Penge

Danskerne tænder julelys i den måske dyreste elmåned nogensinde

Elpriserne er gået fra at være historisk billige til at være historisk dyre. Energidirektør kalder udviklingen "helt vild".

Henrik Gustavsen er julelys-entusiast.

Hvert år bruger han fire-fem weekender på at udsmykke sit hus i Frederikssund med lyskæder, julemænd og rensdyr og endnu længere tid på at pille dekorationerne ned igen.

Men i år har Henrik Gustavsen ikke alene brugt lang tid på sin hobby. Han kommer også til at bruge flere penge end normalt.

Efteråret igennem er elpriserne nemlig steget, og december tegner til at blive den dyreste måned nogensinde, hvis man kigger på strømregningen.

- Jeg har regnet ud, at det koster lige under 3000 kroner ekstra med julelysene i december. Jeg vil ikke sige, at vi har grublet over elpriserne, men vi er bevidste om, at det er dyrere i år, siger Henrik Gustavsen.

Fra historisk billigt til historisk dyrt

Tal fra Dansk Energi viser, at én kilowatt-time i øjeblikket koster godt halvanden krone. På samme tidspunkt sidste år lå den rene elpris mellem 25 og 40 øre per kilowatt-time.

Samtidig er december typisk den måned på året, hvor vi bruger allermest strøm. For to år siden skrev Energistyrelsen eksempelvis i en pressemeddelelse, at danskerne i gennemsnit bruger 45 procent mere strøm på en decemberdag end i juli.

Din elregning er ikke bare el

 • Når du får din elregning, er den faktiske pris på strømmen kun én del af det samlede beløb.
 • Ud over prisen på den rene strøm – den pris, der er vokset så meget i slutningen af 2021 – skal du også betale et abonnement til både elselskabet og netselskabet, der ejer elkablerne, som din strøm løber igennem.
 • Hvis der sker en fordobling af elprisen er det derfor ikke ensbetydende med, at din elregning også bliver dobbelt så stor.

Ifølge Lars Aagaard, der er direktør i Dansk Energi, har udviklingen de seneste måneder været "helt vild".

- Vi kommer fra i sommer at have haft historisk lave elpriser til, at de nu er historisk høje. Det er en udvikling, der er sket meget hurtigt, og det ser desværre ud til at forfølge os noget tid endnu, siger Lars Aagaard til TV 2.

Der er kort fortalt flere forklaringer på, at elpriserne er steget så voldsomt de seneste måneder.

Den ene årsag er, at prisen på naturgas er nærmest eksploderet i 2021. Derudover er der kommet godt gang i økonomien, hvilket har gjort, at flere bruger mere strøm end ellers.

Der er selvfølgelig en grænse. Så venter vi måske til klokken 17 i stedet for klokken 16

Henrik Gustavsen, revisor og julelys-entusiast

Også vejrforhold har spillet en rolle – det har blæst mindre, hvilket er skidt for vindmøllerne og regnet mindre, hvilket er dårligt for vandenergien.

Samtidig er det blevet dyrere at købe såkaldte CO2-kvoter, der skal være med til at skubbe den grønne omstilling på vej.

Sådan sparer du

Ida Marie Moesby, der er forbrugerøkonom hos Nordea, har på baggrund af tal fra Dansk Energi regnet på, hvad det egentlig koster danskerne med de stigende elpriser.

Baseret på et gennemsnitligt strømforbrug skal en enlig dansker regne med at bruge omkring 700 kroner ekstra på strømmen over et helt år. For en familie med to voksne og to børn løber ekstraregningen op i cirka 2000 kroner, viser hendes beregninger.

- Men man skal ikke kigge isoleret på sin egen elregning, for det er i det hele taget blevet dyrere at være dansker. Det er også blevet dyrere at bruge gas og købe benzin, siger Ida Marie Moesby.

Samtidig regner hun med, at virksomhederne vil sætte priserne på deres varer op, fordi det af samme årsag er blevet dyrere at producere. Det var groft sagt derfor, at Danmarks Statistik i sidste uge skrev, at inflationen nu havde nået sit højeste niveau i mere end 13 år.

I Frederikssund kan det godt være, at Henrik Gustavsen vil spare lidt på sine julelys næste år, hvis udviklingen fortsætter.

- Der er selvfølgelig en grænse. Så kan det være, at vi reducerer antallet af timer, det er tændt. Jeg tror stadig, vi vil have lysene, men så venter vi måske til klokken 17 i stedet for klokken 16.

6 gode råd til at spare energi i hjemmet

 1. Sænk stuetemperaturen

  For hver grad, der skrues ned for varmen, sparer man cirka 5 procent af energiforbruget, siger Tue Patursson, fagekspert i Bolius. Han understreger, at man naturligvis ikke skal fryse i sit eget hjem, men hvis stuetemperaturen er sat til 24 grader, kan man spare en del ved at skrue ned til 22 grader og så tage et par varme sokker på. 

 2. Drop standbyfunktion på apparater

  Den lille røde prik, der eksempelvis er på dit tv, når det er slukket, viser, at det er i standbyfunktion. Men faktisk er det langt bedre at slukke helt for tv'et – altså på kontakten. Ifølge Tue Patursson udgør apparater på standbyfunktion 10-15 procent af vores elforbrug, så der er meget at hente. 

 3. Fyld opvaske- og vaskemaskine helt

  Det er relativt dyrt at bruge opvaskemaskine, vaskemaskine og især tørretumbler. Derfor er det vigtigt at fylde maskinerne helt hver gang, så man slipper for at køre dem mange gange. Det er der mange, som ikke gør. I gennemsnit vasker danskere kun 3,2 kilo tøj ad gangen, selvom mange vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kilo. Derudover er det en god idé at sætte maskinerne i gang om natten, hvor strømmen altid er billigere.  

 4. Sluk lyset efter dig

  Et helt simpelt råd, som alle kender til: Sluk lyset, når du forlader et rum. Ifølge Tue Patursson er det nemt at høste nogle kroner her. Det er dog svært at sige præcis hvor mange. Det skyldes, at energiforbruget afhænger meget af hvilken type pærer, der er tale om. LED-pærer bruger eksempelvis meget mindre strøm end andre typer. 

 5. Skær ned på dit computerforbrug

  En gennemsnitlig gamercomputer bruger 1400 kilowatt om året, og med de prisstigninger, der er varslet nu, vil det koste cirka 1400 kroner mere om året per gamercomputer. 

  Derfor er det oplagt at mindske forbruget ved simpelthen at spille mindre, fortæller Tue Patursson. Derudover kan man slukke helt for computeren, når man ikke bruger den. Der er også mulighed for at mindske energiforbruget med helt op til 75 procent, hvis man blandt andet indsætter et nyt grafikkort og processor. 

 6. Sæt timer på din julebelysning

  Generelt skal danskerne ikke være bekymrede for, at det bliver dyrt, når de hænger julebelysning op. Det skyldes først og fremmest, at langt de fleste lyskæder i dag er med LED-lys, hvilket er billigt. Eksempelvis koster det kun omkring 20 kroner at have en typisk LED-lyskæde tændt døgnet rundt i tre måneder. 

  - Man skal altså virkelig fyre op for nogle selvlysende rensdyr og julemænd, hvis det skal bonne markant ud på elregningen, siger Tue Patursson.

  Som energiekspert har han dog alligevel et enkelt råd til, hvordan man kan spare, nemlig ved at sætte timer på lyskæderne. Så sikrer man, at de kun er tændt i en bestemt periode.