Penge

For første gang i 18 måneder falder huspriserne i hovedstaden

Huspriserne steg på landsplan i oktober, mens de går en anelse tilbage i Region Hovedstaden.

For første gang i 18 måneder faldt priserne på huse i Region Hovedstaden fra september til oktober.

Priserne i Region Hovedstaden er dykket med 0,2 procent den seneste måned. Det viser tal fra Boligsiden. Regionen består af 29 kommuner, og beskrives ofte som en vækstmotor for boligmarkedet i hele Danmark.

Man skal helt tilbage til begyndelsen af den første coronanedlukning i april 2020 for at finde det seneste prisfald for huse i Region Hovedstaden.

Boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit vurderer, at faldet skal ses i lyset af, at der har været et hæsblæsende tempo på boligmarkedet i store dele af 2020 og 2021.

- Nu har vi gennem en periode set, at antallet af hushandler er faldende, og det betyder, at der er flere boliger til salg.

- Samtidig er priserne mange steder kommet op på et niveau, hvor færre kan være med. Det sætter sig i priserne, siger hun.

En blød landing

Mira Lie Nielsen ser det som et sundhedstegn, at priserne falder efter en lang periode med uafbrudt fremgang.

- Hovedstaden er et område, hvor der har været bekymringer for, at priserne er steget for hurtigt og dermed kunne blive afløst af bratte prisfald.

- De seneste måneders udvikling kan tyde på, at vi vil se noget, der minder om en blød landing, siger Mira Lie Nielsen.

På landsplan flyttede priserne på huse sig kun marginalt, fra en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 17.070 kroner til 17.076.

For ejerlejligheder var prisstigningen på landsplan lidt større, men dog langt fra stigningstakterne, da det gik hurtigst på boligmarkedet.

Halvdelen af landet

I en kommentar til tallene skriver Nordeas chefanalytiker og boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, at "prisfesten på boligmarkedet synger på sidste vers".

Ifølge hendes beregninger faldt huspriserne i knap halvdelen af landets kommuner. Helt konkret drejer det sig ifølge Lise Nytoft Bergmann om 46 ud af 98 kommuner.

Hun peger på, at en hverdag med færre eller ingen coronarestriktioner har betydning, fordi det seneste halvandet år har været så vildt på boligmarkedet.

- De sædvanlige sæsonudsving (begynder, red.) igen at gøre sig gældende og herunder også de sivende priser, vi ofte ser på den kolde tid af året, skriver Lise Nytoft Bergmann.

Af den grund er hun for nuværende heller ikke "bekymret for udviklingen", lyder det videre.