Unge jagter guld på aktiemarkedet: - Chancen for at vinde er større end risikoen for at tabe

Da 26-årige Christoffer Rimestad købte sig ind i GameStop, overvågede han markedet døgnet rundt i frygt for at miste alt.

Det seneste år har særligt én gruppe gjort sit indtog på aktiemarkedet – unge mænd mellem 15-30 år.

De er optimistiske, villige til at satse, og så er de en del af et kæmpe netværk på de sociale medier, hvor der hvert minut bliver delt tips og teorier om den næste gode investering.

Alle har samme mål: At score den helt store gevinst.

Men hvordan gør de egentlig? Og hvor meget fylder frygten for at tabe det hele på gulvet?

TV 2 har talt med seks unge mænd om hverdagen som fritidsinvestorer og om drømmen om at blive rig.

Læs med nedenfor.

Serie: Det Nye Aktiemarked

I en artikelserie sætter TV 2 fokus på nogle af de nye tendenser på aktiemarkedet, der har taget fart det seneste år.

Unge investorer med høj risikovillighed strømmer til, spekulative aktier storhitter, og alternative eksperter popper frem alle vegne. Hvem er de? Hvad betyder det? Og hvad skal man holde særligt øje med?

Følg med den kommende tid på TV2.DK.

Philip Konrad Hviid, 20 år, arbejder i et inkassofirma

  • Har investeret i fem år
  • Har en høj risikoprofil
  • Investerer primært i kryptovaluta og spekulative aktier
  • Har investeret for over 100.000 kroner

- Jeg er rimelig risikovillig. Jeg har cirka halvdelen af mine investeringer i kryptovaluta, 25 procent i spekulative aktier og 25 procent i mere sikre aktier. Jeg gearer også, altså handler for lånte penge, for at optimere mine investeringer og tjene mest muligt.

- Et af de fedeste forløb var med GameStop-aktien. Jeg havde den næsten fra start og har først lige solgt for nylig.

- Flere gange har jeg købt billige aktier, som jeg har solgt allerede et par dage efter, når de så var i høj kurs. Det er den slags, som kan tage lang tid, fordi man skal holde øje med markedet hele tiden. I perioder bruger jeg flere timer om dagen på aktier.

- Jeg bruger også meget tid på at researche inden køb, og jeg får min viden mange steder fra. Jeg har både handlet efter anerkendte analytikere fra Børsen, men også på baggrund af en mand på nettet, jeg ikke kender.

- Lige nu investerer jeg for at lære det og for at tjene penge. Hvis jeg først starter med at investere, når jeg er 40 år, er det måske for sent til at blive rigtig god. Af samme grund frygter jeg heller ikke at tabe mine penge. Jeg fejler gerne nu for at blive en superinvestor om 10-20 år.

Jeppe Overgaard, 17 år, HHX-elev

  • Har investeret i to år
  • Har en høj risikoprofil
  • Investerer primært i spekulative aktier
  • Har investeret for over 50.000 kroner

- Der er mange, som siger, at fonde er det klogeste at investere i, men jeg vil tjene den store gevinst. Derfor investerer jeg kun i enkeltaktier, og typisk er det små, billige aktier, som har mulighed for at stige stort.

- Det svinger meget, hvor hurtigt jeg sælger mine aktier igen. Hvis jeg lige rammer plet, og aktien stiger 80 procent, så sælger jeg måske allerede timer eller få dage, efter jeg har købt.

Flere unge på aktiemarkedet

Det seneste år er andelen af privatinvestorer steget mærkbart, og størst er stigningen blandt de unge. 

  • I 2020 fik Nordnet 90.000 nye kunder – heraf udgjorde gruppen op til 30 år 47 procent. 

Også Saxo Bank ser en tendens: 

  • I februar 2019 var 27 procent af nye kunder under 30 år.
  • I februar 2021 var 39,5 procent af nye kunder under 30 år
  • I februar 2021 var 46 procent af nye kunder under 30 år

 Kilde: Nordnet og Saxo Bank 

- Jeg ser den form for aktiehandel som en kalkuleret risiko. Chancen for, at den aktie, jeg har udset, stiger 100-150 procent, er større, end risikoen for at jeg mister mine penge. Og hvis jeg taber 5000 kroner, har det ingen betydning i det lange løb.

- Det er rigtig godt, at der er kommet flere unge investorer på markedet. De unge kommer til at få sig en god fremtid, og måske har de ikke brug for så meget pension til den tid, fordi de har optjent en formue på en anden måde.

Christoffer Alexander Rimestad, 26 år, kok

  • Har investeret lidt over et år
  • Har en høj risikoprofil
  • Investerer primært i spekulative aktier
  • Har investeret for over 100.000 kroner

- Da markedet dykkede totalt på grund af corona, følte min kone og jeg, at det var et godt tidspunkt at springe på aktietoget. Vi investerer for vores fælles frie midler, dele af min pensionsopsparing og vores datters børneopsparing.

- Vi hoppede også med på GameStop-bølgen, og det var helt vildt. Jeg skulle overvåge markedet døgnet rundt, og jeg var vågen mange aftener for at være sikker på, at det hele ikke brændte sammen.

- Gennemsnitligt bruger jeg nok to timer om dagen på at følge med. En periode blev det for meget, og vores hjem var fyldt med papir og post-its alle vegne. Nu har vi skruet lidt ned, fordi vi har trods alt en familie, som kommer først.

- Jeg bruger de sociale medier rigtig meget til at søge viden, og jeg får en masse råd om alt muligt. Nogle gange har jeg tænkt: "Det lyder lidt for godt til at være sandt", men så har Lars Tvede måske sagt noget af det samme, og så tænker jeg alligevel, at "det kunne da godt være".

- Der er naturligvis en risiko for at tabe, det er en del af gamet. På en måde er spekulation i aktier ligesom at spille på en fodboldkamp. Man satser for det antal penge, man kan tåle at tabe, men hvis det går, som man regner med, så kan man tjene kassen.

Frederik Sohne Hansen, 26 år, formand for Unge Aktionærer Fyn

  • Har investeret i tre år
  • Har en mellem risikoprofil
  • Investerer primært i udbytteaktier og enkelte spekulative aktier
  • Har investeret for over 100.000

- Rigtig mange unge snakker om aktier, og alle tænker: "Lad os prøve at blive rige hurtigt". I Unge Aktionærer Fyn mærker vi virkelig også interessen, men jeg prøver at appellere til, at de unge investerer fornuftigt.

- Selv kan jeg godt lide udbytteaktier. Det giver mig en ro at smide penge ind uden selv at skulle gøre det store. Jeg går dog også stadig med på nogle spekulative aktier, og jeg har eksempelvis købt SAS-aktier for nyligt.

- Jeg investerer for at sætte skub i min egen formue, så pengene ikke bare står til negativ rente i banken. Jeg drømmer også om en uafhængig økonomisk fremtid. Jeg vil gerne købe en lækker bil og et stort hus.

- Jeg ved selvfølgelig godt, at intet er givet, og at der er en risiko ved at investere. Sådan er det jo.

Andreas Kristensen, 19 år, HHX-studerende

  • Har investeret i knap to år
  • Har en lav risikoprofil
  • Investerer primært i indeksfonde
  • Har investeret for over 400.000

- Jeg startede med at investere, et par dage efter jeg fyldte 18, og siden har jeg købt mig ind i indeksfonde - på den måde får jeg hele markedet i én fond.

- I mange år har jeg været fascineret af passive indkomster. Hvis du har en passiv indtægtskilde, så kan du med tiden opnå økonomisk uafhængighed. Derfor lå det lige til højrebenet at investere, så snart jeg kunne.

- Der er rigtig mange steder, man kan få sin viden fra. Den sidste tid er der eksempelvis kommet mange influencere til, som udtaler sig om aktiemarkedet. Noget af det er godt, andet er skidt, man må selv sortere. Jeg ville være påpasselig, hvis det kom fra udenlandske sider såsom Reddit, men jeg mener godt, at man kan stole på meget af det, man ser i Facebook-grupperne i Danmark.

- Jeg håber at tjene penge, så jeg på længere sigt kan blive økonomisk uafhængig. Derudover ville det være rart med kapital, til når jeg skal købe bolig eller bil.

Patrick Nielsen, 25 år, medicinstuderende

  • Har investeret i et halvt år
  • Har en mellem risikoprofil
  • Investerer både i sikre og risikofyldte aktier
  • Har investeret for over 100.000

- Jeg arbejdede meget i 2020 og opsparede en del penge, som jeg ikke bare ville sætte i banken til negative renter. Derfor startede jeg med at investere.

- Først gik jeg efter solide aktier på C25-indekset såsom Novo Nordisk. Men så tænkte jeg: "Jeg er ung og har masser af år på arbejdsmarkedet, jeg kan godt tillade mig at være mere risikovillig". Siden er jeg begyndt at spekulere mere i, hvilke trends der er gode at investere i og på hvilket tidspunkt. Det kan der godt gå et par timer med om dagen.

- I starten fik jeg meget information gennem forskellige grupper på Facebook, og her bliver man virkelig lokket med den helt store gevinst. Nu lytter jeg mere til podcasts, jeg ser videoer på YouTube og følger en række amerikanske fonde.

- Jeg har egentlig ikke gjort mig de store tanker om, at jeg kan miste pengene. Men jeg kan godt mærke, at jeg lige skal have is i maven nogle gange. Det er penge, jeg vil glemme, at jeg har lige nu og her, og i fremtiden vil jeg så gerne købe lejlighed og bil for dem.