Penge

Eksplosiv stigning i SU-gæld - her er fem gode råd til at håndtere din gæld

To eksperter giver deres bedste råd til, hvordan du som ung undgår at misligholde din gæld, og hvad du kan gøre, hvis du alligevel havner i inkasso.

OPDATERET: Tidligere fremgik den studerende Camilla med fuldt navn, men efter eget ønske optræder hun nu kun med fornavn.

De seneste år er der sket en eksplosiv stigning i mængden af SU-gæld, som bliver sendt til inddrivelse hos statens inkassofirma, Gældsstyrelsen.

Det viser tal, som Uniavisen og TV2 har fået aktindsigt i.

I 2014 endte SU-gæld for 626 millioner kroner i Gældsstyrelsen, mens det tal i 2019 var steget til 1,2 milliarder kroner.

Der er altså tale om en fordobling på blot fem år, og den udvikling bekymrer både økonomer og de studerende selv.

- Jeg optager lån for at overleve. Det er umuligt at bo i København udelukkende for SU, siger Camilla, som er studerende.

Langt højere rente hos staten

Hun er en af de knap 65.000 studerende, der hver måned modtager SU-lån på cirka 3000 kroner udover det almindelig SU-stipendie. Hvis hun ikke får de ekstra penge, har hun under 1000 kroner til rådighed om måneden, når hun har betalt sin husleje på 4500 kroner.

Derudover har hun fordoblet lånet de seneste måneder - en særlig mulighed for studerende under coronakrisen, fordi mange har mistet deres job.

- Jeg skylder mere, end jeg har lyst til, og jeg skal bruge de første mange lønninger på at betale min gæld af, siger Camilla.

Fem hurtige om SU-Lån

 • Som supplement til den SU, en studerende kan få udbetalt (5636 kroner), er det hver måned muligt at låne op til 3234 kroner af staten i et såkaldt SU-lån. 
 • Knap hver tredje SU-modtager optager studielån. Over de sidste fem år har det samlede lånebeløb ligget nogenlunde stabilt på 4 milliarder kroner årligt.
 • De, der får SU, har i en række måneder under pandemien fået lov til at optage SU-lån for op til 6468 kroner om måneden. 
 • Tilbagebetalingen begynder 1. januar et år efter udgangen af det år, hvor din uddannelse slutter.
 • Hvis du ikke betaler dit afdrag, vil Udbetaling Danmark rykke dig to gange for derefter at sende gælden videre til Gældsstyrelsen. 

I værste fald ender gælden hos statens inkassofirma, og her er renten langt højere, ligesom gælden skal betales tilbage inden for kortere tid.

Den situation bør unge for alt i verden undgå, mener eksperterne. Men hvordan gør man så det?

For at besvare det spørgsmål har TV 2 allieret sig med Lone Buchardt, projektchef i Forbrugerrådet Tænks økonomi- og gældsrådgivning, samt Karsten Engmann Jensen, uvildig økonomisk rådgiver i Pengeministeriet.

De kommer her med fem gode råd.

Fem gode råd til at håndtere gæld

 1. Optag kun gæld, der er absolut nødvendig

  Ifølge de to eksperter er der i udgangspunktet intet galt i at optage SU-lån. For mange unge er det nødvendigt for at betale regninger og samtidig leve et socialt liv. Derudover er renten på et SU-lån meget lavere end et forbrugslån.

  Inden du optager lånet, bør du dog gennemgå dine udgifter nøje og sikre dig, at du ikke låner flere penge end absolut nødvendigt. Du behøver derfor ikke at låne maksimum på 3234 kroner hver måned i alle de år, du studerer, selvom det er muligt.

  - Overvej nøje, hvad du har behov for af penge. Acceptér, at du som studerende lever under lidt trange kår - det varer ikke resten af dit liv, siger Karsten Engmann Jensen.

 2. Kend de vigtige datoer

  Det er meget vigtigt, at du har helt styr på, hvornår første afdrag skal ske.

  - Det får stor konsekvenser, hvis de unge ikke betaler, siger Lone Buchardt.

  Som studerende behøver du ikke afdrage på din gæld under uddannelse. Men tilbagebetalingen begynder 1. januar et år efter udgangen af det år, hvor din uddannelse slutter. Afslutter du din uddannelse i juni 2021, betyder det altså, at du skal begynde at betale af på dit lån i januar 2023.

  Hvis ikke du starter tilbagebetalingen, vil der blive sendt præcis to rykkere. Reagerer du heller ikke på dem, ryger gælden automatisk videre til inkasso.

  Her stiger renten fra 1 procent til 8 procent, og det samlede beløb skal betales tilbage inden for få år. Når gælden først er røget til inkasso, kan det ikke laves om.

 3. Betal af på din gæld

  Måske det mest simple råd, men også et af de mest misforståede, mener eksperterne.

  Mange kan have den opfattelse, at det handler om at betale sin gæld af så hurtigt som muligt. Det kan stresse unødigt og nærmest gøre situationen helt overskuelig for den enkelte.

  - Sørg i det mindste bare for at betale lige nøjagtig det, du skal, for at undgå at havne i Gældsstyrelsen. Hvis du kan det, er du allerede kommet langt, siger Lone Buchardt.

 4. Søg hjælp, hvis du havner i Gældsstyrelsen

  Hvis du alligevel ikke formår at betale dit afdrag, og gælden havner hos Gældsstyrelsen, kan det være en god idé at søge professionel hjælp.

  Faktisk bør du allerede gøre det, så snart du mister overblikket over din økonomi.

  - Du skal tage det meget seriøst, hvis du eksempelvis modtager skrivelser, du ikke forstår, eller hvis det går så galt, at din SU-gæld havner i inkasso. Ræk ud til os, siger Lone Buchardt.

  Der findes flere steder, hvor unge kan henvende sig for at få gratis rådgivning, eksempelvis Forbrugerrådet Tænks økonomi- og gældsrådgivning, hvor Lone Buchardt arbejder.

 5. Bryd tabuet og tal åbent

  Sidst, men ikke mindst, er åbenhed altafgørende.

  Ifølge Lone Buchardt er det et kæmpe tabu blandt unge at have gæld, og det gør, at mange går helt alene med deres problemer.

  - Første skridt på vejen til at løse sine udfordringer er altid at åbne op og række ud efter hjælp - hvad end det handler om økonomi eller noget helt andet.