Penge

Derfor koster en pakke smør eller en liter mælk kun fire kroner flere steder

Discountkrigen bliver betegnet som ekstraordinær og ”historisk”. Men Dyrenes Beskyttelse frygter, at dyrene betaler prisen.

En halv liter piskefløde til tre kroner, 200 gram smør til fire og et halvt kilo flæskesteg for en femmer.

Det er nogle af de priser, man i øjeblikket kan støde på, hvis man kigger i supermarkedernes tilbudsaviser.

En regulær discountduel har ødelagt julefreden blandt supermarkederne, der er nødt til at sælge visse varer historisk billigt og med store tab for ikke at blive hægtet af konkurrenterne.

Det er os, der tager det her tab

Jonas Schrøder, kommunikationschef ved Rema 1000, til TV 2 Østjylland

Årsagen er en "åben krig" mellem Rema 1000 og Netto, mener Mogens Bjerre, der er lektor ved Institut for Afsætningsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS).

- De priser, vi har set fra Rema 1000, vil Netto opleve som et frontalangreb. Det er en kamp mellem to organisationer, som dybest set handler om, hvem der kan stå på toppen af bjerget og sige, man er størst, siger lektoren til dagbladet BT.

Historisk hård konkurrence

Længe har Netto, der er ejet af Salling Group, været landets største discountkæde. Men i sommer udgav Retail Institute Scandinavia en analyse, hvor de havde regnet sig frem til, at norske Rema 1000 næsten var lige så store som Netto målt på omsætning.

Det har fået Rema 1000 til at lugte blod. Ifølge supermarkedskædens kommunikationschef Jonas Schrøder var det et bevidst valg at trykke priserne på udvalgte julevarer – så som piskefløde og flæskesteg – ned i et nærmest uhørt lavt niveau.

- Det er årets helt store konkurrence, hvor man gerne vil vise, hvad man duer til her i discountbranchen, siger Jonas Schrøder til Danmarks Radio.

Han mener ikke, at konkurrencen nogensinde har været så hård før, eller at priserne tidligere har været så lave.

Dyr og billig smør

Tal fra Danmarks Statistik viser, at det ikke er unormalt, at eksempelvis smør kommer på tilbud i december.

Men fra flere sider bliver priskrigen, der i øjeblikket kommer forbrugerne til gode, alligevel betegnet som ekstraordinær.

De gode tilbud skal samtidig ses i lyset af, at flere madvarer de seneste måneder er steget kraftigt i pris. I sidste uge kunne nichemediet FødevareWatch eksempelvis fortælle, at prisen på smør og andre mejerivarer steg kraftigt på råvarebørserne.

Prisindekset fra Danmarks Statistik viser således også, at prisen på frisk mælk er steget gennem de seneste måneder. Men i øjeblikket sælger flere supermarkeder alligevel mælk til omkring fire kroner literen.

Faktisk er priserne så lave, at supermarkederne taber "rigtig mange penge" på de billigste varer, fordi de bliver solgt billigere end discountkæderne selv kan købe dem. Det fortæller Jens Juul Nielsen, der er informationschef i Coop, til DR.

Det kan kun lade sig gøre, fordi kunderne typisk køber flere og andre varer, end lige det ene produkt, der bliver solgt billigere, end det er købt, når de er ude at handle.

Frygter færre penge til dyrevelfærd

Men det er ikke kun supermarkedernes og deres pengetanke, der kan tabe på priskrigen.

Til TV 2 Østjylland advarer direktør for Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, om, at en flæskesteg godt kan blive for billig.

- Jo lavere prisen bliver på animalske produkter og mejeriprodukter, jo mindre plads er der til dyrevelfærd og til at bruge nogle penge på dyrevelfærd ude i staldene. Så vi synes, at det sender et meget uheldigt signal, siger Britta Riis til TV 2 Østjylland.

Rema 1000 afviser dog, at de lave priser giver dårligere vilkår for dyrene – eller lavere priser for landmændene.

- Det er os, der tager det her tab på os for at give kunderne nogle rigtig gode tilbud, og så får landmændene den pris, de altid har fået, siger kommunikationschef i Rema 1000, Jonas Schrøder, til TV 2 Østjylland.