Penge

Ole Krohn: - Minister får kæmpe begmand af Nationalbankdirektør

Nationalbankdirektør Lars Rohde mener, at "bankernes renter er en sag mellem dem og deres kunder".

Det vakte opsigt, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) tidligere på ugen kaldte de danske banker grådige på grund af deres nye krav om negative renter for kunder, der har over 100.000 kroner stående på bankkontoen.

Udmeldingen fra Kollerup mødte kritik fra bankerne, og nu følges den op i en pressemeddelelse, hvor nationalbankdirektør Lars Rohde giver sit syn på bankernes ageren.

Han understreger, at negativ rente på husholdningernes indlån over en vis grænse er blevet mere udbredt i de senere år.

- Det er forståeligt, at negative renter på indlån i banker kan give anledning til diskussion, men bankernes renter er en sag mellem dem og deres kunder. Det er op til bankerne selv at fastlægge en fornuftig grænse for negativ forrentning af indlån, som tager hensyn til, at kunderne bruger indlånskonti til at foretage dagligdagsbetalinger, siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

Han pointerer samtidig, at fri rente- og prisfastsættelse er "afgørende for effektiviteten af det finansielle system", ligesom det er "vigtigt, at konkurrencen virker og holder priserne i skak".

Lyn-analyse

Lars Rohdes kommentar om de negative renter er en kæmpe begmand til Simon Kollerup. Rohde giver som en anden skolemester ministeren en lektion i, hvordan markedet fungerer med de negative renter, nemlig at bankkontoindehavere også har store fordele af de negative renter, når de tager realkreditlån og almindelige forbrugslån.

Med Rohdes kommentar – og bankernes afvisning af at lade staten fastsætte renter på indlånskonti – er Kollerup på en næsten umulig opgave. Han skal overbevise et flertal i Folketinget om, at det er nødvendigt at gribe ind i den fri konkurrence og forbyde negative renter. Det vil være i strid med almindelig konkurrence på markedet, så jeg tvivler stærkt på, at det sker.

Lars Rohde siger desuden, at "bankernes renter er en sag mellem dem og deres kunder".

Simon Kollerup udtalte tirsdag, at det skal være slut med at kræve betaling fra kunder for at have penge stående i banken.

- Jeg mener, at det skal stoppe nu. Grænsen er nået. Det bliver simpelthen for grådigt, når bankerne leverer store overskud, men alligevel fortsætter med at pålægge negative renter på flere og flere danskere, skriver han i et opslag på Facebook.