Penge

Regeringen vil gøre op med at oddse anonymt

Skatteministeriet oplyser til TV 2, at forhandlingerne om obligatorisk spilkort går i gang efter påske, og at regeringen forventer at lande en aftale.

Når du i dag går i kiosken for at oddse på resultatet af aftenens fodboldkamp, kan du gøre det fuldstændig anonymt - du skal bare udfylde en kupon og betale.

Sådan bliver det formentlig ikke i fremtiden.

Fra januar 2022 vil regeringen nemlig gøre det obligatorisk, at danskerne skal fremvise et såkaldt spilkort, når de oddser i fysiske butikker. Det fremgår af et nyt oplæg fra Skatteministeriet.

- Der er behov for at stramme reglerne på spilområdet. Mange danskere – især unge mænd – har problemer med spil, og det har ofte store konsekvenser for dem selv og deres familier, skriver skatteminister Morten Bødskov (S).

Danske Spil, som er den største spiludbyder i Danmark, indførte allerede sidste år et krav om personligt spil-id. Nu glæder man sig over, at konkurrenterne bliver tvunget til at følge trop.

Kort om danskerne og spil

  • I 2019 brugte danskerne samlet 9,8 milliarder kroner på spil. 
  • Især unge under 25 år oplever problemer med spilafhængighed, hvilket ofte har alvorlige konsekvenser. 
  • 25.000 danskere er lige nu er registreret i Rofus (Register oover frivilligt udelukkede spillere) som værende enten endeligt eller midlertidigt udelukkede fra at spille. 
  • I dag kan spillere, der har tilmeldt sig Rofus, uden problemer spille om penge i fysiske butikker, fordi der ikke er krav om spil-id. 
  • For at spille online skal man være logget ind med NemID. Dermed kan man ikke snyde med sin alder, eller spille hvis man er tilmeldt Rofus.

KIlde: Skatteministeriet

Anonymitet er et problem

Hver år spiller danskerne fra op imod 10 milliarder kroner, og selvom langt de fleste spiller for underholdningens skyld, er der nogle grupper, som ikke kan styre deres forbrug, mener regeringen.

Det er dem, som skal stoppes af det nye krav om et spilkort.

Selve kortet får man ved at registrere sig med NemID hos sin spiludbyder. Herefter bliver det automatisk overvåget, om man har mistænkelige spillevaner, om man er tilmeldt det frivillige register for spilafhængige, Rofus, og om man allerede har nået ens maksgrænse for, hvor mange penge man kan spille for på en måned.

Med kravet om identifikation bliver det samtidig sværere at spille, hvis man er under 18.

Det er på tide, at spilkort bliver et krav

Niels Erik Folmann, administrerende direktør i Danske Licens Spil

Derudover skal spilkortet forhindre, at kriminelle anonymt bruger væddemål til at vaske penge hvide eller matchfixe.

Lige nu er der kun krav om id, hvis man spiller for eller får udbetalt over 15.000 kroner. Det betyder, at kriminelle hver dag kan spille i flere forskellige forretninger for store beløb, og det er næsten umuligt at opdage mistænkelige pengemønstre.

Tusindvis af danskere har allerede spilkort

Danske Spil har længe ment, at det er problematisk, at danskerne ikke skal registrere sig, når de oddser.

Derfor valgte spiludbyderen allerede i november sidste år at gøre personligt spil-id til et krav. Siden har det ikke være muligt at spille Oddset, Dantoto og Tips anonymt.

Niels Erik Folmann, som er administrerende direktør i Danske Licens Spil, glæder sig over, at det nu ser ud til, at konkurrenterne bliver tvunget til at følge trop.

- Det er på tide, at spilkort bliver et krav. Vi synes, det er ekstremt vigtigt, og vi har følt os lidt alene med det krav indtil nu, siger direktøren til TV 2.

Selvom Danske Spil på nuværende tidspunkt er den eneste udbyder, der har krav om id, berører det allerede mange danskere. Niels Erik Folmann anslår nemlig, at Danske Spil har en markedsandel på cirka 60-70 procent.

Det seneste halve år har Danske Spil sendt 70.000 fysiske spilkort ud til danskerne, og mange tusinde har downloadet spilkort digitalt på telefonen.

Forhandlingerne om obligatorisk spilkort for alle udbydere går efter planen i gang efter påske.