Penge

Boligmarkedet er begyndt at tabe højde

En undersøgelse viser, at et flertal af danskerne tror på stigende priser det kommende år. Vismænd har tidligere advaret mod netop overoptimisme.

Det har nærmest været historien om humlebien, der ikke kunne flyve, men gjorde det alligevel.

Gennem det meste af coronakrisen er boligmarkedet fløjet til vejrs trods en hostende økonomi og eksperternes forventning om det modsatte.

Nu ser toppen dog ud til at være nået.

Juni bød således på det laveste antal solgte villaer, rækkehuse og ejerlejligheder i ti måneder, når man tager sæsonen i betragtning.

Det viser nye tal fra Arbejdernes Landsbank, der er baseret på netop offentliggjorte handelstal fra Boligsiden.

Hver femte handel er væk

I runde tal er det hver femte bolighandel, der er forsvundet sammenlignet med februar, hvor der var travlest ifølge de sæsonkorrigerede tal.

- Der er stadig en høj aktivitet på boligmarkedet, men det viser, at vi er lidt på vej ned i gear, siger Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Sæsonkorrigerede tal

  • De sæsonkorrigerede tal er udarbejdet af Arbejdernes Landsbank på baggrund af statistik fra Boligsiden.
  • Sæsonkorrigerede tal tager højde for ”sæsoneffekter”, da der hen over et år typisk er stor forskel på, hvornår der bliver solgt flest boliger.
  • Juni er normalt en travl boligmåned, men med de sæsonkorrigerede tal fjerner man så ”sommereffekten” fra tallene.
  • Hvis du vil læse mere om sæsonkorrektion, har Danmarks Statistik skrevet en introduktion, som du kan se her

Alene fra maj til juni er antallet af handler faldet med cirka 9 procent, og det kommer oven på tre måneder, hvor der hver gang har været færre handler end måneden forinden.

Samtidig er priserne begyndt at flade ud.

Danskerne frygtede det værste – nu tror de på det bedste

Tidligere på sommeren spurgte Arbejdernes Landsbank godt 1000 danskere om deres forventninger til boligpriserne det kommende år.

Her svarede halvdelen af de adspurgte, at de regnede med, at priserne ville være højere om et år, end de er i dag.

Faktisk sagde hver tiende, at de forventede priserne ville være ”væsentligt” højere, end de er nu.

Kun hver femte forventede omvendt, at priserne ville falde over det kommende år.

Resultatet af den undersøgelse står i skarp kontrast til en lignende undersøgelse, banken gennemførte for et år siden.

Til trods for at den værste panik på boligmarkedet over coronakrisen var aftaget på det tidspunkt, angav mere end halvdelen af de adspurgte dengang, at de forventede et prisfald på boligmarkedet.

- Det er sjovt nok præcist det modsatte billede, vi har fået denne gang sammenlignet med for et år siden. Jeg tror, at en del af forklaringen er, at boligmarkedet har haft en del medvind det seneste stykke tid, og så forventer folk simpelthen, at det fortsætter sådan, siger Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank.

Alene snakken...

Undersøgelsen blev udført af analyseinstituttet Voxmeter i perioden 2. til 9. juni 2021.

Allerede inden var boligmarkedet højt på dagsordenen hos både politikere og økonomer, og en lang række tunge økonomiske aktører havde anbefalet forskellige indgreb på boligmarkedet.

I slutningen af juni anbefalede også Det Systemiske Risikoråd, der populært kaldes regeringens boligrådgivere, at der blev indført et indgreb, der kunne dæmpe boligmarkedet.

Men såvel regeringen som dens økonomiske vagthund, vismændene, har indtil videre talt imod et indgreb.

Vismændene har dog tidligere advaret mod, at netop folks forventning om højere priser kan presse priserne op.

Jeppe Juul Borre, der er jo sket lidt ting på boligmarkedet siden jeres undersøgelse. Hvordan tror du, resultaterne ville se ud, hvis man spurgte i dag?

- Jeg vil tro, at folk vil være lidt mindre optimistiske. Vi ser langtfra et boligmarked i tomgang, men der har været meget snak om et muligt indgreb, og alene dén snak, tror jeg, kan have en effekt på danskernes forventning til boligpriserne.

Man skal passe på med at gribe voldsomt ind, for så kan man slå til noget, der allerede er på vej nedad

Søren Hove Ravn, lektor på Økonomisk Institut på Københavns Universitet, om boligindgreb til dagbladet Børsen

Hvor meget betyder folks forventninger til boligpriserne for de faktiske priser?

- Det har en betydning, men hvor stor betydningen er, kan jeg godt være lidt i tvivl om. Det handler også om, hvad køberne rent faktisk kan rent økonomisk. Vi så også sidste år, at det gik den stik modsatte vej af, hvad mange forventede. Så det har en betydning, men det er kun ét element.

Tæt på europarekord

Tal fra Eurostat, der er EU’s pendant til Danmarks Statistik, viser, at boligpriserne i hele EU steg 6,1 procent fra første kvartal 2020 til første kvartal 2021.

Men med en stigning på 15,3 procent i samme periode indtog Danmark andenpladsen over lande, der havde set den højeste stigning. Kun miniputnationen Luxembourg oplevede en større stigning; her steg priserne med 17 procent i samme periode.

Priserne er steget meget, men boligbyrden er ikke oppe på uholdbare eller skrøbelige niveauer

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank

Alligevel har flere eksperter anbefalet at vente med indgreb.

Senest kunne dagbladet Børsen mandag fortælle, at 15 ud af de 19 økonomer, der deltog i deres undersøgelse, anbefalede at afvente situationen.

Blandt de økonomer, der anbefalede at vente med indgreb, var Søren Hove Ravn, der er lektor på Økonomisk Institut på Københavns Universitet. Til Børsen siger han, at han forventer, at priserne vil flade ud, fordi en række coronaeffekter vil klinge af.

Samtidig kan renten potentielt stige lidt som følge af inflation, og oven i det kommer udsigten til et nyt skattesystem fra 2024, der forventes at skære lidt af boligpriserne i de store byer.

- Man skal passe på med at gribe voldsomt ind, for så kan man slå til noget, der allerede er på vej nedad, sagde Søren Hove Ravn til Børsen.

I tiden op til finanskrisen, i sidste halvdel af 00’erne, begyndte boligmarkedet faktisk at falde, inden krisen for alvor slog igennem.

Med muligheden for indgreb, potentielle rentestigninger, et nyt skattesystem og et boligmarked, der er ved at stilne af, kunne man måske få den tanke, at det her var starten på et større dyk for boligmarkedet.

Men sådan ser Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank ikke på det.

- Priserne er steget meget, men boligbyrden – den andel af folks indkomst, der går til deres bolig – er ikke oppe på uholdbare eller skrøbelige niveauer. Nogle steder i og omkring de store byer, nærmer vi os det, men det er ikke det generelle billede, siger Jeppe Juul Borre.