen ikke på, at vi vader ind i en ny finanskrise. Balancerne i dansk økonomi  herunder også på boligmarkedet  er langt stærkere end i midten af 00'erne, så skulle vi ramme en ny krise, bliver den ikke lige så slem som finanskrisen.

Skal jeg vente med at sætte mit hus til salg og låne penge til at købe et nyt?

På nuværende tidspunkt er boligpriserne endnu ikke negativt påvirkede af hverken inflation eller stigende renter. Men der er flere ting, der taler for, at det godt kan komme med lidt forsinket virkning. Lige nu er udbuddet af boliger ikke særlig højt, så jeg vurderer umiddelbart, at det er et fint tidspunkt for dig at sætte din bolig til salg. Men hensyn til at købe bolig så anbefaler jeg at købe, når du har behov, og når det føles rigtigt i maven, og vælg en bolig, som du kan blive i i mange år.

Bør man bede om en lønforhøjelse?

Generelt har man som lønmodtager gode kort på hånden i år til at forhandle løn og vilkår med sin arbejdsgiver. Dels har man et godt argument i forhold til den stigende inflation, men måske endnu vigtigere har man et godt argument i, at det kan være svært for virksomheden at finde en erstatning for en. Mange lønmodtagere er omvendt usikre på, om de kan tillade sig at presse deres arbejdsgivere i disse usikre tider. Det gode råd er, at man tager snakken med sin arbejdsgiver og hører, hvad de kan tilbyde.

Man skal nok ikke sætte næsen op efter at få en lønstigning hjem, som helt kan modsvare de nuværende prisstigninger. Men ud over løn kan man også fokusere på at inddrage andre ting, som har værdi for en. For eksempel øget fleksibilitet og andre bedre vilkår.

Hvad skal der til for, at inflationen falder igen på normal vis?

Inflationen er bestemt af både udbud og efterspørgsel. Hvis inflationen skal ned, så skal vi have hævet udbudssiden, så den kan følge med efterspørgslen. For eksempel kan vi tage prisstigningerne på energi. Her steg priserne allerede tilbage i efteråret 2020 grundet mindre regn og mindre vind i Europa, og hertil er kommet udfordringerne med naturgassen fra Rusland. Så hvis prisen på energi skal ned på normale niveauer, så kræver det for eksempel, at krigen i Ukraine snart ophører, og at vi får et forår og en sommer med meget vind og nedbør.

Lige nu er min vurdering, at vi i det næste års tid ser ind i prisstigninger på dette høje niveau. Derefter forventer jeg, at vi vil se en inflation på mere normale niveauer på omkring de 2 procent.

Hvad skal jeg gøre med mine penge i banken?

Lige nu mister du købekraft af de penge, som du har stående kontant. Alligevel anbefaler jeg, at man bevarer nogle af sine penge kontant, så man nemt kan komme til dem. Dels kan det være fornuftigt at have en buffer til uforudsete ting  for eksempel hvad der svarer til en til to månedlige nettolønninger. Hvis du derudover har penge, som står kontant og skal bruge dem inden for de næste tre år, anbefaler jeg, at de fortsat står kontant. Al opsparing ud over dette anbefaler jeg til gengæld at investere. Søg gerne rådgivning for eksempel hos din bank i forhold til at komme nemt i gang med at investere. Selv små beløb kan vokse sig store over tid.

Kan vi forvente, at priserne på fødevarer og el vil normalisere sig igen på sigt, hvis krigen slutter inden maj?

Nej, jeg tror, at der skal meget til, for at vi kommer tilbage til samme prisniveau som for en måned eller for den sags skyld et halvt år siden, hvor inflationen begyndte at tage fart. En del af prisstigningerne skyldes ikke alene krigen, men også de sanktioner, der er kommet fra Vesten i forlængelse af krigen. Så for at priserne skal vende tilbage til udgangspunktet, skal den geopolitiske situation også vende tilbage til udgangspunktet for halvanden måned siden. Og der er lang vej til det, og det tvivler jeg kraftigt på.

Inflationen  det vil sige prisstigningstakten  forventer jeg dog vil aftage senere på året, altså på den anden side af sommeren.