Aktier er blevet allemandseje – Vinaftener, kvindeklubber og robotter er en del af årsagen
I artiklen kan du møde tre danskere, der alle er hoppet med på investeringsbølgen i håbet om at få deres opsparing til at vokse.
Da Katarina Flyvholm Jensen fik sine første aktier, blev hun forvirret.
I en lille, flad pakke lå fire stykker papir, der gjorde hende til aktionær i Rockwool, Novo Nordisk, FLSmidth og GN Store Nord.
Mens alle hendes kammerater havde fået fine tasker og MacBooks, var for 10.000 kroners aktier ikke lige det, som Katarina Flyvholm Jensen havde drømt at få i konfirmationsgave.
- Men derfra blev jeg egentlig bidt af det, og jeg har investeret siden. Jeg har taget magten over min egen økonomi i stedet for at bare lade inflation eller negative renter spise pengene op, siger nu 25-årige Katarina Flyvholm Jensen, der er en del af en større tendens på aktiemarkedet.
Traditionelt har aktier mest været forbundet med midaldrende mænd i jakkesæt, men de seneste år har flere kvinder, flere yngre og flere uerfarne investorer købt sig ind i aktiemarkedet.
Udviklingen var allerede i gang, men coronakrisen har sat turbo på omstillingen.
En tsunami af investorer
- Der er kommet en bølge, nærmest en tsunami, siger Anna-Sophie Hartvigsen, der er medejer af Female Invest, Europas største univers for investeringer og privatøkonomi målrettet kvinder.
Historisk har færre kvinder end mænd været aktive på aktiemarkedet.
I en analyse sidste år nåede Finans Danmark frem til, at 27 procent af alle voksne mænd investerer i enkeltaktier eller investeringsfonde. For kvinder var andelen 23 procent, anslog Finans Danmark på baggrund af tal fra 2018.
Siden har coronakrisen skubbet til tallene, og hos Female Invest har de fra nærmeste hold kunnet se flere kvinde finde interesse for aktier siden den første nedlukning i marts 2020.
Dengang var der ellers ikke meget optimisme at spore hos grundlæggerne, fortæller Anna-Sophie Harvigsen.
- Vi var en forretning baseret på events, og da alt blev aflyst, var det vores drøm, der stod til at blive knust. Vi lukkede kontoret tidligt den dag, fordi det hele var så deprimerende, siger Anna-Sophie Hartvigsen.
Men næste dag udpegede det amerikanske magasin Forbes holdet bag Female Invest til deres liste over 30 lovende talenter inden for finansverden under 30 år.
- Det var som et tegn sendt fra himlen. Vi kunne simpelthen ikke stoppe nu, siger Anna-Sophie Hartvigsen.
I løbet af det seneste år har Female Invest mangedoblet deres omsætning, selvom det meste af deres arbejde er rykket online.
Robotter er det nye sort
Udover en stigende interesse har nye, digitale muligheder gjort det lettere og hurtigere end nogensinde før at give sig i kast med aktiemarkedet.
Både handelsplatforme som Nordnet og eToro melder om enorme vækstrater i 2020, men også for de såkaldte robotrådgivere har det seneste år vist sig som lidt af et gennembrud.
Det har de mærket hos Nord.Investments, hvor man med få klik og et kort spørgeskema kan købe sig ind i en bred aktieportefølje, der afspejler nogle tusinde af verdens største virksomheder.
Ifølge Nord.Investments grundlægger, Anders Hartmann, er tanken, at man kan komme i gang med at investere på få minutter hjemme fra sofaen, uden at man behøver at have en enorm viden om aktiemarkedet.
- Hos Nord sælger vi ikke kunderne drømmen om, at én vinderaktie kan give et tårnhøjt afkast, siger Anders Hartmann.
Ud fra, hvordan man svarer på i alt 12 spørgsmål, angiver robotrådgiverne en risikoprofil mellem 1 og 20. Jo højere ens risikoprofil er, desto større er andelen af aktier i ens portefølje. Den gennemsnitlige risikoprofil blandt Nord.Investments kunder er på 11, hvilket svarer til en fordeling på 62 procents aktier og 38 procents obligationer.
Når aktiemarkedet enten stiger eller falder i værdi, sælger Nord automatisk, så ens portefølje matcher den fordeling.
- Kvinder har oftest en lidt lavere risikoprofil end mænd. Vi har ikke set nogen ændring eller nogen nye tendens i folks risikoprofil over tid, fortæller Anders Hartmann.
En af dem, der har benyttet sig af robotrådgiverne fra Nord.Investments er 30-årige Andreas Heibrock Mortensen. Han peger på, at den teknologi har gjort det lettere og mere tilgængeligt at investere.
- Det kan nok godt afholde nogle fra at investere, hvis de skal i banken, lave en aftale og finde et tidspunkt, der passer, for at holde et møde. At det hele kan klares hjemmefra, det kan nok godt skubbe nogle i gang, siger Andreas Heibrock Mortensen.
Et gunstigt marked
Den stigende interesse for aktiemarkedet skal også ses i lyset af nogle særdeles givtige år for aktionærerne.
I 2019 steg det danske eliteindeks for aktier, C25-indekset, med 25 procent, og sidste år var stigningen nogenlunde den samme – det store dyk i foråret til trods.
Det betyder med andre ord, at hvis man investerede 100 kroner bredt i de danske C25-aktier i starten af 2019, ville man have aktier for 175 kroner i dag.
Havde man investeret de samme 100 kroner i det amerikanske teknologiindeks Nasdaq, ville man have mere end fordoblet sine penge.
Med investeringerne kommer dog også risikoen for at ramme forkert.
Mens dykket sidste forår hurtigt rettede sig, tog det flere år, før aktiemarkedet rystede finanskrisen af sig i slutningen af 00’erne.
Eller man kan ganske enkelt bare satse på den forkerte aktie, som Katarina Flyvholm Jensen gjorde med sine fire konfirmationsaktier:
- Jeg havde de aktier i fire år, indtil jeg solgte dem alle sammen for at købe én Mærsk-aktie i stedet. Det har senere vist sig at blive min første store bommert, for hvis jeg havde beholdt aktierne, ville de have været 70.000 kroner værd i dag.