Sådan sparer du på dagligvarerne i en dyr tid
Man kan blandt andet fryse fløde ned eller erstatte kød med bønner, hvis man vil have et større rådighedsbeløb.
Yderligere prisstigninger i supermarkederne har meldt sin ankomst.
For natten til mandag har Føtex hævet priserne på 7500 varer, mens Bilka har sat priserne op på 8500 varer. Det viser data fra prisrobotten Beepr, der dagligt overvåger 50.000 varer på tværs af forskellige supermarkeder.
- Vi ser, at priserne er begyndt at stige med to til fire procent, siger Jon Henriksen, direktør i Beepr.
TV 2 har talt med instagrammeren bag profilen Familieliv på budget, Kristine Melgaard Knudsen.
Hun giver her fire gode råd til, hvordan man kan få luft i budgettet i en tid, hvor priserne på dagligvarerne stiger.
1. Lav en ugentlig madplan
- Planlægning, planlægning og mere planlægning, indleder Kristine Melgaard Knudsen med at sige.
Siden hun begyndte at lave madplaner, har hun sparet op mod 15.000 kroner på et år.
Og det har været med til at gøre hverdagen nemmere for hendes familie på fire. For pengene er blevet brugt på ting, som familien ikke tidligere har haft råd til.
Før instagrammeren træder ud ad døren for at handle i sit lokale supermarked, kigger hun køkkenskabene igennem.
- Noget af det allervigtigste er at kigge efter, om vi i forvejen har noget, som vi kan bruge. Hvis vi eksempelvis allerede har kødsovs, så køber vi kun pasta, siger Kristine Melgaard Knudsen.
2. Køb ind så få gange som muligt
Derudover er hun også opmærksom på, hvor ofte hun og hendes familie køber ind.
Målet er nemlig at lave ét stort indkøb per uge, men hvis der bliver behov for at købe yderligere ind i løbet af ugen, så gør de det.
- Jo flere gange vi bevæger os ind i et supermarked, jo flere impulskøb og jo flere varer får vi hevet med hjem, lyder det fra Kristine Melgaard Knudsen.
Derfor stræber hun efter at handle så få gange om ugen som muligt.
3. Skift kød ud med bønner
Siden familiemoren gik i gang med at strukturere, er hun mindre tilbøjelig til at smide kød i indkøbskurven.
Ifølge Danmarks Statistik er prisen på okse- og kalvekød steget med fire procent på en måned, men på et år har prisstigningen været på 10,2 procent. Derudover er fjerkræ blevet 4,3 procent dyrere i løbet af en måned, og svinekød har fået et lille hop på 0,8 procent.
Af den grund er Kristine Melgaard Knudsen i højere grad begyndt med at erstatte kød med bønner eller linser. Og hun er overrasket over, hvor mange penge hun har sparet på det.
- Jeg kan lave burgerbøffer ud af en dåse bønner med nogle løg og krydderier. Så har vi bøffer til en familie på fire fra ti kroner. Og så er det endda økologisk, fortæller hun til TV 2.
4. Frys madvarer ned
Når Kristine Melgaard Knudsen vender hjem med indkøbsposen i hånden, har hun ofte varer med, som hun lægger i sin fryser.
- Lige så snart smør er på tilbud, er det bare om at købe mange pakker og komme det i fryseren. Det samme gælder for fløde. Det kan sagtens holde sig i to måneder, siger hun.
Desuden er instagrammeren også en flittig køber af frosne grøntsager. Ud over at de ofte er på tilbud, bidrager de også til mindre madspild, mener hun.
Stigende indkøbspriser er nødvendige, siger direktør
Hos Salling Group, som ejer både Bilka og Føtex, ser man i øjeblikket stigende elregninger. Det fortæller dagligvarekoncernens administrerende direktør, Per Bank.
- I marts har vi haft en ekstraomkostning på 70 millioner kroner sammenlignet med samme måned sidste år. Det er noget af baggrunden for, at priserne stiger, siger han til TV 2.
Han peger også på "markante" prisstigninger fra Salling Groups leverandører som en årsag til, at indkøbspriserne er blevet højere i Bilka og Føtex.
Ifølge Per Bank har dagligvarekoncernen været nødsaget til at hæve priserne for at få "vores ting til at hænge sammen":
- Derfor lader vi priserne stige en lille smule, som ikke gør andet end at dække en lille del af omkostningerne, tilføjer han.