Nationalbanken nedjusterer forventninger til dansk økonomi markant
Nationalbanken forventer en hurtig genopretning i 2021, men usikkerheden er fortsat stor.
Pandemiens anden bølge og nye nedlukninger henover vinteren har afbrudt genopretningen af den danske økonomi.
Derfor nedjusterer Nationalbanken nu i en ny analyse forventningerne markant til dansk økonomi i 2021.
- Det har været et hårdt år med omfattende restriktioner, som har påvirket økonomien negativt, siger nationalbankdirektør Lars Rohde på et pressemøde onsdag.
Nationalbanken forventer, at bruttonationalproduktet (BNP) vil falde med mellem 3,5 og 4 procent i første kvartal af 2021. Samlet vil BNP kun stige 1,4 procent i 2021.
Det er mere end en halvering siden december sidste år, hvor forventningen var en vækst på 2,9 procent.
Økonomien kører i to spor
De nuværende restriktioner har ramt skævt, og økonomien kører lige nu i to spor, oplyser Nationalbanken.
I nogle dele af økonomien er aktiviteten kraftigt hæmmet af restriktioner eller frygt for smitte. Det gælder især inden for turisme- og serviceerhverv.
I andre dele af økonomien - blandt andet supermarkederne, it-branchen og byggeriet - er aktiviteten derimod enten vendt tilbage til samme niveau som før pandemien eller højere.
Det varierende aktivitetsniveau på tværs af brancher viser sig også tydeligt på arbejdsmarkedet, hvor beskæftigelsen er lav inden for transport, hoteller, restauranter og kultur. I byggeriet er beskæftigelsen derimod højere end før pandemien.
Ifølge Lars Rohde er det en bekymrende udvikling, som der skal holdes øje med.
- Dele af økonomien er helt ude af takt, og det kan skabe et meget ujævnt forløb fremover, sagde nationalbankdirektøren på pressemødet.
Gode muligheder for genopretning
Ifølge Troels Kromann Danielsen, som er cheføkonom i Nykredit, er prognosen fra Nationalbanken dyster. Men den skal ses i lyset af den nuværende situation.
- Det er klart, at det gør ondt på økonomien, at vi er midt i endnu en nedlukning, og det afspejler sig i prognosen. Men forventningerne til slutningen af året er på niveau med tidligere, siger han til TV 2.
Ifølge Nationalbanken ventes den samlede aktivitet at være genoprettet hen mod slutningen af 2021.
- Alt peger på, at aktiviteten vil tage til, efterhånden som flere restriktioner fjernes, sagde Lars Rohde på pressemødet.
Med både udrulningen af vacciner, god aktivitet på de finansielle markeder, lave renter, kompensationsordninger og udbetaling af de sidste to ugers feriepenge er der således gode forudsætninger for, at økonomien hurtigt kan komme op i fart igen, vurderer Nationalbanken.
150 milliarder venter på at blive brugt
Alligevel er der stadig stor usikkerhed forbundet med den økonomiske udvikling, som kan blive både markant stærkere eller svagere end ventet i prognosen.
Derfor er det vigtigt, at regeringen er klar til både at stramme eller lempe den planlagte finanspolitik, oplyser Nationalbanken.
Ifølge Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, betyder det, at det kan blive nødvendigt at sætte skub i økonomien, hvis danskerne holder på pengene, når der bliver genåbnet.
Men omvendt kan det også gå for stærkt med forbruget, så det primært kommer de erhverv til gode, som i forvejen oplever høj aktivitet. Her kan der blive behov for at bremse udviklingen.
- Vi har aldrig oplevet sådan en genåbning, som vi står overfor nu. Ingen ved, hvordan danskerne vil reagere, siger cheføkonomen til TV 2.
Ifølge Las Olsen har danskerne snart 150 milliarder kroner mellem hænderne, som kan blive brugt, når der bliver genåbnet. De kommer fra indefrosne feriepenge, udbetaling af overskydende skat, og penge som vi har opsparet under nedlukningen.