Penge

Nu kan du tjekke, om du skal have penge tilbage i skat

Skattestyrelsen løfter først formelt sløret for årsopgørelserne på mandag, men vanen tro kan man smugkigge allerede nu.

Du kan nu gå ind på skat.dk og tjekke, om du er en af de danskere, der skal have penge tilbage i skat, eller om du i stedet skal betale restskat.

Det er officielt først mandag 15. marts, at der bliver åbnet for tilgangen, men igen i år tyvstarter Skattestyrelsen for at sprede belastningen ud fra de hundredtusindvis af digitale besøgende.

Hvad er årsopgørelse?

  • Årsopgørelsen er en oversigt over din skat for sidste år. Den kigger bagud og viser, hvad du har haft af indkomst og fradrag og betalt i skat.  
  • Årsopgørelsen kommer hvert år i marts, hvor du kan se, om du skal have penge tilbage eller har betalt for lidt i skat sidste år. 
  • Skattestyrelsen danner din årsopgørelsen ud fra de oplysninger, de har om dine indtægter, fradrag, banklån og andre forhold, som for eksempel om du har ejerbolig.
  • Skattestyrelsen modtager cirka 92 procent af alle deres oplysninger fra såkaldte tredjeparter. Det svarer til cirka 170 millioner unikke oplysninger, der bliver indberettet automatisk.
  • I praksis er det kun cirka otte procent, du selv skal indberette.

Kilde: skat.dk

Weekenden bliver traditionelt brugt som en betaperiode for at få de sidste ting helt på plads, og man vil som oftest møde lange digitale køer og stor ventetid, inden man kan se sin årsopgørelse.

Sidste år sad omkring 125.000 danskere i kø, kort efter der blev åbnet for tilgangen.

Skattestyrelsen anbefaler derfor, at danskerne benytter tidspunktet mellem midnat og klokken seks om morgenen for at undgå den meget lange kø.

I 2020 fik danskerne udbetalt 17,4 milliarder kroner i overskydende skat fordelt på 3,4 millioner borgere. 1,1 millioner borgere skulle derimod betale restskat.

Den overskydende skat bliver udbetalt i april.

Vær ekstra opmærksom på kørsel

2020 har været et specielt år for alle danskere, og coronapandemien har haft indvirkning på stort set alt. Årsopgørelsen er ingen undtagelse.

Fordi så mange danskere har arbejdet hjemmefra, udregnes kørselsfradraget ikke automatisk af årsopgørelsen i år. Hvis du har pendlet i løbet af 2020, skal du derfor selv tælle, hvor mange dage du har været på arbejdspladsen og beregne fradraget på baggrund af det.

Det oplyste underdirektør i Skattestyrelsen, Karoline Klaksvig, i en pressemeddelelse tidligere på året.

Hun understregede samtidig, at Skattestyrelsen vil have særlig opmærksomhed på fradraget, når de redigerede oplysninger skal kontrolleres.

Udover kørsel er der også en række andre fradrag, du skal holde øje med, når du retter i din årsopgørelse - eksempelvis hvis du er en af de mange danskere, der har renoveret hjemmet det seneste år.

Læs mere om det her.