GO'

Kvindelig iværksætter tog mandlig kollega med til alle møder - nu peger hun på problem i branchen

Ifølge investor handler skævvridningen om, at kvindelige iværksættere ikke er villige til at løbe risikoen ved at starte virksomhed.

Solveig Felbo har flere gange oplevet, at investorer henvendte sig til hendes mandlige kollega i møder, selvom hun er direktør og tager beslutningerne.

Derfor tog hun ofte sin mandlige kollega med til møder, men nu er det slut.

- Vi rejste en investeringsrunde på 10,5 millioner kroner i efteråret, og der blev det et selektionskriterie, at jeg tog til møderne uden ham for at sikre mig, at de investorer, vi fik med, mødte mig med respekt, fortæller hun i ‘Go’ aften LIVE’.

Solveig Felbo er kvindelig iværksætter og direktør i en mindre virksomhed, der faciliterer handel med fødevarer fra små og lokale fødevareproducenter.

Som kvindelig iværksætter er hun en sjældenhed, og det har hun kunnet mærke, siden hun startede op for fire år siden.

Der findes ekstremt dygtige kvindelige iværksættere derude at spejle sig i

Solveig Felbo, Direktør i Råhandel

- Det er nogle andre ting, man bliver spurgt om som mand, viser undersøgelserne. Mænd får eksempelvis flere spørgsmål om virksomhedernes potentiale, mens kvinderne bliver spurgt om, hvilke risici der er, lyder det.

Ligesom Solveig Felbo henviser til en difference i spørgsmål til mandlige og kvindelige iværksættere, viser en ny undersøgelse fra Dansk Iværksætter Forening, der endnu ikke er offentliggjort, at hver fjerde kvindelige iværksætter har oplevet, at de bliver fravalgt på grund af deres køn.

Efterlyser rollemodeller

Solveig Felbo mener, at det er på tide at opdatere arketypen for en succesfuld iværksætter, fordi den for mange ikke svarer til virkeligheden.

- Det kan virke afskrækkende for nye iværksættere at tro, at man skal arbejde 80 timer om ugen, leve af pizza og sove på kontorets sofa for at opnå succes. Man kan sagtens lykkedes med at arbejde færre timer, og der findes ekstremt dygtige iværksættere derude at spejle sig i, forklarer hun.

Selv har Solveig Felbo i starten af iværksætteriet haft svært ved at finde frem til kvindelige rollemodeller.

Det betød blandt andet, at hun i virksomhedens opstartsfase var usikker på sig selv, og til tider var hun også i tvivl om, hvorvidt hun havde kompetencerne til at være virksomhedens direktør.

Ved at vise, at man som kvinde godt kan være iværksætter, håber hun, at flere kvinder vil gøre som hende og starte egne virksomheder.

Ikke villig til at løbe risikoen

Werner Valeur, der er serieiværksætter og investor, er skeptisk over for undersøgelsen fra Dansk Iværksætter Forening, og han kan ikke genkende myten om, at man skal arbejde 80 timer om ugen og leve af pizza og energidrik, for at en investor vil investere i ens virksomhed.

Han har selv arbejdet 80 timer om ugen, men for ham er det ikke et krav til de virksomheder, han investerer i.

Som investor kigger han efter, om iværksætterne er dygtige og brænder for deres idé, og så er kønnet underordnet, lyder det.

- Jeg tror ikke, at kvinder er bedre iværksættere, men jeg tror heller ikke, de er dårligere. De er nøjagtigt lige så gode, som mændene er.

Vi skal have alle de idéer, vi kan få, til at blive virkelighed

Peter Joakim Kofler, Direktør i Dansk Iværksætter Forening

Ifølge Werner Valeur handler undertallet af kvindelige iværksættere i højere grad om manglen på selvtillid og viljen til at løbe en risiko, og som investor kan han ikke genkende, at kvinder får andre spørgsmål end mænd til investeringsrunder, som Solveig Felbo henviser til.

- Nu investerer jeg i rigtig mange virksomheder, og det er ikke nogle af de spørgsmål, vi stiller. De går mere på, hvilken erfaring de har, om de har det rette team, og så spørger vi ind til idéen selvfølgelig, potentialet i markedet og så videre, forklarer han.

Formand: Det har fået os til at reflektere

Det er Dansk Iværksætter Forening med Peter Joakim Kofler i direktørstolen, der står bag den nye undersøgelse af iværksættermiljøet.

Han vidste ikke, at der var et problem, før han satte undersøgelsen i gang, lyder det:

- Når vi sorterer svarene efter køn, så tegner der sig to helt forskellige billeder af, hvordan man oplever hele det her økosystem, og det har fået os til at reflektere over, om der er nogle mekanismer på spil, som vi ikke er bevidste om.

For Peter Joakim Kofler er det afgørende, at flere kvinder bliver iværksættere og bidrager med deres idéer på lige fod med mænd. Antallet af kvindelige iværksættere er nemlig faldende.

- Vi lever i et land på en anden side af en pandemi, så vi skal have alle de idéer, vi kan få, til at blive virkelighed. Klimakrisen skal også løses, forklarer han og fortsætter:

Problemet er, at der bliver set ned på folk, som også gerne vil have en fritid

Solveig Felbo, Direktør i Råhandel

- Vi kan jo bare konstatere, at hver gang vi slår kvinderne i hovedet og siger ”kom nu ud af busken, tag nu nogle risici”, så er andelen af kvindelige iværksættere faldet, forklarer han.

Peter Joakim Kofler er derfor villig til at kigge på de strukturer, der er i iværksætterbranchen, for at se, om man kan vende tendensen.

Nervøs for risikoen

Solveig Felbo understreger, at det langt fra er alle investorer, som hun har følt, har fravalgt hende eller ikke taget hende seriøst, fordi hun er kvinde.

Samtidig kan hun godt forstå, hvis nogle kvinder er mindre risikovillige, når der er færre rollemodeller for kvinder, som viser, at risikoen kan føre succes med sig.

Men det mener hun ikke gør en til en dårligere direktør, tværtimod, lyder det.

- Jeg mener, det er en skrøne, at man ikke kan have en god work-life balance som iværksætter.

Se interviewet med Solveig Felbo, Werner Valeur og Peter Joakim Kofler i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY