Inflation

I morges blev tusindvis af dagligvarer dyrere – og det kan bare være begyndelsen

Hverken Coop eller Salling Group kan love, at prisstigningerne er slut for denne gang.

Mandag morgen har Føtex og Bilka hævet prisen på tusindvis af varer.

Prisstigningerne kommer efter tre måneder, hvor danskerne i forvejen har skullet vænne sig til at betale mere for varerne.

Vi skal også have vores ting til at hænge sammen, og det gør de faktisk ikke i øjeblikket

Per Bank, administrerende direktør i Salling Group

For visse dagligvarer kan prisen være helt op mod ti procent højere nu, end den var i starten af året.

Det viser data fra prisrobotten Beepr, der dagligt overvåger 50.000 varer.

Pasta er blevet en fjerdedel dyrere

Ifølge Beeprs direktør Jon Henriksen drejer det sig om 7500 varer fra Føtex og 8500 Bilka-varer, der mandag morgen er blevet sat op i pris.

Stigningerne er typisk mellem to og fire procent, men for en række varer kommer de nye priser på ryggen af tidligere prisstigninger.

- Nogle af varerne (der stiger i pris, red.) er nye, nogle af dem er gengangere. Det er ikke hele kategorier, men det er en del varer inden for for eksempel mejeri såsom smør, mælk og fløde, men også gær, pålæg og kaffe er sat op, siger Jon Henriksen til TV 2.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at det generelle prisniveau – inflation eller forbrugerprisindeks, som det hedder – var cirka fem procent højere i februar sammenlignet med et år tidligere.

Men visse dagligvarer er steget markant mere i pris.

Det gælder eksempelvis pastaprodukter og couscous, der ifølge Danmarks Statistik er blevet næsten en fjerdedel dyrere det seneste år. Varer i kategorien "smør, margarine og spiseolier" er næsten steget med en femtedel i pris i samme periode.

En regning, der skal sendes videre

Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, fortæller, at prisstigningerne er en kombination af flere ting, men at krigen i Ukraine også spiller ind.

Dels har der været en længere periode med et globalt opsving på bagkant af coronakrisen, fordi regeringer verden over har brugt store summer på at holde de økonomiske hjul i gang.

Sammen med nedlukkede havne og fabrikker har det været med til at skabe uro i de globale forsyningskæder, hvilket har gjort transporten af varer til en langt dyrere fornøjelse end tidligere.

Det kom eksempelvis danske Mærsk, som er en af verdens største rederier, til gode, da de i 2021 opnåede Danmarkshistoriens største overskud på 117,5 milliarder kroner.

Samtidig er energipriserne steget med historisk fart, hvilket afspejler sig i høje benzin- og oliepriser, men som også har gjort det dyrere end ellers at varme sit hus eller butik op og at bruge strøm.

Ydermere spiller både Ukraine og Rusland en central rolle i den globale hvedeproduktion, og med krigen mellem de to lande er prisen steget voldsomt.

Alt i alt er konsekvensen, at det er blevet dyrere for dagligvarekæderne at købe deres varer hjem, og derfor sender butikkerne nu "i et vist omfang" regningen videre til forbrugerne, siger Tore Stramer.

En ringe trøst for kunderne

En lignende forklaring kommer fra Per Bank, der er administrerende direktør i Salling Group, som står bag Føtex og Bilka.

- Det er rigtigt, at priserne på dagligvarer er stigende i øjeblikket, og det er de, fordi vi får markante stigninger ind fra vores leverandører. Det skyldes, at deres råvarer og energipriser stiger i pris, siger Per Bank til TV 2.

De stigende priser i det omkringliggende samfund rammer dog også supermarkederne mere direkte, fortæller direktøren. På tværs af Salling Groups butikker er elregningen i marts således omkring 70 millioner kroner højere, end den var for et år siden.

Resultatet er, ifølge Per Bank, at Salling Group med prisstigningerne får nogle af sine ekstra omkostninger dækket, men langtfra dem alle.

- Vi tager selv en stor del af den regning, der lander hos os. Det er en ringe trøst for kunderne, for de oplever nogle prisstigninger, men vi skal også have vores ting til at hænge sammen, og det gør de faktisk ikke i øjeblikket, siger Per Bank og fortsætter:

- Derfor lader vi priserne stige en lille smule, som ikke gør andet end at dække en lille del af omkostningerne.

Kan ikke love, at det er slut med prisstigninger

I den nyeste prognose fra Nationalbanken anslås den generelle inflation i Danmark til at lande i omegnen af fem procent i år. Det kan potentielt blive den højeste inflation i Danmark i mere end 25 år.

Derfor forventer Per Bank også, at Salling Group bliver nødt til at hæve priserne mere, end det allerede har været tilfældet.

- Jeg forventer, at vi får prisstigninger fra vores leverandører. Så ud over de her cirka fem procents inflation, Danmarks Statistik snakker om, vil jeg tro, at vi kommer til at se yderligere stigninger på omkring fire procent over det kommende år, siger Per Bank.

Hvis omkostningerne derefter falder, kan man forestille sig, at priserne bliver sat ned igen, lyder det fra Sallings direktør.

TV 2 har også spurgt Coop – der blandt andet står bag SuperBrugsen, Kvickly, Fakta samt Irma – og Rema 1000 til stigende priser på dagligvarer. Mens Rema 1000 har afvist at kommentere, har Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, sendt et skriftligt citat:

- De stigende forbrugerpriser afspejler vores stigende indkøbspriser. Med fortsat stigende omkostninger til energi og transport kan vi desværre ikke love, at det vil være de sidste prisstigninger, vi kommer til at se i dagligvarehandelen.