Det nye aktiemarked

De er unge, risikovillige og på jagt efter det næste aktieguld – sociale medier er deres våben

I store danske Facebook-grupper er der også mange under 18 år, der søger råd til at investere.

- Bedste kortsigtede og langsigtede aktie lige nu… FYR!!, står der bare i opslaget.

Det er skrevet i Facebook-gruppen 'Unge Investorer – Aktier & Investeringer', der har mere end 34.000 medlemmer. Gruppen blev startet i efteråret 2019, men er de seneste måneder vokset med en næsten eksplosiv fart.

Det bedste tidspunkt at investere er NU

Bruger i 'Unge Investorer'-gruppen i marts 2021

I et andet opslag skriver én bruger en 400 ord lange analyse af, hvordan man betaler mindst i skat, hvis man investerer i fonde. Ifølge hans Facebook-profil er han salgsassistent i Brugsen og elev på et handelsgymnasium.

Der er også én, der spørger til det norske firma Kahoot. Aktien er firdoblet siden børsnoteringen i juni 2020, men de seneste uger er kursen faldet. Er aktien mon helt død?

Bag gruppen 'Unge Investorer – Aktier & Investeringer' står 19-årige Jonas Holm Jakobsen. Da det gik vildest for sig i januar, kom der i gennemsnit 200 nye medlemmer til hver eneste dag, og siden er tilstrømningen fortsat.

Udover at svare på spørgsmål i gruppen, laver Jonas Holm Jakobsen ugentlige statusopdateringer for de danske C25-aktier, ligesom han ofte fortæller, hvilke regnskaber medlemmerne skal holde særligt øje med i den kommende tid.

- Gruppen har vokset sig kæmpestor, og der er rigtig meget aktivitet derinde, især hvis der sker noget usædvanligt på markedet, siger Jonas Holm Jakobsen.

Men gruppen er kun én i et hav af grupper og fora, hvor nye og erfarne investorer udveksler tips og spørger hinanden til råds i jagten på den næste store aktiegevinst.

Serie: Det Nye Aktiemarked

I en artikelserie sætter TV 2 fokus på nogle af de nye tendenser på aktiemarkedet, der har taget fart det seneste år.

Unge investorer med høj risikovillighed strømmer til, spekulative aktier storhitter, og alternative eksperter popper frem alle vegne. Hvem er de? Hvad betyder det? Og hvad skal man holde særligt øje med?

Følg med den kommende tid på TV2.DK.

Internettet gik i krig med Wall Street

Det er intet nyt fænomen, at folk deler deres holdninger til bestemte aktier eller spørger andre, hvad deres bedste råd er.

Men over de seneste år er en del af debatten rykket online, hvor både private, drevne investorer og eksperter, har kunnet dele ud af deres viden og holdning.

Her er nogle af de store aktiegrupper

 • Der er et utal af aktiegrupper og -fora på nærmest samtlige sociale medier.
 • Globalt set er det måske mest kendte forum Wall Street Bets på Reddit, der har næsten ti millioner medlemmer.
 • På Reddit findes også et dansk forum om investering og privatøkonomi, DKFinance.
 • På Facebook er der flere store danske aktiegrupper. Udover ”Unge Investorer” er det blandt andet "Aktieporteføljen" (92.000 medlemmer), "Female Invest" (26.000), "Proinvest Aktiesnak" (46.000) og "Aktier, investering & økonomi" (37.000).
 • Derudover holder mange øje med forskellige erhvervspersoner som Teslas Elon Musk eller Lars Tvede og Lars Seier i Danmark.

I starten af året tiltrak forummet Wall Street Bets på det sociale medie Reddit sig stor opmærksomhed, da det tilsyneladende var her den direkte årsag til balladen om GameStop-aktien skulle findes.

I hvad der måske bedst kan beskrives som en krigserklæring, købte brugerne på Wall Street Bets i stor stil GameStop-aktier for at presse prisen op. På den måde ville flere store hedgefonde få fingrene i klemme, fordi de havde satset et milliardbeløb på, at aktiekursen skulle falde.

Udover Reddit findes lignende fora på Facebook og andre sociale medier, ligesom der er et utal af Twitter- og YouTube-konti dedikeret til alt fra teknisk analyse af enkeltaktier til mere tvivlsomme råd - som da manden, der stod i centrum for Reddits opgør med Wall Street, gav råd på baggrund af et stykke legetøj.

Risikoprofil: Høj

Da stormen om GameStop var på sit højeste, fyldte den aktie også rigtig meget i 'Unge Investorer'-gruppen på Facebook.

Stifteren Jonas Holm Jakobsen begyndte selv at investere som 12-årig, og oprettede gruppen fordi han manglede et sted at dele erfaringer med andre unge, der havde samme interesse. I dag mener han, at coronakrisen har skubbet mange unge i retning af aktier.

Under 18 og aktier

 • Der er intet alderskrav i forhold til at købe og sælge aktier i loven.
 • Ofte kan processen for at komme i gang dog være lidt mere besværlig, hvis man er under 18 år.
 • Er man under 18 år kræver det blandt andet fuldmagt fra samtlige værger for at oprette et aktiedepot hos eksempelvis Nordnet.
 • Er man under 18, skal man betale skat som alle andre. Bemærk, at ens frikort ikke gælder for alle typer aktiebeskatning.

- Unges interesse for aktier eksploderede under corona. Man var hjemsendt, manglede noget spænding og noget at bruge sine penge og tid på. Her faldt mange over investeringer. Det er spændende og kan give et sus. Min fornemmelse er klart, at de unge er mere risikovillige end de ældre, siger Jonas Holm Jakobsen og peger på en afstemning, han foretog blandt gruppens medlemmer i marts.

Her svarede omkring halvdelen af godt 700 respondenter fra gruppen, at de selv vil betegne deres risikoprofil på aktiemarkedet som "høj".

Samtidig har aktiemarkeder over det meste af verden slået rekorder, coronakrisen til trods.

Større risici

Kigger man på hele aktiemarkedet udgør hobbyinvestorerne kun en mindre del, men over det seneste år er flere og flere begyndt at investere i aktier.

I 2020 fik investeringsplatformen Nordnet eksempelvis 90.000 nye kunder, hvoraf unge under 30 år udgjorde næsten halvdelen. Det samme viser tal fra investeringsbanken Saxo Bank, hvor investorer under 30 år fylder mere og mere.

Mens de unge er kommet til at fylde mere på aktiemarkedet, er risikovilligheden også gået op.

Tal fra Saxo Bank viser eksempelvis, at langt flere af deres kunder i dag sammenlignet med for et år siden benytter sig af såkaldt gearing, der groft sagt vil sige, at de investerer for lånte penge.

Ifølge Andreas Østerheden, der er investeringsstrateg i Nordea, er der ingen tvivl om, at der i dag bliver taget større chancer og risici på aktiemarkedet. Han henviser blandt andet til, at der i dag bliver købt flere enkeltaktier, og at det oftere sker med såkaldte finansielle instrumenter så som aktieoptioner.

Gearing og aktieoptioner

 • Gearing vil sige, at man låner penge at investere for. Tanken er, at man skal tjene mere på sine aktier eller investeringer end det koster at låne pengene.
 • Saxo Bank, der tilbyder gearing til kunder, der er blevet godkendt, har forskellige sikkerhedsmekanismer på plads, så man ikke kan tabe mere end man samlet set er god for.
 • Aktieoptioner er – kort fortalt – muligheden for at købe eller sælge en aktie til en bestemt pris inden for en bestemt periode.

Samtidig peger Østerheden på, at det de seneste år er blevet markant lettere og billigere at handle med aktier på grund af nye platforme og teknologier.

- Det bedste tidspunkt at investere er NU

Fælles for mange af de unge investorer er, at de ikke for alvor oplevede Finanskrisen i 2008 og ’09. Mange af dem er ganske enkelt for unge.

For Frank Hvid Petersen, der er økonomisk kommentator på dagbladet Politiken, stifter af Earlybird Research & Education og tidligere investeringschef i flere banker, er det dog ikke svært at få øje på lighedspunkterne med tidligere kriser.

- Et af de typiske tegn, vi ser mod slutningen af de store aktieopture, er, at en masse private investorer kommer med deres penge og kaster sig ind i markedet, siger Frank Hvid Petersen og peger på nogle af historiens største aktiekollaps:

 • Krakket på Wall Street i 1929, der blev starten på Depressionen i USA.
 • It-boblen der sprang omkring årtusindeskiftet og sendte fremstormende tech-selskaber på konkursens rend.
 • Finanskrisen i efteråret 2008, som blandt andet det danske C25-indeks var flere år om at komme sig fra.

Frank Hvid Petersen fortæller, at han selv oplevede it-boblen fra nærmeste hold, da han kørte rundt i Nordjylland i vinteren mellem 1998 og 1999.

- Jeg mødte en masse kunder, der kom med 100.000 kroner i hånden og bad om nogle aktietips, så de kunne få pengene tredoblet, inden det blev sommer. Nogle skulle bruge pengene til udbetalingen af et nyt hus. Det var et klart signal om, hvor langt inde i aktieopturen vi var der, siger Frank Hvid Petersen.

Han vil ikke komme med sit eget bud på, hvornår aktiemarkedet står over for et større fald i denne omgang.

- Det er en kamp mellem pessimisterne og optimisterne, som vi ser hver eneste dag på aktiemarkederne, siger han.

Men i mange af de store aktiergrupper på sociale medier er der stadig tro på stigninger. Som én svarer i 'Unge Investorer'-gruppen, da der i marts blev spurgt til risikoen for et stort prisfald på tværs af aktiemarkedet:

- Det bedste tidspunkt at investere er NU. Forudsigelser er der mange af - ignorer støjen.