Penge

Danske investorer køber aktier, når de falder – men er det klogt?

De danske aktier er startet 2022 ud med et større fald. Det kan være en gave for nogle investorer.

Hvis en aktie koster mindre i dag, end den gjorde i går, er den så billig?

Det spørgsmål må hundredtusindvis af danskere stille sig selv i øjeblikket, efter at aktiemarkedet er startet året ud med flere nedture. Siden årsskiftet er de danske eliteaktier i C25-indekset således faldet med cirka 10 procent, og det har tvunget privatinvestorer til at overveje deres situation.

Mens de store fald gør nogle nervøse, ser andre dem nemlig som en oplagt mulighed for at købe op og erhverve sig nogle aktier, der koster mindre, end de gjorde tidligere.

I investorsprog kaldes det at ”buy the dip” – køb dykket – og blandt danske privatinvestorer er det en særdeles populær strategi. Det viser data fra tre af de største aktieplatforme i Danmark, Nordnet, Saxo Bank og eToro.

- Jeg ser det som en mulighed for at købe, nu hvor aktierne falder. Virksomhederne bliver jo ikke dårligere af det, og mange teknologivirksomheder rammer et prisleje, hvor jeg godt kan se mig selv i dem, siger én af de investorer, Philip Konrad Hviid, der har brugt dykket til at købe.

Syv ud af ti køber, når Vestas falder

Siden foråret 2020 er danskere i hobetal strømmet ind på aktiemarkederne. For mange er det nuværende fald første gang, at de oplever andet end stigende priser og solide afkast.

- De seneste nedgange har været så ekstremt korte, at man dårligt er nået at blive nervøs, før priserne er steget igen. Hvis der kommer en lidt længere nedtur nu, bliver det interessant at se, hvordan de nye investorer agerer, siger Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom ved Nykredit.

Umiddelbart er der dog ikke noget, der tyder på, at uroen får private investorer til at sælge mere, end de køber. Tværtimod, lyder det fra Nordnet, der nævner den danske vindmølleproducent Vestas’ aktie som eksempel.

På dage, hvor kursen falder en del, ser Nordnet som tommelfingerregel, at syv ud af ti handler blandt de private investorer er opkøb, lyder det.

- Så vi ser, at de private investorer anser den eller de dage, hvor der er store nedture som en anledning til at købe op og supplere deres beholdning af Vestas-aktier, siger Nordnets investeringsøkonom Per Hansen.

Faldende knive

"Buy the dip"-strategien forbindes ofte med den legendariske investor Warren Buffett, hvis succes på aktiemarkedet gennem en menneskealder har gjort ham til én af verdens rigeste.

Men i den modsatte lejr taler man nogle gange om at "gribe faldende knive", når man køber aktier, der er på vej ned, og at det er tæt på umuligt at time aktiemarkedet.

- Ingen af os har en krystalkugle, så ingen ved, hvornår markedet rammer sin bund eller top, siger Camilla Schjølin Poulsen fra Nykredit.

Caspar Rose, der er lektor ved Copenhagen Business School og har en ph.d. i finansiering, er også skeptisk over for private investorers evne til at købe og sælge på det rette tidspunkt. Ifølge ham viser mange videnskabelige undersøgelser, at det nærmest er umuligt at slå markedet konsekvent.

Han peger desuden på, at hvis man kigger på det såkaldte Price/Earning-forhold – som viser, hvad en aktie koster i forhold til virksomhedens indtjening – så er prisen generelt højere nu, end den var i tiden op til finanskrisen.

- Det er nærmest en gave

I takt med at aktiemarkedet er blevet allemandseje i Danmark, er der også vokset en skov af såkaldte alternative eksperter frem.

Tidligere var det forbeholdt professorer, økonomer og topchefer at fortælle om de store linjer på aktiemarkedet. Men de seneste år er sociale medier også blevet et særdeles populært sted for deling af tips, tricks og investeringsråd.

En af de mest populære er Daniel Pedersen, der står bag Youtube-kanalen ”Daniels Pengetips” med flere end 50.000 følgere. Det er også hans oplevelse, at flere faktisk køber end sælger aktier, når markederne falder.

- Jeg mærker ikke, at folk går i panik. Derimod ser de mulighederne i det. Folk, der følger mig, investerer primært langsigtet, og for os er det nærmest en gave, at vi kan købe aktierne billigere, end hvad de ellers har kostet, siger Daniel Pedersen.

Det er bare papirpenge, hvis man ikke står og skal til at realisere dem

CBS-professor Caspar Rose

Og sådan kan man faktisk godt anskue det, mener Simon Kristensen, der er senior investeringsstrateg ved Nordea. Traditionelt har det nemlig været sådan, at større fald på aktiemarkedet – korrektioner, som det kaldes i investorsprog – er blevet efterfulgt af fine gevinster.

Det kræver dog, at man har tid til at vente på, at vinden vender, hvis ikke man skal ende med at tabe penge.

Det store amerikanske aktieindeks S&P 500 satte eksempelvis i foråret 2000 prisrekord, hvorefter it-boblen braste, og det tog syv år, før priserne igen nåede samme niveau. På bagkant af finanskrisen gik der mere end fem år, før prisniveauet var det samme igen.

Til sammenligning blev coronakrisens fald i foråret 2020 indhentet på ganske få uger.

Papirpenge

Hvis man har rigeligt med tålmodighed, kan det derfor være ganske fornuftigt at købe op, lyder det både fra Nykredits Camilla Schjølin Poulsen og Simon Kristiansen fra Nordea. Han forventer således stadig, at 2022 bliver et ganske pænt år på aktiemarkedet, fordi økonomien globalt set står stærkt.

Samtidig fremhæver Nykredits privatøkonom dog, at det fortsat er en god idé at følge de gængse aktieråd om at sprede sine investeringer ud, så man ikke kun spiller på én hest, og at man holder fast i den investeringsstrategi, man lægger sig fast på.

Samme råd kommer fra CBS-professor Caspar Rose, der tror på, at aktiemarkedet nok skal komme op igen på sigt:

- Der er ingen tvivl om, at markedet kommer til at svinge mere. Men hvis man har en lang eller mellemlang tidshorisont, må man bare slå koldt vand i blodet og fortælle sig selv, at det i princippet bare er papirpenge, hvis man ikke står og skal til at realisere dem.