Penge

Lige nu: Tre timers ventetid på at tjekke årsopgørelse

Ventetiden skyldes, at folk brugere længere tid på at rette årsopgørelsen end normalt.

Skal man have penge tilbage i skat, eller skal man betale restskat?

Det vil tusinde danskere lige nu have vished om på skat.dk, hvor man kan tjekke sin årsopgørelse.

Skattestyrelsen åbnede digitalt for adgangen til fredag aften, og lørdag eftermiddag, lige inden klokken 16, ventede 370.000 danskere i kø på skat.dk. Det er en eksplosion i antallet i kø siden fredag aften, hvor TV 2's stikprøve viser, at der i snit var omkring 100.000 i kø i systemet.

- Der er en smule mere kø, end hvad vi har haft de foregående år. Det skyldes, at folk, når de er kommet ind, bruger længere tid derinde, fortæller underdirektør i Skattestyrelsen Karoline Klaksvig, som tilføjer, at man lukker 1300 personer ind i minuttet.

Årsagen til, at folk bruger længere på deres årsopgørelse end normalt, er, at flere ting skal rettes på grund af corona. Blandt andet kørselsfradraget, fortæller Karoline Klaksvig.

- Mange har arbejdet hjemme, og derfor er der intet fortryk af kørselsfradrag i årsopgørelsen. Det vil sige, man selv skal taste ind, hvor mange dage, man har været på arbejde.

Underdirektøren peger desuden på, at håndværkerne har haft travlt i 2020, så mange skal have håndværkerfradrag og bruger derfor længere tid på at rette tallene i opgørelsen.

Omkring klokken 16 er ventetiden på skat.dk på omkring tre timer, men Karoline Klaksvig påpeger, at ventetiden hele tiden ændrer sig.

Hvis man vil undgå ventetiden anbefaler hun, at man forsøger at logge ind tidligt om morgenen, sent om aftenen eller en gang i næste uge.

2,8 millioner loggede ind

Det er officielt først mandag 15. marts, at der bliver åbnet for tilgangen til årsopgørelsen, men Skattestyrelsen tyvstartede fredag aften for at sprede belastningen ud fra de hundredtusindvis af digitale besøgende.

Hvad er årsopgørelse?

  • Årsopgørelsen er en oversigt over din skat for sidste år. Den kigger bagud og viser, hvad du har haft af indkomst og fradrag og betalt i skat.  
  • Årsopgørelsen kommer hvert år i marts, hvor du kan se, om du skal have penge tilbage eller har betalt for lidt i skat sidste år. 
  • Skattestyrelsen danner din årsopgørelsen ud fra de oplysninger, de har om dine indtægter, fradrag, banklån og andre forhold, som for eksempel om du har ejerbolig.
  • Skattestyrelsen modtager cirka 92 procent af alle deres oplysninger fra såkaldte tredjeparter. Det svarer til cirka 170 millioner unikke oplysninger, der bliver indberettet automatisk.
  • I praksis er det kun cirka otte procent, du selv skal indberette.

Kilde: skat.dk

Det gjorde man også sidste år, hvor 2,8 millioner danskere loggede ind i tilsvarende weekend.

I 2020 fik danskerne udbetalt 17,4 milliarder kroner i overskydende skat fordelt på 3,4 millioner borgere. 1,1 millioner borgere skulle derimod betale restskat.

Den overskydende skat bliver udbetalt i april.