Penge

Pensionskasser har milliardinvesteringer i sorte selskaber

Mellemfolkeligt Samvirke mener, at pensionsselskaberne modvirker den grønne omstilling. Men det passer ikke, siger pensionskasserne.

Når du indbetaler penge til dit pensionsselskab, kan de i nogle tilfælde gå til fossile selskaber.

For 46 milliarder kroner af danskernes pensionsopsparing er investeret i sorte selskaber, som beskæftiger sig med olie, kul og gas, viser en rapport fra Mellemfolkeligt Samvirke.

Og det er bekymrende, mener Lars Koch, som er politisk chef i foreningen.

- Fossile brændsler som olie, kul og gas er det primære drivmiddel til de klimaforandringer, vi oplever. Når de danske pensionsselskaber tager dine og mine penge og investerer dem i selskaber, som underminerer vores klimaambitioner, driver vi en klimakrise ud over grænsen, siger han.

Bør "erkende klimakrisen"

Rapporten bygger på investeringsdata fra 16 af de største pensionsselskaber og en global liste over fossile selskaber udarbejdet af den anerkendte tyske organisation Urgewald.

Den medregner også selskaber som eksempelvis det amerikanske NextEra Energy. Selvom det i dag producerer grøn energi, har det stadig en stor del af sin forretning i naturgas.

Ud af de 46 milliarder er 22 milliarder kroner investeret i selskaber, som finder og udvinder fossile ressourcer. Ifølge Lars Koch er det i modstrid med Paris-aftalens målsætninger og den danske regerings klimapolitik.

Derfor mener Mellemfolkeligt Samvirke, at de danske pensionskasser bør "erkende klimakrisen" og sælge aktierne.

- Pengene bør i stedet investeres i den grønne omstilling, siger Lars Koch.

Vil transformere sorte selskaber

Men det bliver de allerede, fortæller Kent Damsgaard, som er administrerende direktør hos brancheorganisationen Forsikring & Pension. For ved at investere i fossile selskaber skubber den danske pensionsbranche de sorte selskaber mod en grøn retning, lyder det.

- Det er rigtigt, at selskaberne udvinder fossile ressourcer, men man skal huske, at de samtidig har grønne aktiviteter og er i gang med en transformation. Ved at være medejer kan de danske pensionsselskaber påvirke dem til at gå den grønne vej, siger Kent Damsgaard til TV 2.

En af de pensionskasser, som har lavet milliardinvesteringer i sorte selskaber, er Velliv. Med investeringer for over fire milliarder kroner er det den fjerdestørste investor i fossile brændsler blandt de danske pensionskasser.

Selvom det kan virke, som om Velliv modvirker den grønne omstilling, er det slet ikke formålet med milliardinvesteringerne tværtimod, lyder det fra Vellivs investeringsdirektør, Anders Stensbøl.

- Hvis vi kigger på verdens energiforbrug i dag, kan det ikke udelukkende understøttes af grøn energi. Det er en rejse at nå dertil, og for at kunne nå i mål har vi brug for fossil energi til at producere den grønne energiomstilling - det er den, vi understøtter, siger han til TV 2.

Anders Stensbøl tilføjer, at Velliv kun investerer i selskaber, som har lagt en plan for at gå i den grønne retning.